Pět událostí ligového kola: Skvělý obrat Teplic, trápení Baníku i blesková trefa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Skvělý obrat Teplic, trápení Baníku i blesková trefa
Pět událostí ligového kola: Skvělý obrat Teplic, trápení Baníku i blesková trefa
Pět událostí ligového kola: Skvělý obrat Teplic, trápení Baníku i blesková trefaProfimedia
Před začátkem sezony vedení Baníku doufalo, že bude pokukovat především po příčkách, které zaručují evropské poháry, nicméně po 7. kole FORTUNA:LIGY je daleko reálnější boj o sestup. Nic na tom nezměnil ani nedělní duel s Hradcem Králové, který skončil bezbrankovou remízou. Jaké další události přinesl víkend v nejvyšší soutěži? Například jeden z nejrychlejších gólů v historii české ligy z kopačky Merchase Doskiho (22).

Teplický obrat proti Jablonci

Přestože to dlouho s Teplicemi nevypadalo dobře, nakonec plán trenéra Jarošíka vyšel na výbornou. Ve středečním utkání, kdy “skláři” dostali šestigólový příděl od Slavie, se teplický kouč rozhodl prorotovat sestavu a tak trochu obětovat zápas kvůli následnému utkání s Jabloncem. "Chápu transparent fanoušků, že nám vyčítali prostřídání sestavy proti Slavii (0:6), ale i oni by mohli chápat nás. Nemáme široký kádr a dnes jsme hráli pro nás asi ještě důležitější zápas," řekl Jarošík na tiskové konferenci.

Riskantní tah Teplicím zafungoval a po obratu ve druhém poločase si připsaly druhou výhru v sezoně. "Naštěstí nám ten tah vyšel, jinak bychom byli za ještě větší hlupáky. Křišťan proti Slavii nechal na hřišti všechno a dneska jsme ho museli o poločasu vystřídat, protože mu to neběhalo. Takhle bychom dopadli všichni," vysvětloval po zápase bývalý český reprezentant.

Fotbalisté Teplic navíc předvedli něco, co se jim dlouho nepovedlo - vyhrát ligový zápas, ve kterém ještě v poločase prohrávali. Na tento počin čekali od listopadu 2018, kdy dokázali zvrátit nepříznivý vývoj zápasu s Bohemians.

Statistiky zápasu Teplice - Jablonec

Trápící se Baník nevyhrál počtvrté v řadě

Špatný vstup ostravského celku do nové sezony pokračuje. V 7. kole FORTUNA:LIGY nedokázal Baník vstřelit Hradci Králové ani jednu branku, přestože Východočeši hráli po vyloučení Filipa Novotného od 54. minuty pouze v deseti. S bodem za remízu 0:0 nebyl spokojený ani trenér Pavel Vrba. "Bod je dnes asi málo. Měli jsme na to, abychom tady vyhráli," řekl kouč Baníku na tiskové konferenci.

Fotbalisté Baníku protáhli šňůru bez výhry už na čtyři zápasy. Tři body naposledy získali 13. srpna proti Zlínu. I díky tomu se aktuálně krčí se šesti body na 14. místě ligové tabulky, což je daleko za očekáváním. "Vadí mi, že jsme měli v obou poločasech spoustu zajímavě rozjetých akcí, které jsme bohužel nedohráli. Mezihru před finální fází musíme jednoznačně zlepšit," neskrýval znepokojení kouč Baníku.

Jedinou pozitivní věcí pro Baník je tak zřejmě pouze návrat Davida Lischky na hřiště. "Já osobně jsem do utkání chtěl moc jít. Už v týdnu se mě trenéři ptali, jak se cítím a zda to zvládnu. Já jsem cítil, že to bude dobré a hlavně jsem byl odhodlaný mužstvu pomoci," nechal se po zápase slyšet Lischka.

Statistiky zápasu Hradec - Baník

Sparťanská bída proti Zlínu

Ještě před dvěma týdny to vypadalo, že léčba trenérem Priskem začíná fungovat, jenže po výhře v Mladé Boleslavi (3:1) přišel útlum a tři remízy v řadě. Ta poslední se urodila v sobotním utkání proti Zlínu, kdy Sparta opět doplatila na svou koncovku. "Jsme tým, který se trápí s vytvářením šancí a střílením gólů proti velmi defenzivně laděným týmům, s nimiž hrajeme od začátku sezony. Soupeři zaparkují autobus, kvůli čemuž si těžce vypracováváme příležitosti a dáváme góly. Musíme se chopit výzvy, zlepšit se a hrát lépe v ofenzivě,” nechal se na tiskové konferenci slyšet Brian Priske.

Trenér Sparty nebyl spokojený především s tím, co jeho svěřenci předvedli v prvním poločase. Jeho rozčarování se nikdo nemůže divit, protože sparťanští hráči vyslali během první půle na bránu soupeře pouze jedinou střelu. "​​První poločas proti Zlínu mě zklamal. V ofenzivě jsme byli příliš pomalí, neměli jsme dostatečné tempo, nevytvořili si dost příležitostí. Zlín taky mohl skórovat a mohl si odvézt tři body," řekl Priske.

I samotní hráči si jsou vědomi toho, že se od nich očekávají daleko lepší výkony a jejich hra má k ideálu daleko. "Kouše se to strašně těžko, protože doma nesbíráme body. Ani předvedená hra není taková, jakou bychom si představovali. Je to obrovské zklamání. Slova jsou tady zbytečná. Všichni to vidí a cítí, jak my, tak fanoušci," řekl v rozhovoru pro klubový web Panák, který do soutěžního utkání nastoupil poprvé od března.

Statistiky utkání Sparta - Zlín

Další těsná výhra Plzně

Viktoriáni v Liberci znovu potvrdili, že jsou mistři na výhry o jednu branku. V nové sezoně se jim to ve 12 duelech povedlo hned osmkrát. Pod Ještědem jim na výhru stačil jediný gól z kopačky Jana Sýkory. "Jsem rád, že jsem protrhl čekání na gól od začátku ligy v těch pěti zápasech, během kterých to střelecky nevyšlo. Jsem rád, že gól byl vítězný a že jsem pomohl týmu ke třem bodům," řekl na tiskové konferenci Sýkora.

Hráči Plzně se tak výborně naladili na středeční utkání Ligy mistrů, které odehrají na Camp Nou proti slavné Barceloně. "Liberec hrál dobře, my jsme poctivě bránili, kluci to opracovali směrem do defenzivy dobře," pochválil obranou práci svých svěřenců trenér Bílek. Je pravda, že pevná obrana se bude proti hráčům jako jsou Lewandowski nebo Pedri, hodit.

Statistiky utkání Liberec - Plzeň

Doskiho bleskový gól a slávistická ztráta 

V souboji dvou týmů, které se probojovaly do pohárové Evropy, byla vzhledem k posledním výkonům favoritem Slavia. Všechny predikce však vzaly za své již ve 14 sekundě zápasu, kdy se prosadil záložník Slovácka Merchas Doski. Jednalo se o jednu z nejrychleji vstřelených branek v historii české ligy. Rekordní čas 11 sekund, který v roce 1994 vytvořil Vratislav Lokvenc, však pokořen nebyl.

Určitě nepřekvapí, že trenér Slovácka byl se začátkem utkání spokojený, zároveň však ocenil kvalitu Slavie. "Bylo super, že nám vyšel vstup do utkání kvůli sebevědomí hráčů. Byl to pravý opak oproti zápasu v Plzni. Gólem jsme se nastartovali, ale Slavia potvrzovala obrovskou kvalitu v držení míče a centrech," řekl na tiskové konferenci Martin Svědík. "Zápas jsme si zkomplikovali hned v úvodu. Udělali jsme sérii chyb a skončilo to gólem v naší brance. Slovácku to pomohlo, pak jsme museli řešit jejich rychlé protiútoky," postěžoval si Trpišovský po zápase.

Zatímco Slovácku se po dvou zápasech konečně podařilo bodovat, pro Slavii to byla v lize první ztráta po pěti výhrách v řadě. Sešívaní se po nedělním zápase díky lepšímu skóre vrátili do čela ligové tabulky. Plzeňští však mají odložený zápas s Brnem k dobru.

Statistiky utkání Slovácko - Slavia