Pro rodiče to bude velké. Jednou poletím na Slovensko a dám si halušky, říká Labanc

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pro rodiče to bude velké. Jednou poletím na Slovensko a dám si halušky, říká Labanc

Kevin Labanc se narodil v New Yorku slovenským rodičům.
Kevin Labanc se narodil v New Yorku slovenským rodičům.Profimedia
Výjimečné budou zápasy hokejistů San Jose na úvod nového ročníku NHL v pátek a v sobotu v pražské O2 areně také pro amerického útočníka Kevina Labanca (26), který má oba rodiče narozené na Slovensku. Širší okruh rodiny si tak nenechá vystoupení šestadvacetiletého bronzového medailisty z loňského mistrovství světa v Evropě ujít.

"Přijdou máma i táta, příbuzní, možná i moje babička. Moc se těším," řekl Labanc v rozhovoru s českými novináři v Berlíně, kde Sharks v úterý večer od 20:00 sehrají generálku proti Eisbären. "Babička teď byla na operaci. Daří se jí fajn, ale nevím, jestli opravdu do Prahy přijede. Vždycky se ale dívá v televizi na naše zápasy, nebo aspoň sleduje sestřihy. Budu hrát pro ni, ať už bude v hale, nebo to uvidí v televizi," doplnil.

Labanc se narodil ve Staten Island v New Yorku v roce 1995, rok po tom, co se jeho otec Milan a máma Anika rozhodli opustit Slovensko a žít ve Spojených státech amerických. Na zápasy do Prahy sháněl deset vstupenek. "Pro rodiče to bude velký zápas. Je úžasné, že hrajeme v Evropě. Berlín a Praha jsou města s bohatou historií. Tohle je trip, jaký zažijete jednou za život. Opravdu to prožívám," podotkl Labanc, který zvládl část rozhovoru lámanou slovenštinou a dokončil jej v angličtině.

V Berlíně je poprvé v životě. Stejné to bude v Praze. "Byl jsem jen v Piešťanech," připomněl Labanc, jehož otec hrál hokej za Spišskou Novou Ves, turnaj na Slovensku s reprezentačním výběrem USA do 17 let. Tam ho tehdy sledovali prarodiče, strýcové a bratranci.

Na návštěvu Slovenska se chystá v budoucnu. "Máme dům v Jakubanech, ale já mám v létě hodně práce s přípravou na sezonu a trávím léto v San Jose. Snažím se co nejlépe nachystat na další sezonu, každá je důležitá. Je pro mě těžké dostat se na Slovensko. Ale jednou tam poletím, podívám se za rodinou a dám si halušky," usmíval se Labanc.

Slovenský hokej zažil historický okamžik při červencovém draftu v Montrealu, který si vybral jako jedničku útočníka Juraje Slafkovského a jako dvojku pak New Jersey obránce Šimona Nemce. V prvním kole na 28. pozici sáhl ještě Montreal po forvardovi Filipu Mešárovi. Dosud byli v 1. kole draftovaní maximálně dva Slováci v jednom roce a nejvýše byl vybraný v roce 2000 na třetím místě útočník Marián Gáborík.

To neuniklo Labancově pozornosti. "Samozřejmě to sleduju. Slováci měli jedničku a dvojku draftu, zdá se, že odtamtud přichází hodně nových kvalitních hráčů. Hrají dobrý hokej. Slafkovský vypadá jako opravdu dobrý hráč a určitě z něj v Montrealu vyroste velká opora," věří Labanc, který v NHL za sedm sezon sehrál 360 zápasů a připsal si 118 bodů za 65 branek a 118 asistencí. Ve 30 duelech play off zaznamenal 14 bodů (5+9).

V týmu Sharks slovenštinu používá jen občas při konverzaci s českými spoluhráči Radimem Šimkem, Tomášem Hertlem či Adamem Raškou, který s týmem v Evropě není. "Je to trochu jiné, čeština je pro mě dost jiná než slovenština. Ale nějaké věci jim sem tam rozumím. Ale myslím, že podobné je to i pro ně, když na ně promluvím slovensky, tak jsou zmatení. Je to sranda. Jsme docela dobří kamarádi. Jsme často pohromadě. Jsou to dobří kluci a super spoluhráči," dodal Labanc.