Philipsen ovládl první hromadný dojezd na Tour de France, celkově slaví potřetí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Philipsen ovládl první hromadný dojezd na Tour de France, celkově slaví potřetí

Jasper Philipsen byl pondělí nejrychlejší.
Jasper Philipsen byl pondělí nejrychlejší.Profimedia
Letošní první hromadný dojezd na Tour de France ovládl ve 3. etapě s cílem v Bayonne Belgičan Jasper Philipsen (25) a připsal si celkovou třetí výhru ve slavném závodě. Finiš dlouho řešili rozhodčí, nakonec Philipsenův triumf potvrdili. Průběžně dál vede Brit Adam Yates.

Philipsen ze stáje Alpecin-Deceunick předčil po 193,5 kilometrech, během nichž peloton přejel ze Španělska do Francie, všechny elitní spurtéry a navázal na loňský triumf v dojezdu do Paříže. Druhý skončil Němec Phil Bauhaus, třetí Australan Caleb Ewan.

"Byl to zrádný dojezd s tou zatáčkou blízko cílové čáry. Zvolil jsem tu nejkratší cestu," řekl Philipsen. "První sprint je nejvíc nervózní, všichni jsou ještě čerství a namotivovaní. V pelotonu byla dlouho před cílem hodně cítit nervozita, každý chtěl bojovat o vítězství," dodal.

Brit Mark Cavendish obsadil šesté místo a neodpoutal se od legendárního Belgičana Eddyho Merckxe v počtu etapových prvenství. Oba s 34 dílčími výhrami vévodí historii "Staré dámy".

Jasper Philipsen slaví v cíli.
Jasper Philipsen slaví v cíli.Reuters

Vítěz úvodní etapy Adam Yates má v průběžném pořadí náskok šesti sekund před stájovým kolegou ze SAE Team Emirates Tadejem Pogačarem ze Slovinska. Stejnou ztrátu má na třetím místě i Yatesův bratr Simon. Dánský obhájce Jonas Vingegaard je s odstupem 17 sekund šestý.

Výsledky Tour de France

Program Tour de France: Kdy, odkud a kam se jede?