Redding z Philadelphie: Na tréninku se mi nejhůře brání Embiid, Německo jsem si užíval

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Redding z Philadelphie: Na tréninku se mi nejhůře brání Embiid, Německo jsem si užíval

Redding z Philadelphie: Na tréninku se mi nejhůře brání Embiid, Německo jsem si užíval
Redding z Philadelphie: Na tréninku se mi nejhůře brání Embiid, Německo jsem si užívalProfimedia
Vyrůstal ve Philadelphii, ale NBA si nikdy nezahrál. Místo toho Reggie Redding (34) válel v Evropě, zahrál si za týmy Alba Berlín, Bayern Mnichov či Partizan a je například také kyperským šampionem. Po hráčské kariéře se do Philadelphie vrátil, v týmu 76ers se stará o hráčský rozvoj. A před začátkem sobotního utkání NBA proti Golden State se rozpovídal pro německou verzi Livesport Zpráv.

Redding je aktuálně jedním z trenérů týmu Philadelphia 76ers a stará se třeba o to, aby Joel Embiid, James Harden nebo Tobias Harris byli na utkání dokonale připraveni.

Reggie, jak vypadá váš běžný pracovní den?

"Ráno v osm hodin jedu do tréninkové haly Sixers, startujeme v deset. Po něm se vracím domů a jdu si zdřímnout. Když hrajeme v sedm večer, první hráč přichází na rozcvičku kolem čtvrt na čtyři. To už jsem na cestě do haly a dorazím kolem půl čtvrté, abych se připravil na zápas. Samozřejmě jsme také hodně na cestách a cestujeme s týmem na venkovní zápasy."

Bydlíte poblíž tréninkové arény Sixers?

"Bydlím s rodinou v sousedství své univerzity ve Villanově, kde jsem hrával. Je to takové předměstí Philadelphie. Tréninkové prostory klubu jsou v Camdenu v New Jersey. Každý den jezdím na trénink asi 45 minut, ale není to daleko, takže je to v pohodě."

Co je vlastně vaší náplní práce?

"Starám se o hráčský rozvoj. Pokud kluci přijdou a chtějí potrénovat s míčem, jdou za mnou. Nejvíc aktuálně pracuji s Harrisem, ale pomáhám i dalším například Embiidovi či Hardenovi. Jsem tam, kde je mě třeba."

Na čem s hráči nejvíc pracujete?

"Záleží samozřejmě na konkrétním hráči. Kluci jako Harris jsou profesionálové a většinou přesně vědí, co chtějí dělat. Někdy chtějí pracovat na střelbě, tak střílíme. Nejvíce se snaží vylepšit práci s míčem."

Chybí vám hraní, nebo už je tahle kapitola života úplně za vámi?

"To je na mé práci skvělé, s ostatníma klukama jsem pořád v přímém kontaktu. Když chtějí trénovat jeden na jednoho - jdeme na to. Jsou také chvíle, kdy je potřeba další hráč, tak jdu do akce. Je skvělé hrát s nejlepšími basketbalisty světa. Nejsem sice hráčem 76ers, ale i tak si myslím, že je to super. Pořád dostávám svou malou herní dávku, ale to opravdové zápolení mi samozřejmě chybí."

Joel Embiid v utkání proti Warriors.
Joel Embiid v utkání proti Warriors.Profimedia

Kdo se vám v tréninku nejhůře brání?

"Řekl bych, že Embiid, je velký a strašně dobrý. Musel bych být trochu vyšší, abych ho dokázal zastavit (smích). Hodně práce mívám také s Tyresem Maxeym. Ten je zase neuvěřitelně rychlý a hbitý."

Ukončil jste vlastně někdy oficiálně hráčskou kariéru? O tom se totiž těžko něco dohledává.

"Naposledy jsem hrál v Bělehradě v březnu 2020. Poranil jsem si hrudník a musel na operaci a pak udeřil COVID a poslal nás všechny domů. Další sezonu jsem doma zůstal a dál se zotavoval ze zranění. Během té doby jsem se stal otcem. No a loni v létě jsem si položil otázku: "Jsem zase fit, mám se vrátit, nebo co mám dělat?" V červnu mi zemřel otec a poté jsem se rozhodl ukončit kariéru. Nebyl jsem připraven jen tak odejít z domova dva nebo tři týdny po jeho smrti. Zrovna když jsem uvažoval o ukončení kariéry, zavolali mi ze Sixers. To pro mě bylo znamení, abych skončil jako hráč a začal trénovat."

Jak se vám pracuje pod slavným trenérem Docem Riversem?

"Je fantastické se tu učit od všech trenérů, samozřejmě hlavně od Doca. Sleduji ho už léta. Začít trenérskou kariéru pod jeho vedením je prostě neuvěřitelné. Je to velmi vstřícný kouč, dveře do jeho kanceláře jsou stále otevřené. Vždycky se ho můžete na něco zeptat nebo si jen přijít promluvit, Doc se stále snaží pomáhat. Nikdy není naštvaný ani nemá špatnou náladu, mám velké štěstí, že mohu pracovat pod takovým trenérem, jako je on."

Aktuální forma basketbalistů Philadelphie.
Aktuální forma basketbalistů Philadelphie.Flashscore

Ve Philadelphii jste se narodil, jaké to je být součástí týmu 76ers?

"Mám velké štěstí, že jsem hned po konci hráčské kariéry dostal příležitost připojit se k Sixers. To není něco, co by se dalo považovat za samozřejmost. Vyrostl jsem ve Philadelphii, chodil jsem tu na střední i vysokou školu. Celý život jsem byl fanouškem Sixers a teď jsem součástí tohoto klubu."

Jak si myslíte, že se bude dál vaše trenérská kariéra vyvíjet?

"Hodně jsem o tom přemýšlel, ještě si nejsem jistý. Se Sixers mám dvouletou smlouvu, po příští sezoně budu mít asi jasnější představu, jakým směrem se vydám. Teď si jen užívám to, co dělám. Dokud mě to baví a rozvíjím se, budu pokračovat."

Vzpomínáte někdy na časy, kdy jste působil v Německu? Byl jste tam velmi oblíbeným hráčem.

"Miluji Německo, hraní i život tam jsem si užíval. Nejlepší roky mé kariéry byly pravděpodobně ty dva v Berlíně. Na palubovce jsem se cítil skvěle, město bylo také skvělé a Alba se o mě vždy postarala. S některými spoluhráči z té doby stále udržuji dobré vztahy. Berlín byl vrcholem mé kariéry v Evropě."