Špaček si pochvaluje atmosféru v Ambri: Dýmovnice, vlajky a kamarád Chlapík

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Špaček si pochvaluje atmosféru v Ambri: Dýmovnice, vlajky a kamarád Chlapík
Michael Špaček si nemůže přestup do Švýcarska vynachválit.
Michael Špaček si nemůže přestup do Švýcarska vynachválit.Profimedia
Hokejový útočník Michael Špaček (25), jenž v létě přestoupil do švýcarského klubu Ambri-Piotta, zažívá z osobního pohledu vydařený vstup do nového angažmá. Radost ale aktuálně nejproduktivnějšímu hráči týmu kazí výsledky, Ambri prohrálo osmkrát za sebou a ve čtrnáctičlenné tabulce kleslo na jedenácté místo.

"Individuálně se necítím špatně, ale týmově máme teď hodně velkou krizi. Posledních osm zápasů jsme nehráli vůbec dobře, takže máme trošku deku. Pořád je to ale začátek sezony a čeká nás ještě asi 40 zápasů, takže toho mám hodně před sebou," řekl Špaček na srazu národního týmu v Českých Budějovicích.

Na svoji roli v týmu si ale útočník nemůže stěžovat. Jeho čas strávený na ledě se postupně prodlužuje a daří se mu i bodově. Momentálně má na kontě osm branek a 13 asistencí.

"Hraju kolem osmnácti devatenáct minut, teď jsme začal hrát více i v důležitějších momentech. Ze začátku jsme hrál druhou přesilovku, pak to trenér trošku změnil, protože nám nefungovaly. Změnila se mi role, za což jsem rád. Musíme ale začít vyhrávat," podotkl odchovanec Pardubic.

Jako velké plus bere i skutečnost, že v Ambri-Piotta s ním působí krajan Filip Chlapík. "My jsme hodně dobří kamarádi už asi od patnácti let, takže když jsem se dozvěděl, že máme možnost spolu hrát, tak to bylo super. Nevěřil jsem, že bychom se spolu v klubu mohli potkat. Vždy je lepší tam mít nějakého Čecha. Ještě když si rozumíte, je to parádní," uvedl Špaček, který ale s Chlapíkem nenastupuje v jednom útoku. "V přípravě jsme spolu hráli, ale pak nás trenér rozdělil," řekl.

Špaček se do Švýcarska přesunul před sezonou ze Švédska, kde hrál za Frölundu, a nové angažmá si nemůže vynachválit. "Bylo mi řečeno, že je to tam hodně rodinné a fanoušci, že jsou blázni. Loni jsem byl ve Frölundě, kde jsou fanoušci skvělí, takže jsem si říkal, že mě nemůže nic překvapit. Když nás ale představovali, tak byla narvaná celá hala. A nechyběly dýmovnice a vlajky. Řekl bych, že jsou to spíše fotbaloví fanoušci," podotkl s úsměvem.

Bronzový medailista z letošního mistrovství světa bydlí stejně jako další hokejisté v nedaleké Bellinzoně. Musel si zvykat na každodenní půlhodinové dojíždění. "Ambri je totiž pidi vesnice s baráky v kopcích a projedete ji za tři minuty," popsal Špaček.

Za velkou výhodu angažmá považuje, že kanton Ticino sousedí s Itálií a je to jen 100 km do Milána. V létě tam se spoluhráči vyrazil dvakrát na fotbal. "A jednou jsme do města vyrazili s přítelkyní jen tak se podívat," řekl Špaček. Na fotbal se chystá opět. "AC i Inter postoupily v Lize mistrů, ale jsem trošku zklamaný, že dostaly Tottenham a Porto. To nejsou týmy, které by mě táhly jako třeba PSG. Doufám, že postoupí a budu se moct podívat na nějakého dobrého soupeře," přál si Špaček.