Senzace na úvod ligového jara: Plzeň doma padla s Hradcem. Slovácko i Bohemians vyhrály

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Senzace na úvod ligového jara: Plzeň doma padla s Hradcem. Slovácko i Bohemians vyhrály
Aktualizováno
Jindřich Staněk v domácím zápase s Hradcem kapituloval dvakrát.
Jindřich Staněk v domácím zápase s Hradcem kapituloval dvakrát.Profimedia
Po dvou a půl měsících se fanoušci tuzemského fotbalu dočkali, čtyřmi sobotními zápasy se vrátila FORTUNA:LIGA. A hned na úvod došlo k překvapení hraničícímu se senzací – úřadující mistři z Plzně doma nestačili na Hradec Králové. Byť od začátku vedli díky Tomáši Chorému, nakonec padli 1:2. Bohemians si v Ďolíčku bez větších potíží poradili s Teplicemi 2:0 a Slovácko porazilo České Budějovice 1:0.

Plzeň – Hradec Králové 1:2

V úvodní pětiminutovce byli i přes významné personální ztráty aktivnějším celkem Votroci, kteří soupeře zatlačili a snažili se prolomit jeho obranný blok. To se ovšem nepodařilo, a tak udeřili Západočeši. Lukáš Kalvach posadil přímo od rohového praporku míč přesně na hlavu Chorého, jenž využil své výšky a hlavou poslal balon za záda bezmocného Michala Reichla.

Další nepříjemná situace pro hradeckou obranu přišla ve 35. minutě, kdy exhradecký Adam Vlkanova našel přesným centrem Václava Jemelku, ten však nebyl na centr vůbec připravený a nastalou příležitost zahodil. V závěrečných minutách poločasu se ale Votroci vzchopili a dokázali vyrovnat. Matěj Ryneš v brejkové situaci vyvezl balon, přesně přihrál Vojtěchovi Smržovi a ten z prvního doteku vyslal tvrdý projektil k levé tyči.

Plzeň doma proti Hradci selhala
Plzeň doma proti Hradci selhala@fcviktorkaplzen

Krátce po změně stran zvedlo fanoušky ze sedaček nešikovné podklouznutí hostujícího kapitána Petra Kodeše, kterého se pokusil využít zarputilý Jhon Mosquera. Jeho rána z úrovně penalty ale skončila pouze na levé tyči. Relativně pozitivně se vyvíjející utkání z pohledu hostujícího trenéra Miroslava Koubka poskvrnila situace ze 61. minuty, kdy po srážce Reichla s Chorým musel hostující brankář kvůli zranění hlavy střídat.

Nečekaný zvrat však přišel v 72. minutě. Nová posila Hradce Králové Petr Pudhorocký se dostala na hranici vápna k odraženému míči a s pomocí teče domácího obránce ho dopravila do sítě. Závěrečný tlak Viktoriánů Votroci ustáli a mohli se radovat ze senzační výhry.

Bohemians – Teplice 2:0

Překvapivě to byly Teplice, které započaly útočné snažení jako první. Jakub Urbanec si šikovně naskočil na centr do vápna a brankáři Klokanů Martinu Jedličkovi musel v obranné práci vypomoci hráč z pole. Skvěle myšleným pasem napříč pokutovým územím se zaskvěl útočník domácích Václav Drchal, ke gólové radosti chyběla jen větší pohotovost nabíhajícího Jana Kovaříka.

Garantem bezbrankového stavu první půle se stal gólman žlutomodrých Tomáš Grigar, jenž krátce před hvizdem bleskurychle zareagoval a nedovolil svěřencům trenéra Jaroslava Veselého odskočit byť i na nejmenší možný rozdíl.

Ve druhé polovině zápasu se štěstí přiklonilo ke klubu z Vršovic. V 55. minutě měl Drchal sérii příležitostí k otevření skóre, nicméně Grigar stejnou sérií zákroků ještě stačil udržet nulu na kontě Klokanů. Jen o minutu později ale prvně jmenovaný hráč nasměroval přihrávku k Davidu Puškáčovi, ten se střelou z první nemýlil a brankáři Sklářů už zbyly jen vyčítavé pohledy směrem k prostupné obraně Severočechů.

Pár minut poté nedbalá práce obrany žlutomodrých zapříčinila další úprk s chutí hrajícího Drchala, tomu ovšem střelecké štěstí zmařil Grigar. Zápas bohatý na centrované míče přinášel i další šance a jedna taková vyústila k navýšení gólového zápisu Puškáče.

Slovácko – České Budějovice 1:0

V týmu Slovácka byla před restartem ligy největším tématem situace mezi třemi tyčemi. Jedničku Filipa Nguyena totiž začal lanařit nováček nejvyšší soutěže ve Vietnamu, země narození Nguyenova otce. Proti novými trenéry vedeným Českým Budějovicím, které se protrápily přípravnými zápasy a na Moravu přijely v pozici jasného outsidera, ovšem v brankovišti nechyběl. Navzdory štědré nabídce od exotického zájemce se totiž klub z Uherského Hradiště postavil k lednovému odchodu své opory odmítavě.

Nakonec se ale toto rozhodnutí mohlo Slovácku ještě vymstít. Nguyen totiž sehrál klíčovou roli při první nebezpečné šanci utkání, když svým ledabylým odkopem nabyl Jakubu Horovi na střelu do prázdné brány. Jeho pokus z velké dálky ale na brankové čáře vykopl Michal Kadlec. V průběhu prvního poločasu si ani jeden tým nedokázal vytvořit trvalejší tlak, a nezpůsobil tak žádné větší starosti gólmanovi soupeře. Do kabin proto hráči odcházeli za nerozhodného stavu.

Devět minut po změně stran zahrozil prudkou střelou zpoza vápna Petr Reinberk, jeho pokus ale ztečoval bránící hráč těsně nad horní tyč budějovické brány. Velkou příležitost k otevření skóre mělo v 62. minutě duo Seung-Bin Kim a Filip Vecheta. V rychlém protiútoku ale prvně jmenovaného skvěle vychytal Martin Janáček a proti následné dorážce Vechety vystoupil obránce.

První a současně poslední branka zápasu tak přišla až o osm minut později, když si dlouhý centr našel v malém vápně osamocený Daniel Holzer a jednoduše překonal Janáčka.

Aktuální tabulka FORTUNA:LIGY