Pirlo exkluzivně: Mistrovství světa uprostřed sezony ovlivní každého. Vyhraje Brazílie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pirlo exkluzivně: Mistrovství světa uprostřed sezony ovlivní každého. Vyhraje Brazílie
Andrea Pirlo je v současné době trenérem tureckého celku Fatih Karagümrük.
Andrea Pirlo je v současné době trenérem tureckého celku Fatih Karagümrük.
Profimedia
Od vítězství Itálie na mistrovství světa v Německu uplynulo 16 let, v přepočtu na světové poháry čtyři ročníky. Na poslední dva se přitom Squadra Azzurra ani neprobojovala. Andrea Pirlo (43), který nad hlavu zvedl mimo jiné právě pohár pro světové šampiony, se o svůj fotbalový um dělí už několik let z pozice trenéra. V exkluzivním rozhovoru pro italskou sesterskou redakci Livesport Zpráv se rozpovídal o kvalifikačních patáliích Italů, mistrovství světa v Kataru i svých plánech do budoucna.

Druhé mistrovství světa bez Itálie v řadě. Čekal jste to?

"Neuvěřitelné. Nedovedl jsem si představit, že by Itálie na šampionátu znovu chyběla. Přesto to tak je. Větším zklamáním ale popravdě řečeno bylo vypadnutí proti Švédsku v minulé kvalifikaci."

Proč?

"Protože předtím se Itálie vždy kvalifikovala a nikdy se nestalo, že by nepostoupila na mistrovství světa."

A co v případě mistrovství v Kataru?

"Pokud se neprobojujete ze skupiny a v play off dostanete Portugalsko, je to obtížné. Když pak vypadnete s Makedonií, není moc co dodat. V kvalifikaci jsme hodně bodů zahodili. Remíza v Irsku, pak neproměněné penalty proti Švýcarsku..."

Jak si vysvětlujete letošní neúspěch?

"Měli jsme všechny karty k tomu, abychom se kvalifikovali, ale možná nás ovlivnilo vítězství na mistrovství Evropy. Po zisku takové trofeje si myslíte, že kvalifikace je snadná, ale realita vás může tvrdě dostihnout."

Mistrovství ovlivní všechny účastníky

Co si myslíte o světovém šampionátu v zimě?

"Je trochu zvláštní vidět tento turnaj v tomto ročním období. Nejvíc jsem ovšem zvědavý na to, co bude po mistrovství. Uvidíme, jak to hráče ovlivní do budoucna."

Fyzicky nebo psychicky?

"Psychicky, jak budou schopni pokračovat v sezoně. A to jak ti, kteří vyhrají, tak i ti, kteří z tohoto turnaje odjedou s prázdnou."

Ovlivní to všechny účastníky?

"Myslím, že ano. V prosinci dohrajete mistrovství světa. Pokud vyhrajete, budete lítat v oblacích a může se vám jednoduše stát, že povolíte v koncentraci. I výhra vás může psychicky vyčerpat. Je to stejné, jako když prohrajete. Cítíte se špatně a jste v psychické nepohodě. To platí i pro ty, kteří chybí kvůli zranění, například Mané a Benzema. Hrát na mistrovství světa je snem každého. Když se dostanete tak blízko a pak musíte zápas vzdát, poznamená vás to."

Zmínil jste Maného a Benzemu. To jsou jen dva z mnoha hráčů, kteří museli kvůli zranění vynechat mistrovství světa. I v tomto ohledu jde o anomální turnaj. Čím si to vysvětlujete?

"Myslím, že bylo příliš málo času na zotavení po ligových soutěžích. Na přípravu měly týmy jen týden. Při letním mistrovství světa mají obvykle patnáct dnů, někdy měsíc. Když hrajete týden po skončení podzimní části sezony, je to složitější."

Favoritem je Brazílie

Pro mnohé to bude poslední mistrovství, třeba pro Messiho. Kdo podle vás vystoupá až na vrchol?

"Favoritem je pro mě Brazílie."

Proč?

"Je to nejkvalitnější tým, mají hráče světové extratřídy na všech pozicích. Navíc jsou zkušení a zvyklí vyhrávat. Na mistrovství jsou dobře připraveni. Za posledních několik let vypilovali svůj způsob hry a nic je teď nezastaví."

Co další týmy?

"Argentina je silná, ale jak jsem řekl, Brazílie se zdá být téměř bezchybná. Španělsko hraje také dobře, ale je mladé, jeho čas ještě přijde. Dobrý tým má také Portugalsko, zatímco Německo je velká neznámá. Při pohledu na Francii se musíme ptát, jestli ji neovlivní četná zranění. Má však v týmu také velkou kvalitu a musí se s ní počítat."

Kdo projde do semifinále?

"Nejspíš Argentina, Brazílie, Španělsko a Anglie, nebo Portugalsko. Možná dojde i na pár překvapení."

V souvislosti s překvapením turnaje se často mluví o Srbsku, co si myslíte vy?

"Nevím, jestli se jim podaří postoupit až do závěrečné fáze. Mají tým s mladými, ale zároveň zkušenými hráči. Spojené státy mohou také překvapit. Nejsou špatné, ale čekal jsem něco víc. Naopak zklamáním turnaje bude podle mě Chorvatsko. To už je na konci svého cyklu, stejně jako Belgie."

Ronaldo vyčistil vzduch

Trenérskou kariéru jste začal před několika lety, ale už jste měl možnost trénovat Juventus a jeho tehdejší hvězdy, například Dybalu, Danila a Ronalda. Jak se vám dařilo řídit takovou šatnu?

"Myslím, že je důležité najít správnou rovnováhu. Musíte být empatičtí."

A jak jste vycházel s Ronaldem?

"Velmi dobře. Je to výjimečná osobnost, opravdový profesionál. "

A co si myslíte o rozhovoru, který poskytl o Manchesteru United a trenérovi Erikovi ten Hagovi?

"Podle mého názoru chtěl tento rozhovor udělat už dlouho. Myslím, že se to v něm všechno nahromadilo a musel to pustit ven. "

Nemyslíte si, že jeho poskytnutí před mistrovstvím světa zvýšilo tlak na Portugalsko?

"Na Ronalda byl vždy obrovský tlak. Dokáže se s ním vypořádat. Nemyslím si, že by jeho výroky ovlivňovaly portugalský tým nějak zásadně. Kdyby ten rozhovor neudělal, stejně by se ho během mistrovství světa ptali na United. Rozhodl se všechny předběhnout a vyčistit vzduch. Myslím, že teď bude chtít ukázat to nejlepší."

V roce 2026 budou mistrovství světa pořádat Mexiko, Kanada a Spojené státy. Chtěl byste na tomto turnaji být trenérem národního týmu?

"Nejdřív chci, aby se mi dařilo v současném klubu (Fatih Karagümrük pozn. red.). Věřím, že šance trénovat národní tým přijde, ale vše má svůj čas. Rozhodně bych za to byl rád."

Týká se to jen italské reprezentace?

"Jakéhokoli národního týmu. Bylo by hezké absolvovat mistrovství světa v roli trenéra."

Kdo je vaším trenérským vzorem?

"Bezpochyby Carlo Ancelotti, jako trenér se jím inspiruji. Je to velmi dobrý člověk a velmi dobrý trenér. Vyhrál všechno, co se vyhrát dá."