Rennes pustilo na pohárové příčky Lille, Remeš smázla Troyes a je 15 zápasů bez prohry

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Rennes pustilo na pohárové příčky Lille, Remeš smázla Troyes a je 15 zápasů bez prohry
Aktualizováno
Hráči Remeše oslavují jednu ze čtyř branek, jimiž rozebrali Troyes.
Hráči Remeše oslavují jednu ze čtyř branek, jimiž rozebrali Troyes.AFP
Po sobotním porážce PSG v Monaku a triumfu Marseille, která se k lídrovi Ligue 1 vítězstvím v Clermontu přiblížila na pět bodů, pokračuje nejvyšší francouzská soutěž porcí šesti zápasů. Rennes podruhé v řadě ztratilo všechny body a zároveň i pohárovou pátou příčku, na níž se po domácí výhře nad Štrasburkem posunulo Lille. Remeš pod koučem Willem Stillem (30) pokračuje v parádních výkonech, Troyes zničila 4:0 a sérii ligových zápasů bez porážky natáhla na 15.

Toulouse – Rennes 3:1

Hosté v úvodu soupeře téměř nepustili k míči, na první výraznější příležitost si však museli fanoušci počkat až do 22. minuty, kdy se snažil prosadit Jérémy Doku. Proti němu se ale zaskvěl brankář domácího celku. Nakonec se jako první trefili Les Violets. Rafael Ratao skvěle zareagoval ve vápně na odražený míč a překonal nestárnoucího Stevea Mandandu. Prakticky okamžitě navíc přidal další zásah Zakaria Aboukhlal, jenž pálil do odkryté brány po zákroku Mandandy. Tým z Bretaně se kompletně potopil ve 37. minutě, kdy kapituloval už potřetí během necelých 10 minut kvůli přesnému zásahu Thijse Dallingy.

Statistiky zápasu Toulouse – Rennes
Statistiky zápasu Toulouse – RennesOpta by Stats Perform

Les Rennais dodal kapku naděje krátce po začátku druhého poločasu Anthony Rouault, jenž srazil přihrávku Dokua do vlastní brány. Rennes sice i nadále bušilo do obrany domácích, ale byli to hráči Le Tef, kteří měli blíže ke gólu, jenže jak po zakončení, tak i po následné dorážce z bezprostřední blízkosti pouze zazvonila levá tyč. Svěřenci Philippe Montaniera si následně s veškerou hrozbou přicházející ze strany soupeře poradili. Mladému týmu nepomohlo ani oživení v druhé půli, kdy se na hřiště dostali zkušenější hráči.

Angers – Auxerre 1:1

Ideální vstup do utkání zařídil domácím někdejší slávista Abdallah Sima, který po pravém křídle utekl obráncům a přesným centrem našel Ibrahima Nianeho. Jeho pokus ještě tečoval domácí Rayan Raveloson a stal se autorem vlastního gólu. Odpověď na úvodní branku našel ve 22. minutě teprve 19letý Matthis Abline, který byl nejdříve faulován v pokutovém území a následně nařízenou penaltu sám chladnokrevně proměnil. Aktivně hrající Sima se o 10 minut později dostal po samostatné akci na hranici pokutového území, jeho tvrdá rána se však zastavila v rukavicích hostujícího brankáře.

Statistiky zápasu Angers – Auxerre
Statistiky zápasu Angers – AuxerreOpta by Stats Perform

Změna stran nepomohla ani jednomu celku, kdy oba týmy důrazně bránili a nehodlali dovolit soupeři dostat se do velkých šancí. Až po patnácti minutách druhé půle jsme se právě takové šance dočkali. Raveloson chtěl napravit svoji úvodní minelu a dostal se díky rychlému protiútoku až přímo před gólmana. Ten si proti němu dostatečně včas vyběhl a zabránil tak vykoupení madagaskarského záložníka. Střídající maraton obou celků, který trval necelých pět minut jasně naznačil, jak budou chtít oba celky utkání dohrát, tedy pomalu a bez větších soubojů a problémů. To se zvrátilo v 91. minutě, když Miha Blažič zahrál ve vápně rukou a rozhodčí po konzultaci s VAR odpískal pokutový kop. Abline však svou druhou penaltu v zápase neproměnil a skóre se neměnilo.

Lille – Štrasburk 2:0

Dogy v úvodu držely míč na kopačkách, ale nedokázaly si připravit velkou příležitost. To se změnilo v 15. minutě, kdy se musel dvakrát v rychlém sledu činit brankář Matz Sels. Nejdříve vyrazil hlavičku Bafodé Diakitého z hranice malého vápna a posléze vyzrál také na křížnou střelu Jonathana Davida. Kanadský kanonýr ve službách Lille však nezoufal dlouho, protože proměnil ve 23. minutě penaltu po faulu Lucase Perrina na Edona Zhegrovu. To nebylo od talentovaného útočníka všechno, už o pět minut později dorazil do branky vyraženou střelu Jonathana Bamby a Kanaďan se důrazně přihlásil do souboje o krále střelců Ligue 1.

Statistiky zápasu Lille – Štrasburk
Statistiky zápasu Lille – ŠtrasburkOpta by Stats Perform

Hned po návratu ze šaten mohly Dogy zvýšit své vedení, ale střelu Angela Gomese z ostrého úhlu si na bližší tyči Sels pohlídal a vyrazil ji na roh. Posléze převzali Alsasané otěže hry a nechtěli se smířit s momentálním stavem. Jejich tlak však nevedl k žádným výrazným šancím. V 59. minutě David málem zkompletoval hattrick, ale jeho prudký projektil z nitra šestnáctky mířil pouze do rukavic dobře postaveného Selse. V závěru utkání mohl skóre upravit Rémy Cabella, ale jeho volný přímý kop těsně minul levou šibenici.

Montepellier – Brest 3:0

La Paillade začali velmi zostra, když jejich první ohrožení soupeřovy branky skončilo gólem. Ve čtvrté minutě vedl Faitout Maouassa rychlý protiútok domácích a stříleným centrem chtěl ve velkém vápně najít svého spoluhráče, přihrávku si ale nešťastně srazil do vlastní sítě stoper Christophe Hérelle. Skvělý úvod týmu z jihu Francie podtrhl v 17. minutě kapitán Teji Savanier, jenž proměnil pokutový kop. Penaltový faul zavinil Hérelle. Hosté se ve zbytku prvního poločasu nezmohli na větší tlak a šance na bodový zisk se jim pomalu vzdalovala.

Statistiky zápasu Montpellier – Brest
Statistiky zápasu Montpellier – BrestOpta by Stats Perform

Obraz hry se nezměnil ani po přestávce, domácí nadále hýřili aktivitou. V 54. minutě vsítili La Paillade již třetí branku v zápase. Ve zmatku uvnitř vápna červenobílých se nejlépe zorientoval Elye Wahi a střelou mezi nohy gólmana skóroval. Piráti se po zbytek utkání snažili o čestný gól, ale většinu pokusů zablokovala defenziva Montpellieru. Svěřenci Michela Der Zakariana v závěru dosáhli i čtvrté branky, ta však i po intervenci videa nebyla uznána kvůli ofsajdu.

Remeš – Troyes 4:0

Hned zkraje utkání se mohli svěřenci Stilla, milovníka hry Football Manager, dostat do vedení, ale projektil Azora Matusiwy mířil vedle levé tyče. Pozadu nezůstali ani hosté. Míč si po přímém kopu ve vápně hlavou našel Lucien Agoume, jehož pokus však mířil nad. Slovo si opět vzali domácí a v 10. minutě se po krásně prodlouženém centru prosadil Marshall Munetsi. Červenobílí mohli zvýšit svůj náskok po hlavičce Junyi Ita, který však nechal vyniknout gólmana hostí. Další problém pro hosty nastal ve 29. minutě, kdy vinou zranění musel střídat mladý obránce Yasser Larouci. Vzpruhu krátce před poločasovou pauzou zařídil Myziane Maolida, jenž v poslední minutě střelou k pravé tyči navýšil vedení.

Statistiky zápasu Remeš – Troyes
Statistiky zápasu Remeš – TroyesOpta by Stats Perform

Lídr tabulky kanonýrů francouzské nejvyšší soutěže Florian Balogun se prosadil „až” ve druhém dějství, když si přebral na hranici pokutového území míč po průnikovce a s ledovým klidem šanci využil. Střelec první branky ale na tento zápas nebude vzpomínat jen v dobrém. Po hodině hry se totiž zranil a nakonec musel vystřídat. Vypůjčený fotbalista z Arsenalu měl možnost přidat i druhou trefu, ale po skvělé kličce levačkou těsně přestřelil. Domácí se čtvrté branky přece jen dočkali. V 82. minutě se po geniální Itově přihrávce zaskvěl Jens Cajuste.

Nantes – Lorient 1:0

Domácí začali utkání lépe než soupeř a postupně se dostávali do šancí, v nichž ale nebyli efektivní. Na druhé straně vyslal střelu Julien Ponceau, jenže ta nakonec prosvištěla okolo tyče. Komplikace pro Nantes přišly ve 20. minutě, když musel vinou zranění vystřídat Jean-Charles Castelletto. Zbytek první půle se nesl v klidnějším tempu, k vidění nebylo mnoho šancí. Pochválit se dala spíše defenzivní práce obou celků. Standardně dobrý výkon předváděli záložníci Enzo Le Fée a Ludovic Blas, kteří byli v první půli vidět nejvíce.

Statistiky zápasu Nantes – Lorient
Statistiky zápasu Nantes – LorientOpta by Stats Perform

Vito Mannone předvedl v 60. minutě velmi důležitý zákrok. Napřed zlikvidoval střelu a poté dokázal pokrýt míč před nabíhajícím útočníkem. Nebezpeční byli i hosté, především Ponceau byl u zrodu několika akcí, které však oranžoví nedotáhli častokrát do konce kvůli nepřesné finální přihrávce. Přece jen to byli domácí, kteří prolomili střeleckou smůlu. Blas levačkou zakroutil střelu na zadní tyč a nedal Mannonemu žádnou šanci. Les Merlus už na vývoj zareagovat nedokázali, a odešli tak s prázdnou.

Lyon – Lens 2:1

První vážnější ohrožení branky přišlo v osmé minutě po centru hostů, ale nevýrazná hlavička Adriena Thomassona pouze vyzkoušela pozornost Anthonyho Lopese. Po hluché pasáži Alexandre Lacazette vybojoval faul na hranici šestnáctky, sám se ujal roli exekutora, ale jeho přímý kop skončil pouze ve zdi. Ve 23. minutě se však už francouzský útočník nemýlil, po parádní přihrávce Ryana Cherkiho vypálil tvrdou ránu ke vzdálenější tyči a Lopes neměl nárok. Ještě před přestávkou Racing Club stihl vyrovnat, když se prosadil Deiver Machado krásnou střelou z hranice vápna do šibenice.

Statistiky zápasu Lyon – Lens
Statistiky zápasu Lyon – LensOpta by Stats Perform

Ve druhém poločase se Les Gones museli obejít bez kapitána Lacazetteho, jenž opustil hřiště kvůli zranění. I tak se mohli záhy po změně stran vrátit do vedení, ale Bradley Barcola z nadějné pozice poslal přízemní projektil těsně vedle brány. V 64. minutě se však už Olympique dočkal a zásluhou křižné rány Cherkiho k zadní tyči se přiblížil k první domácí výhře v novém roce. Sedm minut nato mohlo Lens opět vyrovnat, jenže dělovku Seka Fofany pod břevno vyrazil Lopes na roh.

Aktuální tabulka Ligue 1
Aktuální tabulka Ligue 1Livesport