Veterán Soupe překvapil a vyhrál sedmou etapu Vuelty, lídrem zůstává Martinez

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Veterán Soupe překvapil a vyhrál sedmou etapu Vuelty, lídrem zůstává Martinez
Aktualizováno
Geoffrey Soupe svým vítězstvím překvapil.
Geoffrey Soupe svým vítězstvím překvapil.Profimedia
Francouzský cyklista Geoffrey Soupe (35) vyhrál nečekaně v hromadném spurtu sedmou etapu Vuelty. Jezdec druhodivizní stáje TotalEnergies, která ve Španěsku startuje na divokou kartu, porazil ve sprinterském souboji Orluise Aulara (26) z Venezuely a připsal si první úspěch na Grand Tour v kariéře. Třetí skončil Belgičan Edward Theuns (32). Červený dres lídra uhájil další Francouz Lenny Martinez (20).

Soupe měl dosud na kontě jen tři vítězství a všechna ze závodu v Gabonu. "Je to neuvěřitelné. Vueltu jsem ani neměl jet, ale Alexis Vuillermoz upadl na Tour de l'Ain, takže mě tým nominoval," uvedl francouzský veterán v cíli. "Nemyslel jsem si, že bych mohl vyhrát etapu, protože ve sprintu je to opravdu rychlé. Dnes to bylo v závěru nervózní, jelo se přes hodně kruhových objezdů a foukal vítr," řekl Soupe.

Rovinatý dojezd 200,8 km dlouhé trasy z Utielu do Olivy na pobřeží Středozemního moře poznamenalo v závěrečných kilometrech několik karambolů v pelotonu. Nejhůř dopadl nizozemský cyklista Thymen Arensman, který zůstal po pádu zhruba šest kilometrů před cílem ležet na zemi a z trati ho odvezla sanitka do nemocnice.

Havaroval i Belgičan Robbe Ghys, pomocník Australana Kadena Grovese, kterému pomohl vyhrát čtvrtou a pátou etapu. "Není moc co říkat, bylo to velké zklamání," řekl Groves televizní stanici Eurosport poté, co se musel spokojit s pátým místem.

Dvacetiletý Martinez, jenž se po druhém místě ve čtvrteční šesté etapě stal nejmladším lídrem Vuelty v historii, vede v průběžném pořadí dál s náskokem osmi sekund před Seppem Kussem. Američan se sice deset kilometrů před cílem zapletl do jednoho z hromadných pádů, s pomocí kolegů ze stáje Jumbo-Visma se ale dotáhl zpět do pelotonu a žádné manko nenabral. Třetí Španěl Marc Soler zaostává o 51 sekund.

V hlavním poli dojel i Michal Schlegel, který byl klasifikován a 91. místě. Druhý český cyklista na Vueltě Jan Hirt zaostal na 145. příčce o čtyři minuty.

V sobotu závodníky čeká další vrchařská prověrka, která může zamíchat průběžným pořadím. Na peloton je na 165 kilometrech připraveno pět horských prémií.

Výsledky Vuelty