Šafářová musí z turnaje ve Francii odstoupit. Nesplnila kritéria pro návrat

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šafářová musí z turnaje ve Francii odstoupit. Nesplnila kritéria pro návrat

Aktualizováno
Šafářová musela z turnaje ve Francii odstoupit.
Šafářová musela z turnaje ve Francii odstoupit.Profimedia
Lucie Šafářová (36) odehrála v úterý svůj první soutěžní zápas ve dvouhře po pěti letech, ale na podniku ITF W25 ve francouzské Remeši se navzdory postupu do druhého kola příliš dlouho nezdržela. Bývalá světová pětka a finalistka French Open totiž nesplnila kritéria pro návrat na oficiální turnaje. "Nevěděla jsem o tom. Moje volná karta šla ke schválení přes francouzskou federaci i ITF a nikdo s tím neměl problém. Ale rozhodnutí respektuji," uvedla zklamaná Češka.

Lucie Šafářová v pondělí překvapila už jen tím, že se objevila v losu hlavní soutěže na menší akci ITF s dotací 25 tisíc amerických dolarů v Remeši. Ve francouzském městě odehrála v úterý svůj první soutěžní duel od deblového vystoupení na French Open 2019, ve dvouhře dokonce první od září 2018.

Bývalá světová pětka a někdejší deblová světová jednička dostala od pořadatelů divokou kartu, kterou pojala nikoli jako plnohodnotný návrat na kurty, nýbrž jen přípravu na blížící se silně obsazený veteránský turnaj v Lucemburku.

V úvodním kole porazila po obratu o 18 let mladší domácí divokou kartu Yaroslavu Bartashevichovou, ale znovu už nenastoupí. Již včera večer odstoupila ze čtyřhry se starší neteří Emmou Dvořáčkovou a dnes na sociálních sítích sama oznámila, že nemůže ve svém působení v Remeši pokračovat.

"Někdy si člověk něco naplánuje, ale dopadne to jinak. Bohužel nemohu pokračovat na turnaji ve Francii, protože můj start byl kvalifikován jako návrat do profesionálního tenisu a pro ten jsem nesplnila náležitý proces, který vyžaduje ITF již před začátkem turnaje. O tom jsem bohužel nevěděla, ale respektuji daná pravidla," uvedla na sociálních sítích.

Clijstersová problém neměla

Rozčarování ale neskrývala. "Moje volná karta šla ke schválení přes francouzskou federaci i ITF a nikdo s tím neměl problém. Přijde mi hloupé, že ani supervizor nemá potřebné informace a pak mi zakážou pokračovat na turnaji takovým způsobem. Mluvili jsme i s ITF, omlouvali se nám za to, ale pravidla jsou prý prostě takhle nastavená," řekla Šafářová v průběhu středy iSport.cz.

Podle všeho jedním z důvodů stažení české tenistky z turnaje byla skutečnost, že před startem na profesionální akci nebyla zařazena do antidopingového programu kvůli možnému provádění mimosoutěžních testů. Z něj vypadla po skončení kariéry.

"Ano, věřím, že WADA (Světová antidopingová agentura) a antidopingové kontroly v tom budou hrát určitě velkou roli," konstatovala Šafářová. "Ale je v tom hrozný zmatek. Můj agent má i Kim Clijstersovou, která se před pár lety vracela, a s ní prý nic takového nedělali, jinak by to věděl. Asi je to novinka," uvedla.

"Můj plán byl si tu zahrát čtyřhru s neteří a singla jako přípravu na legendy v Lucembursku, neplánuji se vracet k profi tenisu. Ještě jednou děkuji turnaji za příležitost si tu zahrát a vám fanouškům za krásné zprávy! Těším se na legendy za 14 dnů!"