Připínáčky na silnici a řada defektů. Tour ovlivnil narušitel i strategie stájí s dušemi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Připínáčky na silnici a řada defektů. Tour ovlivnil narušitel i strategie stájí s dušemi

Tour začala pořádně zostra.
Tour začala pořádně zostra.Profimedia
Podle expertů přichystala letošní cyklistická Tour de France jezdcům nejtěžší start za poslední dekády. Hned během prvního víkendu vypadli kvůli zranění dva z favoritů. Jako by tohle drama nestačilo, pelotonem zatřásl i nesportovní čin jednoho ze zlomyslných narušitelů. Ten 40 kilometrů před cílem nedělní druhé etapy závodu v San Sebastiánu nasypal na silnici připínáčky. A zhruba dvě desítky cyklistů to odneslo píchlým kolem.

Přihodilo se to těsně před stoupáním na vrchol Jaizkibel, když se nejdelší etapa tohoto ročníku (téměř 209 kilometrů) chýlila ke svému finále. Zatímco většina pelotonu šlápla do pedálů, zhruba 15 až 20 závodníků muselo v klíčové fázi etapy řešit nečekané potíže. Někteří zastavili a museli poškozenou pneumatiku vyměnit. Další pokračovali dál s propíchnutou, která je pochopitelně zpomalovala. 

Například Francouz Lilian Calmejane v cíli ukázal plášť předního kola, v němž bylo zabodnutých pět připínáčků. "Díky za tuto ukázku lidské hlouposti. Uvědomujete si, že kvůli tomu můžeme spadnout a vážně se zranit?" napsal pak na Twitter.

Jezdec stáje Intermarché-Circus-Wanty patří k většině startovního pole, která používá pneumatiky bez duše. V nich lepící mléko automaticky opravuje menší defekty a jezdec nemusí vůbec zastavovat. Calmejane díky tomu mohl dorazit do cíle bez větší ztráty. Další týmy zůstávají věrné tradičním galuskám, čili lepeným pneumatikám s duší.

Mezi obětmi byl i britský univerzál Tom Pidcock z týmu Ineos. Přesto zvládl být v závěrečném spurtu čtvrtý. Handicap ovšem cítil. "Už při sjezdu z Jaizkibelu. Ale musel jsem jet dál. V zatáčkách to mírně podkluzovalo," popsal.

Program Tour

Šéfové mnoha stájí popsali incident jako ostudu. K něčemu podobnému už na Tour došlo v roce 2012. Při 14. etapě někdo rozsypal připínáčky pod sjezd z pyrenejského vrcholu Mur de Péguére a defekt mělo vedle jezdců také několik doprovodných motocyklů.

Organizátoři závodu nyní na poslední chvíli změnili trať dnešní etapy s dojezdem ve francouzském Bayonne. Jezdci se v oblasti při Atlantiku vyhnou z bezpečnostních důvodů zhruba 30 km dlouhé pasáži s četnými kruhovými objezdy a retardéry.