Pidcock vyhrál po úniku klasiku Strade Bianche, ženský závod narušil kůň

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pidcock vyhrál po úniku klasiku Strade Bianche, ženský závod narušil kůň
Thomas Pidcock slaví výhru.
Thomas Pidcock slaví výhru.AFP
Britský cyklista Thomas Pidcock (23) vyhrál 17. ročník klasiky Strade Bianche. Člen týmu Ineos se v závodu se startem a cílem v toskánské Sieně, jehož zhruba třetina vede po štěrkových cestách, prosadil po sólovém úniku.

"Měl jsem celý týden dobrý pocit a dnes ráno jsem věděl, že to zvládnu. Je to pro mě neuvěřitelný den," řekl Eurosportu Pidcock, jenž se vydal do úniku zhruba 50 kilometrů před cílem. Po 184 km zvítězil s náskokem 20 sekund před Francouzem Valentinem Madouasem a Belgičanem Tiesjem Benootem.

Olympijský vítěz v cross country horských kol z Tokia a loňský mistr světa v cyklokrosu před měsícem neobhajoval cyklokrosový titul právě kvůli přípravě na jarní klasiky. Pidcockovým dosavadním největším úspěchem na silnici bylo loňské etapové vítězství na Tour de France s výstupem do Alpe d'Huez.

Vítěz závodu z roku 2015 Zdeněk Štybar obsadil 72. místo se ztrátou 9:20 minuty. Právě Štybar byl prvním ze čtyř cyklokrosových mistrů světa, kteří slavili triumf na Strade Bianche: před Pidcockem to v letech 2020 a 2021 dokázali Belgičan Wout van Aert a Nizozemec Mathieu van der Poel.

Loňský vítěz Strade Bianche Tadej Pogačar ze Slovinska závod vynechal. Už v neděli se totiž poprvé v kariéře postaví na start etapového závodu Paříž-Nice, kde se střetne mimo jiné se svým přemožitelem z loňské Tour Jonasem Vingegaardem z Dánska.

Výsledky Strade Bianche

V ženském závodu se o pozdvižení postaral volně pobíhající kůň, jenž vběhl na trať zhruba 15 km před cílem. Cválající zvíře se ocitlo mezi vedoucí Kristen Faulknerovou a její pronásledovatelkou Demi Volleringovou, jež si od něj raději držela odstup. Po několika stovkách metrů zabočil kůň doleva a do dalšího průběhu už nepromluvil. Nizozemka Volleringová vyhrála, česká cyklistka Tereza Neumanová obsadila 59. pozici.