Real – Barcelona: Příběh Marcose Alonsa, od dědečka přes otce až po vnuka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Real – Barcelona: Příběh Marcose Alonsa, od dědečka přes otce až po vnuka

Rodina Marcose Alonsa se nesmazatelně zapsala do historie španělského fotbalu.
Rodina Marcose Alonsa se nesmazatelně zapsala do historie španělského fotbalu.Profimedia
Za posledních 60 let se ve fotbale objevili tři slavní hráči se jménem Marcos Alonso. Je třeba říct, že první z nich nebyl znám pod svým jménem a příjmením, ale pod přezdívkou Marquitos. Hrál jako obránce v Realu Madrid v prvním evropském poháru po boku Di Stéfana. Jeho syn Marcos Alonso (63) šel v jeho šlépějích, ale na opačné straně, tedy v Barceloně, a později ještě v Atlétiku Madrid. A jeho syn, třetí Marcos Alonso (32), hraje od letošního léta za stejný tým jako jeho otec, Barcelonu. A to poté, co vyrostl v mládežnické akademii Realu Madrid.

Marcos Alonso Imaz se narodil v roce 1933 v Santanderu, kde vyrůstal a snil o tom, že se stane fotbalistou. Poté, co se připojil ke svému rodnému týmu Racing, ho získal Real Madrid díky Santiagu Bernabéuovi. Legendární prezident zformoval tým, který se zapsal do historie, když vyhrál prvních pět evropských pohárů v řadě.

Vedle legend, jako byli Di Stéfano, Paco Gento, Rial a Puskás, vedl obranu mimo jiné i Marquitos. V prvním finále hraném v roce 1956 vstřelil nádherný gól. Z vlastní poloviny se vydal k soupeřově brance a za stavu 3:3 dal vyrovnávací trefu, po níž Los Blancos započali historii svých magických návratů.

V klubu strávil deset sezon, přičemž odehrál 227 zápasů. Zemřel 6. března 2012, ve stejný den, kdy jeho Real Madrid oslavil 110 let slavné historie klubu.

Marcos Alonso, otec

Jeho syn, Marcos Alonso Peña, se také dostal mezi profesionály a stejně jako on také debutoval v týmu Racing Santander. Bylo to krátce předtím, než dosáhl plnoletosti. Se svým otcem toho neměl mnoho společného. Zatímco ten hrál jako obránce, Marcos nastupoval jako křídlo.

Díky jeho rychlosti a překypujícímu talentu si ho zamilovali v Atlétiku Madrid, které ho v létě 1979 podepsalo. O tři roky později, když už byl reprezentantem, ho prodali do Barcelony, kde zůstal pět sezon a získal zde všechny své tituly. 

Jeden z jeho nejlepších momentů v barcelonském dresu přišel v roce 1983 ve finále Copa del Rey v Zaragoze proti Realu Madrid. Tehdy v poslední minutě vstřelil gól, který Barceloně zajistil pohár. Co by na to asi řekl jeho madridský otec?

V roce 1989 se vrátil do Atlétika, načež se mu o rok později ve španělské metropoli narodil syn.

Marcos Alonso, syn a vnuk

Aby pokračoval v tradici, pojmenoval ho Marcos. A právě Marcos Alonso Mendoza je v současnosti hráčem Barcelony, poté, co letos v létě ukončil smlouvu s Chelsea.

Začínal velmi mladý v akademii Atlétika, ale netrvalo dlouho a přestoupil do Realu Madrid. Poté, co si zahrál za všechny mládežnické týmy, si odbyl svůj debut. Byl to Manuel Pellegrini, kdo mu dal 4. dubna 2010 šanci. Tehdy mu bylo pouhých 19 let. Shodou okolností debutoval proti Racingu Santander, prvnímu klubu svého otce a dědečka.

Marcos si nevybojoval místo v prvním týmu, a tak odešel do Anglie, do Boltonu. Odtud následně přestoupil do Fiorentiny, ačkoli část své první sezony odehrál v Sunderlandu. Po úspěšném angažmá v Itálii se přesunul do Chelsea, kde získal své dosud jediné tituly: Premier League, FA Cup, Pohár UEFA, Ligu mistrů, Evropský superpohár a Mistrovství světa klubů.

Po sedmi letech v Londýně se zde rozhodl skončit. Důvod byl jasný, dozvěděl se o zájmu odvěkého rivala z místa, kde vyrůstal, tedy Barcelony.

V neděli se vrátí na stadion, kde debutoval, na Santiago Bernabéu. Zároveň se ocitne na místě, kde se mu jistě nedostane nejlepšího možného přivítání, když ho madridští fanoušci uvidí v dresu svého největšího nepřítele.