Baník pod Hapalem zabral a Slovácko porazil 3:1, Plzeň vyhrála v Jablonci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Baník pod Hapalem zabral a Slovácko porazil 3:1, Plzeň vyhrála v Jablonci
Aktualizováno
Baník Ostrava si pod novým koučem připsal tři body.
Baník Ostrava si pod novým koučem připsal tři body.Profimedia
Fotbalisté Baníku zvládli první zápas pod vedením Pavla Hapala (53) na výbornou, když doma v rámci 12. kola FORTUNA:LIGY porazili Slovácko 3:1. Rozhodující náskok si Ostravané vytvořili už v prvním poločase, který vyhráli 2:0. O vítěznou branku domácího celku se postaral Srdjan Plavšič (26). Úřadující šampioni z Plzně celkem jednoznačně ovládli duel s Jabloncem, který i díky dvěma brankám Tomáše Chorého (27) vyhráli 3:0. Zlínu se podařilo zdolat liberecký Slovan 2:1. O rozhodující branku utkání se postaral v 76. minutě Lukáš Bartošák.

Úspěšná premiéra kouče Hapala

Navzdory tomu, že první minuty patřily hostům, šli do brzkého vedení svěřenci trenéra Hapala. Kuzmanovič rychle vyvezl balon a výborně načasoval průnikovou přihrávku na Ladislava Almásiho. Hráč s číslem 99 zužitkoval samostatný nájezd na jedničku, když ladným lobem přehodil brankáře Filipa Nguyena a otevřel gólový účet zápasu.

Ve 26. minutě se mohli Ostravané radovat podruhé a opět v tom měl prsty Kuzmanovič. Srbský záložník našel přesným pasem krajana Srdjana Plavšiče, který z blízkosti nedal Nguyenovi šanci. O dvě minuty později mohl za Slovácko snížit Libor Kozák, jeho hlavičku ale skvěle vyrazil Jan Laštůvka. Ve 37. minutě přišla pro hosty další rána. Kalabiška nevybíravě podrazil Daniela Tetoura a po druhé žluté kartě musel opustit hrací plochu.

Baník nastoupil do druhého dějství aktivně a už v 51. minutě mohl druhou branku v zápase přidat Almási. Tetour se po rohovém kopu dostal k odraženému míči a pokusil se vypálit, jeho rána ale skončila u nohou autora úvodní branky, který tentokrát těsně minul. Po této šanci ovšem převzalo iniciativu oslabené Slovácko. Laštůvka musel nejprve čelit dělovce Milana Petržely a o chvíli později ho od těžkého zákroku proti ráně Kozáka vysvobodil jeden z obránců.

V 58. vyvrcholil tlak hostů v důležitý kontaktní gól. Rohový kop Petržely si našel Stanislav Hofmann a hlavou poslal míč za záda překvapeného Laštůvky. Do konce utkání už ale tým z Uherského Hradiště vyrovnat nestihl, naopak v 85. minutě ještě inkasoval po nádherné brance Filipa Kaloče.

Přehled zápasu Baník - Slovácko

Plzeň na severu Čech dominovala 

Oba týmy od úvodních minut nenabízely divákům zrovna atraktivní fotbal. Problém mohl mít v 11. minutě Jindřich Staněk, když si příliš předkopl balon a atakující Matěj Polidar se málem zmocnil míče, Staněk však na poslední chvíli situaci vyřešil.

Nakonec tak skóre otevřela Plzeň, po lobu Jana Klimenta do malého vápna poslal Luděk Pernica hlavičku na Chorého, který z bezprostřední blízkosti překonal Jana Hanuše. Jablonec se nevzdával a hnal se za vyrovnáním, možnost srovnat stav měl v 36. minutě Vladimir Jovovič, ale jeho tvrdou ránu zpoza vápna ale Staněk vytěsnil.

Druhý poločas také nezačal zrovna záživně, hráči obou celků těžko hledali cesty dopředu přes poctivé obrany na každé straně. K první šanci se dostal po 15 minutách opět Jovovič, když si našel míč uvnitř vápna, jeho rána však mířila daleko od brány.

To o minutu později na opačné straně potrestal druhým gólem Chorý, který vyskočil nejvýše na centr Jhona Mosquery a hlavičkoval míč do sítě. Blízko snížení byl Václav Sejk, proti jeho hlavičce však vytáhl perfektní zákrok Staněk. K dalšímu ohrožení brány už se ale Jablonec nedostal. Vítězství naopak ještě potvrdil v nastaveném čase Modou N’DIaye, který se dostal ve vápně k míči a tvrdým zakončením si připsal první zásah po přestupu na západ Čech.

Přehled zápasu Jablonec - Plzeň

Zlín získal důležité body v boji o záchranu

Na Letné se začalo opravdu zostra a nejvíce to odnesl Jan Matoušek, který musel už po šesti minutách střídat. První vyložená příležitost přišla ani ne po 15 minutách, kdy Lamin Jawo z bezprostřední blízkosti přestřelil bránu Vliegena. Žlutomodří tak prolomili bezbrankový stav až v 28. minutě po střele Youby Dramého.

Těsně před poločasovou přestávkou měli Severočeši obrovské štěstí, že neinkasovali podruhé. Míč se totiž po střele zlínského hráče odrazil od břevna na brankovou čáru. Svěřenci Luboše Kozla tak mohli být rádi, že první dějství ukončili pouze s jednogólovým deficitem.

Hlavní sudí Jan Všetečka byl po změně stran ve svém teprve druhém zápase v nejvyšší české soutěží povolán videorozhodčím k monitoru. V pokutovém území Ševců totiž došlo k lehkému kontaktu, po kterém byl nařízen kontroverzní pokutový kop. Mick van Buren se nemýlil a přidal z penalty svou letošní sedmou trefu.

Ševci šli opět do vedení v 76. minutě. Bartošák se ujal exekuce přímého kopu, který byl nakonec spíše centrem než střelou. Všichni diváci včetně gólmana Vliegena čekali na teč, která ale nepřišla, a Letná tak podruhé ožila radostí. Matej Rakovan se několik málo minut před koncem zápasu předvedl kvalitním zákrokem, a podržel tak svůj tým. Domácí si výsledek zkušeně pohlídali a mohli slavit druhou ligovou výhru.

Přehled zápasu Zlín - Liberec

Tabulka FORTUNA:LIGY