Real – Barcelona: Piqué čelí svému nejtěžšímu El Clásiku, je připraven bojovat

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Real – Barcelona: Piqué čelí svému nejtěžšímu El Clásiku, je připraven bojovat
Real – Barcelona: Piqué čelí svému nejtěžšímu El Clásiku, je připraven bojovat
Real – Barcelona: Piqué čelí svému nejtěžšímu El Clásiku, je připraven bojovatAFP
Katalánský stoper se v Barceloně po letním přestupovém období dostal lehce do pozadí, ale zranění donutila trenéra Xaviho Hernándeze (42), aby se v posledních zápasech obrátil na své číslo tři - a nyní ho čeká nejtěžší zkouška, Real Madrid.

Gerard Piqué (35) je obvykle jedním z nejčastějších protagonistů při střetnutí Realu Madrid a Barcelony na Santiago Bernabéu nebo na Camp Nou.

Střední obránce, který je vyhlášeným nepřítelem fanoušků Realu, si už zvykl na pískot a urážky při každé návštěvě hlavního města. Obránce se však touto situací zdaleka nenechává ovlivnit, naopak ji využívá ve svůj prospěch.

Katalánský patriot se s úřadujícími šampiony La Ligy a Ligy mistrů utkal ve 42 případech, z toho dvakrát ještě jako hráč Realu Zaragoza (jednou remizoval a jednou prohrál).

Jako hráč katalánského velkoklubu si nevedl vůbec špatně, částečně i proto, že byl součástí nejúspěšnějšího období Barcelony v její historii. Piqué vyhrál 19 zápasů a 12 prohrál, zbytek remizoval. To znamená, že vyhrál prakticky polovinu duelů proti největšímu rivalovi.

Nezapomenutelné vzpomínky

Jeho debut na Santiago Bernabéu se odehrál v květnu 2009, kdy Barcelona potupila Real na jeho hřišti 6:2. Kromě výsledku se mu poštěstilo vstřelit šestý a zároveň poslední gól zápasu, ve kterém otevíral skóre Higuaín.

Na začátku druhého poločasu sice Ramos snížil na 2:3, ale MessiHenrym vstřelili po dvou gólech a dovedli katalánský celek k vysokému vítězství. Zbývající branku dal Carles Puyol.

Také další derby pro Piquého skončilo vítězstvím, nicméně není tak památné jako tento slavný debakl. V listopadu 2010 byl součástí drtivé výhry Barcelony 5:0, když Camp Nou rozvibroval pátým gólem Jeffren, který ve čtyřiatřiceti letech hraje druhou Thajskou ligu.

Velmi odlišná role

Piqué, který si ze středeční remízy s Interem odnesl zranění, by se mohl v nedělním utkání vrátit na lavičku. Také stoper Jules Koundé doufá, že se po zranění dostane do hry.

Velké investice klubu, který prodal část svého majetku, aby vybudoval špičkový tým a dosáhl krátkodobých výsledků, jsou hlavním důvodem, proč byl veterán odsunut na druhou kolej. Svůj debut v letošním ročníku La Ligy si připsal až v 5. kole na hřišti Cádizu.

Tato nová role je nepopiratelná, zejména pokud poukážeme na další skutečnost: v prvních třech zápasech skupinové fáze Ligy mistrů byl náhradníkem a proti Bayernu Mnichov nehrál ani minutu. Ve zbývajících dvou, proti Viktorii Plzeň a Interu Milán, se objevil až ve druhém poločase, a to v obou případech proto, že jeho konkurence v klubu nebyla schopna hry.

Tabulka La Ligy před 9. kolem.
Tabulka La Ligy před 9. kolem.Livesport

Koundé bude pro zápas s Realem připraven, nicméně Xavi má možnost využít také Marcose Alonsa, který si nedávno pozici stopera vyzkoušel.

Dalším střední obránce Eric Garcia by měl nastoupit ve středu záložní řady. Na rozdíl od toho, co se dělo v průběhu celé kariéry, vše nasvědčuje tomu, že Piquého shledání se Santiago Bernabéu bude z lavičky.

To však neznamená, že tento veterán v derby nesehraje svou roli.