Rubljov na Turnaji mistrů porazil Tsitsipase a je ve svém největším semifinále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Rubljov na Turnaji mistrů porazil Tsitsipase a je ve svém největším semifinále
Andrej Rubljov na svém třetím Turnaji mistrů poprvé postoupil do semifinále.
Andrej Rubljov na svém třetím Turnaji mistrů poprvé postoupil do semifinále.
AFP
Andrej Rubljov (25) při své třetí účasti na Turnaji mistrů poprvé prošel základní skupinou. V přímém souboji o druhé místo porazil 3:6, 6:3, 6:2 řeckého šampiona z roku 2019 Stefanose Tsitsipase (24) a postoupil do svého největšího semifinále. V něm vyzve Nora Caspera Ruuda (23).

Tsitsipas –⁠ Rubljov 1:2

Rubljov má na kontě 12 titulů, ale ještě nikdy nevyhrál turnaj Masters 1000, nikdy nebyl v semifinále grandslamu a oba starty na Turnaji mistrů pro něj skončily ve skupině s bilancí 1:2.

Až letos mu to na třetí pokus vyšlo. Na prestižní akci pro osmičku nejúspěšnějších tenistů uplynulé sezony vyhrál v těžké Červené skupině dva ze tří duelů a postoupil do svého největšího semifinále.

Po těsné výhře nad krajanem Daniilem Medveděvem a hladké porážce s Novakem Djokovičem dnes zvládl přímý souboj o druhé postupové místo s Tsitsipasem. O rok mladšího řeckého šampiona z roku 2019 zdolal po obratu 3:6, 6:3, 6:2 a vzájemnou bilanci upravil na 6:7.

Přitom Tsitsipas měl zápas zpočátku pod kontrolou. V prvních osmi gamech na podání ztratil jen čtyři míčky a do stavu 6:3 a 3:3 byl mírně lepším hráčem na kurtu.

Jenže pak se hra otočila. Rubljov v osmé hře druhé sady zaznamenal první brejk, vzápětí ho po odvrácení brejkbolu potvrdil a vynutil si třetí set. V něm už měl navrch rodák z Moskvy, jenž po servisu prohrál jen tři výměny a zápas ukončil ziskem devíti z posledních 11 gamů.

"Se Stefanosem je to vždycky těžké, už jsme odehráli spoustu podobných zápasů. Na začátku mě tlačil z forhendu a já nemohl najít svůj rytmus. Ale nepřestával jsem bojovat, zlepšil jsem se a našel rytmus. To pro mě bylo důležité. Nakonec jsem to dokázal otočit a jsem tu v semifinále," řekl Rubljov krátce po cenném postupu.

O své celkově 18. finále si dvojnásobný finalista turnajů Masters 1000 zahraje s Ruudem. S o rok mladším Norem vede ve vzájemné bilanci 5:1, ale poslední duel loni právě na Turnaji mistrů v boji o postup ze skupiny po třísetovém boji prohrál.

"Na zítřejší zápas s Casperem se moc těším. On letos hraje výborně, bude to pro mě velká výzva. Loni mě tu porazil 7:6 ve třetím setu, takže mu mám co vracet. On je velkou inspirací pro řadu hráčů, jak se chovat na kurtu i mimo něj. Navíc hraje skvělý tenis," uvedl Rubljov.