Pět událostí TELH: Řepík sparťanem, Novotný zpět na ledě a Kladno s Budějovicemi o sestup

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí TELH: Řepík sparťanem, Novotný zpět na ledě a Kladno s Budějovicemi o sestup

Michal Řepík spojil budoucnost se Spartou.
Michal Řepík spojil budoucnost se Spartou.Profimedia
Předposlední týden extraligové základní části přinesl odpověď na to, kdo postoupí do bojů o titul a na koho zbyde jen záchranářský souboj. České Budějovice do posledních kol vytáhly z kanceláře Jiřího Novotného (39), ani on ale nedokázal pomoci týmu k lepším výsledkům. Trápí se také Plzeň, která prohrála sedmkrát v řadě a klesla až na desátou příčku extraligové tabulky. Mimo hřiště uspěla Sparta, jež před startem play off prodloužila smlouvu kapitánovi Michalu Řepíkovi (34).

Řepík prodloužil smlouvu se Spartou

Michal Řepík zůstává sparťanem. Kromě jedné sezony v libereckém dresu čtyřiatřicetiletý útočník nikdy nepoznal jinou extraligovou kabinu než tu na Spartě. Odchovanec pražského celku prodloužil smlouvu až do konce sezony 2025/2026 a vyvrátil tak spekulace o svém odchodu, které odstartoval pardubický majitel Petr Dědek.

"Od začátku jsem měl jasno, kde chci pokračovat a jsem rád, že to vyšlo dle představ nás všech. Tahle varianta byla pro mě od začátku priorita, žádnou jinou jsem popravdě neřešil," zdůraznil Řepík. 

Mnohonásobný český reprezentant ve Spartě po svém konci v KHL končí čtvrtou kompletní sezonu a i v ní překonal hranici 35 kanadských bodů. Aktuálně má na kontě 23 branek a 13 nahrávek, což z něj dělá nejproduktivnějšího sparťana. Nejlepší extraligový ročník odehrál bývalý hráč Floridy Panthers před dvěma lety, kdy základní část zakočil s 53 body.

"Řepa od začátku jednání projevoval velkou touhu ve Spartě pokračovat, stejně tak jsme ho i my chtěli za každou cenu udržet. Je to sparťan a jeho snem je v našem klubu vyhrát titul," uvedl v tiskové zprávě sportovní ředitel pražského klubu Jaroslav Hlinka. 

Novotný zpět v extralize

České Budějovice hrají v závěru extraligového ročníku o všechno a v klíčové fázi sezony se musí obejít bez ofenzivního lídra Lukáše Pecha. Osmatřicetiletý forvard vynechal zápasy proti Liberci a Karlovým Varům a nad jeho návratem stále visí otazník. Jeho 46 bodů se těžko nahrazuje, trenér Jihočechů David Čermák proto sáhl po zkušenostech a do středu prvního útoku poslal bývalého reprezentačního kapitána Jiřího Novotného

Novotný, jenž je jedním z Čermákových asistentů a zároveň v Motoru plní roli sportovního manažera, nastoupil v extralize poprvé od loňského 11. dubna, kdy v pátém semifinále proti Spartě odehrál bezmála 18 minut. "Čekal jsem to daleko horší. Samozřejmě ke konci trošku ubývaly síly, ale s tím se dalo počítat," řekl zkušený útočník po prvním zápase v aktuálním ročníku.

Štěstí na Jihočeské hokejky ale devětatřicetiletý forvard nepřinesl. Ani jeden ze dvou duelů, v nichž se mistr světa z roku 2010 představil, Motor nevyhrál. Ve středu s Libercem Jihočeši padli 3:4 a v neděli nestačili na Karlovy Vary, kterým podlehli jednoznačně 1:5. Novotný v průměru odehrál bezmála 13 a půl minuty a nebodoval.

"Můj loňský comeback byl úplně o něčem jiném. Vyhráli jsme doma nad Hradcem Králové. Teď jsme prohráli s Libercem. Je to nesrovnatelné," zklamaně líčil po středeční prohře. "Nepřeju si nic jiného, než aby se Pecháček (Pech) dal co nejrychleji do kupy," řekl před důležitým zápasem s Kladnem. Pokud jej Motor nezvládne, bude do posledního kola vstupovat z posledního místa. 

Kladno s Motorem o sestup

Po 50. kolech je jasné, jaké celky se v play off utkají o Masarykův pohár. Poslední Kladno a předposlední České Budějovice v neděli nebodovaly a přišly o naději na proklouznutí mezi elitní extraligovou dvanáctku. Oba kluby se v klíčovém pátečním zápase utkají o pád do baráže. V lepší pozici je před důležitým střetnutím Motor, jenž má před Rytíři jednobodový náskok. 

"S tím, že si to navzájem rozdáme o sestup do baráže jsme tak nějak počítali. I kdybychom vyhráli ty předchozí duely, tak bylo jasné, že s Budějovicemi to bude zlomový zápas. Tam půjde o všechno," uvědomuje si kladenský gólman Adam Brízgala.

Rytíři o naději na postup do předkola přišli po těsné prohře 1:2 s Vítkovicemi. "Taková porážka hodně zamrzí, protože si myslím, že ve druhé i ve třetí třetině jsme měli mnohem více šancí než oni. Nevím, co nám chybí v koncovce, jestli štěstí, nebo větší důraz," komentoval domácí zaváhání Brízgala. "Je těžké hrát v podstatě celý zápas bez gólu," dodal. 

Budějovice v neděli podlehly Karlovým Varům vysoko 1:5 a na loňský postup do semifinále určitě nenavážou. "Podali jsme velice špatný výkon a neměli jsme šanci tady uspět. Myslím si, že už v půlce zápasu bylo rozhodnuto, že body zůstanou ve Varech," litoval pokaženého zápasu trenér Jihočechů David Čermák. 

O tom, kdo zakončí nevydařenou sezonu v baráži se definitivně rozhodne v neděli 5. března, kdy základní část vyvrcholí posledním 52. kolem. 

Hradec přišel o rekordní sérii

Na deseti zápasech se zastavila hradecká série výher. Nejdelší vítěznou šňůru v klubové historii přerušili až hokejisté Mladé Boleslavi, kteří na východě Čech vyhráli 4:3 po samostatných nájezdech. Rozhodující pokus proměnil symbolicky Kelly Klíma, jenž až do ledna působil v kádru Mountfieldu.

Hradec táhl svou vítěznou sérii od konce ledna a kdyby zvládl i zápas s Mladou Boleslaví mohl zakončit únor bez ztráty bodu. Ve třetí třetině však neudržel vedení 3:2 a v rozstřelu ani jeden z exekutorů nevyzrál na Filipa Novotného v brance Bruslařů. 

I přes dva ztracené body Hradec nadále drží čtvrté místo zaručující přímý postup do čtvrtfinále play off. Na pátý Liberec má k dobru pět bodů, oproti Bílým Tygrům ale odehrál o zápas víc. V závěru základní části navíc na Mountfield číhají dva velice silní soupeři. Sparta i Pardubice sice mají elitní čtyřku jistou, před začátkem play off ale určitě nebudou chtít prohrát. 

Plzeňské trápení

Tři body z posledních deseti zápasů a sedmizápasová serie proher. Taková je v závěru základní části vizitka plzeňských hokejistů. V uplynulém týdnu Škodovka nestačila na Třinec ani Litvínov a klesla na desáté místo extraligové tabulky. 

Celek, jenž ještě v lednu mohl reálně pomýšlet na elitní čtyřku nyní bojuje alespoň o to, aby v předkole začínal sérii na vlastním ledě. Takový benefit však Plzeň nemusí mít ani v případě, že by obě svá zbývající utkání vyhrála. Na osmou Kometu ztrácí již čtyři body a její výchozí pozice je velmi složitá.

"Nutně potřebujeme výhru, abychom se zvedli. Pak se poctivě připravíme na předkolo, to už je jiná soutěž. Musíme se ale probrat, jinak z něho vyhučíme, jak nic," burcoval před závěrem základní části plzeňský kapitán Jan Schleiss.