Nor Staune-Mittet vyhrál třetí etapu Czech Tour, celkovému pořadí vévodí Lipowitz

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nor Staune-Mittet vyhrál třetí etapu Czech Tour, celkovému pořadí vévodí Lipowitz

Johannes Staune-Mittet byl jako první na Červenohorském sedle.
Johannes Staune-Mittet byl jako první na Červenohorském sedle.Czech Tour
Nor Johannes Staune-Mittet (22) ze stáje Jumbo-Visma vyhrál královskou třetí etapu Czech Tour, jež vedla z Moravské Třebové na Červenohorské sedlo a závodníci i díky dvěma stoupáním na Dlouhé stráně museli zdolat na 161,5 kilometrech celkem 3404 výškových metrů. O svém vítězství rozhodl v závěrečném kopci, dvě sekundy za ním však přijel do cíle Němec Florian Lipowitz (22) ze stáje Bora-Hansgrohe a zůstal ve žlutém dresu vedoucího jezdce průběžného pořadí. Osmý v cíli byl v sobotu nejlepší Čech Jakub Otruba (25).

Po dvaceti kilometrech od startu se do úniku dostala pětičlenná skupina, v níž byli také čtyři Češi - Michal Kukrle, Daniel Turek, Michael Boroš a Tomáš Kalojíros. Skupina se držela dlouho v čele, měla v jednu chvíli náskok skoro sedm a půl minuty. Celý peloton se začal trhat na kousky v prvním stoupání na Dlouhé stráně, poprvé dolů ještě sjeli mezi prvními Kukrle s Borošem, ale druhý výjezd na jeden z nejtěžších kopců už peloton pořádně promíchal. Velmi aktivní byl tým Jumbo-Visma, který nasadil obrovské tempu a i díky tomu se do cíle dostal první jejich závodník.

"Jsem opravdu hodně unaven, v druhém stoupání jsme hodně zrychlili a získali nějaký náskok, na konci už jsme bojovali spolu s Florianem, byl obrovský silný. I když jsem do toho dal maximum, nedokázal jsem mu ujet víc. Byl to na konci už hlavně mentální souboj," hodnotil dnešní vítěz, který byl na Czech Tour v loňské etapě na Dlouhých stráních třetí. "Sice jsem nezískal žlutý dres, ale první profesionální vítězství se počítá. Už jen jeden den, není čas vymýšlet něco jiného, chci vyhrát," prohlásil.

Staune-Mittet ovládl královskou etapu Czech Tour.
Staune-Mittet ovládl královskou etapu Czech Tour.Czech Tour

Z tempa stáje Jumbo profitoval také Jakub Otruba, který jako nejlepší Čech dnes zopakoval páteční osmé místo v etapě a celkově je se ztrátou dvou sekund pátý. "Od prvního nájezdu na Dlouhé stráně se jelo vysoké tempo a drželo se až do cíle," řekl Otruba. V prvním stoupání se ještě držel ve vedoucí skupině, podruhé už vsadil na vlastní tempo. "Ukázalo se, že osmé místo mi tady asi patří," pousmál se. "Zítra je také hodně těžká etapa, dá se tam ještě něco získat. Je pro mě velká motivace zkusit se posunout na stupně," dodal.

Celkové pořadí Czech Tour