Real – Barcelona. Podle experta Sáncheze drží Real žolíka díky lepší fyzičce i Benzemovi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Real – Barcelona. Podle experta Sáncheze drží Real žolíka díky lepší fyzičce i Benzemovi

Real – Barcelona. Podle experta Sáncheze drží Real žolíka díky lepší fyzičce i Benzemovi
Real – Barcelona. Podle experta Sáncheze drží Real žolíka díky lepší fyzičce i BenzemoviTwitter
Bývalý hráč Realu Madrid Víctor Sánchez del Amo (46) a nynější expert televizního kanálu Movistar+ rozebírá exkluzivně pro Livesport Zprávy aktuální formu obou protagonistů nedělního El Clásica. Kvality Barcelony vidí zejména v silných individualitách, Real je ale podle něj v lepší fyzické kondici a na domácím stadionu bude mít tentokrát navrch.

Sánchez s "bílým baletem" vyhrál španělskou ligu i Ligu mistrů, roky působil i jako trenér (Olympiakos, Betis, Málaga). Teď se věnuje komentování pro největší placený televizní kanál ve Španělsku. Souboj mezi Realem a Barcelonou považuje jednoznačně za "nejdůležitější zápas sezony, ve kterém se nehraje o titul". Jak říká, Španělsko vidí oba kluby jako největší na světě. "Mezinárodní vliv obou týmů, a zejména Realu se 14 tituly z Ligy mistrů, je ohromující, dokázal dostat tuto rivalitu do všech konců světa."

V El Clásicu hráčům rozhodně nechybí motivace, naopak. Trenéři často před samotným zápasem musí nadšení fotbalistů krotit. "Je potřeba tu motivaci trochu zmírnit, jinak by byla kontraproduktivní. Sám si vzpomínám na ohromné vzrušení ve dnech, které zápasu předcházely," říká Sánchez.

"Pro mě to byla ta nejlepší příležitost dokázat něco velkého. Vždy máte možnost předvést něco, co se zapíše do historie, a to je podle mě jedna z hlavních motivací hráčů – ne pouze zvítězit, ale stát se součástí historie tohoto sportu," nabídl Sánchez svůj pohled na tradičně nejvyhrocenější duel La Ligy.

Hvězdná jména

Nedělní utkání bude plné velkých jmen, která by na onen "zápis do historie" ráda dosáhla. Samozřejmě pokud se jim to už nepodařilo. Sánchez ve svém rozboru vypíchl na prvním místě dlouholetou oporu Realu Karima Benzemu. "Není po zranění v pořádku, nevypadá vůbec svěže, ale je to v současnosti nejlepší fotbalista na světě. A v takovém zápase jdou všechny fyzické obtíže na druhou kolej. Proto si myslím, že bude hrát, jak nejlépe umí."

Bývalý trenér ale zmínil i další hráče. "Vinícius Júnior převzal ve velkém stylu roli lídra týmu, i pro rozhodující duely." Schopnost utkání rozhodnout ve prospěch Realu mají podle Sáncheze i mladíci Federico Valverde, Rodrygo nebo chorvatský veterán Luka Modrič.

Z kádru Barcelony vyzdvihuje Sánchez kanonýra Roberta Lewandowského a brankáře Marka-Andreho ter Stegena. "Oba jsou individuálně naprosto výjimeční, dominují a vynáší to týmu body. Klíčový je pro mě i Sergio Busquets, ale je nutno brát v potaz, jakou daň si na něm vybírá množství času strávené na hřišti. Pedri má pak velký talent vymyslet hru a také využít šancí, které se mu naskytnou."

Real má výhodu ve fyzické připravenosti

Sánchez předpokládá, že z El Clásica vzejdou vítězně domácí fotbalisté, a to přesto, že by výsledky v sezoně mohly napovídat spíše opaku. Barcelona sice utrpěla bolestivou remízu 3:3 s Interem v Lize mistrů, ale ve španělské lize pro sebe znovu urvala vedení právě před svým nedělním rivalem.

"Technicky i takticky jsou oba týmy velmi vysoko. Ale čekám, že bude rozhodovat fyzická kondice. A tady si myslím, že mají madridští výhodu, od loňské sezony mladíci Eduardo Camavinga, Valverde, Vinícius i Rodrygo hodně vyrostli," argumentoval Sánchez. "Mužstvo hodně nakoply také posily jako Rüdiger nebo Aurélien Tchouameni."

Tabulka La Ligy před 9. kolem.
Tabulka La Ligy před 9. kolem.Livesport

Ve prospěch Realu by podle Sáncheze mohly hrát významnou roli i výkonnostní propady hráčů Barcelony, které zažívají ve druhých půlích zápasů. "Jsou věrni svému stylu hry, ale stojí je to hrozně moc. Když vás totiž soupeř fyzicky přehraje, umí také obrátit vaši hru proti vám. To, jak jsou teď některé týmy schopné Barcelonu přehrát, bylo v dobách její největší slávy nemyslitelné."

Nedělní El Clásico je opepřené i tím, že oba týmy na čele tabulky La Ligy mají stejný počet bodů. Ten, který vyhraje, získá velkou výhodu v boji o titul. Sánchez si ale nemyslí, že je právě tento zápas rozhodující. "Je to nesmysl vzhledem k tomu, jak je ještě sezona dlouhá," uvedl.

Nicméně je jisté, že vedle tří bodů se na Santiagu Bernabéu bude znovu hrát také o čest, obdiv a slávu.