Ťoupalík dojel ve druhé etapě Czech Tour čtvrtý, na Pustevnách byl první Lipowitz

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ťoupalík dojel ve druhé etapě Czech Tour čtvrtý, na Pustevnách byl první Lipowitz

Druhou etapu Czech Tour ovládl Němec Lipowitz.
Druhou etapu Czech Tour ovládl Němec Lipowitz.czechtour.com
Florian Lipowitz (22) ze stáje Bora-Hansgrohe vyhrál druhou etapu cyklistické Czech Tour, která vedla z Olomouce na Pustevny a měřila 167 kilometrů. Německý jezdec se dokázal nejlépe vypořádat s deštivým dnem, během nějž závodníci nastoupali 2840 metrů a dvakrát vyjeli na Pustevny, a připsal si první profesionální vítězství v kariéře.

V cílovém finiši byl Lipowitz o dvě sekundy rychlejší než Nor Per Strand Hagenes z týmu Jumbo-Visma. Třetí byl se ztrátou 23 sekund další norský cyklista Andreas Halla Johannessen. Nejlepším z Čechů byl čtvrtý Adam Ťoupalík (Elkov-Kasper), jenž projel cílem s mankem 25 sekund na vítěze. Největší jméno na startu Chris Froome je ve výsledkové listině vedeno na 126. pozici se ztrátou více než 22 minut na vítěze. Dosud vedoucí závodník Itamar Einhorn po lehkém pádu etapu nedokončil.

Peloton v pátek čelil první horské výzvě a hned od začátku se pár závodníků pokusilo ujet. Úspěch však měli až čtyři jezdci zhruba 50 kilometrů po startu. Byl mezi nimi stejně jako v první etapě Matěj Zahálka z českého týmu Elkov-Kasper, spolu s ním se do odvážného úniku pustili také Slovák Matúš Štoček z týmu ATT Investments, Belgičan Ruben Apers a Brit Toby Perry. Parta si vytvořila náskok přes sedm minut a při prvním výjezdu na Pustevny Zahálka dokonce vyhrál první vrchařskou prémii a oblékl se díky tomu do puntíkatého dresu.

Počasí během druhé etapy nebylo ideální.
Počasí během druhé etapy nebylo ideální.Czech Tour

Náskok čtveřice se ale snižoval a před finálním druhým stoupáním opět na Pustevny byl už méně než minutu. Zahálka se ještě chvíli před cílem snažil ujet a náskok udržet, ale také jeho ostatní pohltili. Čechům se v pátek dařilo, kromě čtvrtého Adama Ťoupalíka byl osmý Jakub Otruba, třináctý Karel Vacek a dvaadvacátý Karel Camrda.

"Dneska to bylo super dobré, už v posledních týdnech jsem se cítil dobře, a když má člověk dobré nohy, jede to i do tak těžkého kopce jako tady do cíle," povídal vítěz Lipowitz. Po prvním průjezdu na Pustevnách při sjezdu trochu ztratil, ale dokázal se dostat zpět do čela. "Několikrát jsem měl při sjezdu štěstí, bylo mokro, takže plán jet slušné tempo do kopce jsem musel změnit na hodně rychlou jízdu, naštěstí to vyšlo a celý tým je moc rád, že máme žlutý dres," doplnil. 

Peloton čelil v pátek první horské výzvě.
Peloton čelil v pátek první horské výzvě.Czech Tour

Adam Ťoupalík nečekal, že by se prosadil v páteční náročné etapě tak vysoko. "Nevěděl jsem, jak na tom budu, letos se mi moc nedařilo, ale když jsem jel nahoru na Pustevny podruhé, cítil jsem rezervu. Před cílem za to vzala dvojice soupeřů, takže se hodně cukalo a taktizovalo, ale poslední kilometr, to už byl sprint o pozici," vykládal Ťoupalík. "Možná jsem to měl zkusit dřív, podium je podium. Budu se to snažit vylepšit zítra. První šlápnutí ukážou, bude to ale dlouhý den, je tam těch kopců víc, závěrečné tři jsou největší, ale zase chci bojovat o co nejlepší umístění," doplnil.

Pořadí Czech Tour