Pohledem dat: Turnaje vyhrává obrana. Ta dánská je pevná, ale už nesmí polevit

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pohledem dat: Turnaje vyhrává obrana. Ta dánská je pevná, ale už nesmí polevit
Dánská obrana vs. Francouz Kylian Mbappé.
Dánská obrana vs. Francouz Kylian Mbappé.Profimedia
Na loňském evropském šampionátu Dánové dokráčeli až do semifinále. Následně vyhráli 11 z 15 utkání, kvalifikaci na mistrovství světa v Kataru ovládli se skóre 30:3 a ve své skupině Ligy národů skončili o bod druzí za Chorvatskem. Jejich klíčová dovednost se jmenuje obrana, právě ona je jedním z důvodů, proč se na minulém velkém turnaji dostal tým tak daleko.

Postup ze skupiny s Francií, Austrálií a Tuniskem se pro výběr Kaspera Hjulmanda na papíře nejeví jako velký problém, ovšem pravděpodobnost, že ve vyřazovací části narazí na Argentinu, Nizozemsko či Brazílii, vyžaduje předvést to nejlepší z defenzivních schopností. 

Po úspěšném Euru pokračovali Dánové v rozjeté kvalifikaci na MS a ve zbylých sedmi duelech svým soupeřům povolili pouze 0,61 očekávaných branek na zápas. Jejich závěrečný kvalifikační zápas proti Skotsku a následná dvě střetnutí Ligy národů proti Francii a Rakousku už ale směrem dozadu tak dominantní nebyly.

Přehled utkání Dánsko – Tunisko + audiokomentář

Červenobílí své soupeře – pro ně netypicky – nechali vyslat celkem 26 střel z prostorů uvnitř vápna a průměrně 2,2 xG na zápas, což dokládá, jak moc nebezpečné tyto šance byly. Dánsko sice dva z těchto zápasů vyhrálo a v utkání proti Skotsku zase dostala ve středu pole místo tradiční dvojice Pierre-Emile Höjbjerg, Thomas Delaney vzhledem k jistému postupu příležitost Daniel Wass s Jensem Jonssonem, v turnaji si ale podobné výstřelky Seveřané dovolit nemohou.

V závěrečných čtyřech utkáních Ligy národů už to opět bylo to staré dobré Dánsko, které soupeře do velkých šancí nepouští, nicméně ani to by ale proti těm nejlepším celkům světa nemuselo stačit. Zkrátka a dobře, některé střely mezi tři tyče přece jen zamíří a Kasper Schmeichel zatím v Nice nepředvádí tak spolehlivé výkony jako předtím v Leicesteru.

Číselné vyjádření aktuálních brankářských dovedností Frederika Rönnowa.
Číselné vyjádření aktuálních brankářských dovedností Frederika Rönnowa.11Hacks

Zatímco například gólman Clermontu Mory Diaw už v sezoně zabránil sedmi očekávaným brankám, Schmeichel podle modelů 11Hacks inkasoval stejný počet gólů, jako kdyby na jeho místě stál průměrný gólman Ligue 1. Okolo ligového standardu se pohybuje v drtivé většině brankářských modelů hodnotících kvalitu chytání. 

Hjulmand má sice společně s ním k dispozici výborně chytajícího i rozehrávajícího Frederika Rönnowa z Unionu Berlín, Schmeichel je pro něj ovšem stále jasnou volbou číslo jedna. Jeho pozice v dánském týmu je tak silná, že si těžko lze představit herní situaci, která by ho o jeho post připravila. Dánští fanoušci tak jen mohou doufat, že se neochota něco měnit koučovi nevymstí…