Spousta tvrdé práce a těžkých chvil. Zlatý míč je pro moji mámu, řekl dojatý Benzema

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Spousta tvrdé práce a těžkých chvil. Zlatý míč je pro moji mámu, řekl dojatý Benzema

Aktualizováno
Spousta tvrdé práce a těžkých chvil. Zlatý míč je pro moji mámu, řekl dojatý Benzema
Spousta tvrdé práce a těžkých chvil. Zlatý míč je pro moji mámu, řekl dojatý BenzemaProfimedia
Útočník Karim Benzema (34) si ve 30 letech řekl, že pokud chce získat Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa, musí přidat a začít ještě více pracovat. O čtyři roky později se francouzský reprezentant dočkal. Realu Madrid v uplynulé sezoně pomohl k triumfu v Lize mistrů a španělskému titulu a v Paříži převzal vysněnou trofej. Byl dojatý, že mu ji předal jeho vzor a předchozí francouzský vítěz ankety Zinédine Zidane. Zlatý míč věnoval matce. Zároveň potvrdil, že v Realu už plánuje dohrát kariéru.

"Je to něco, o čem jsem snil už od dětství. Když jsem přicházel do Madridu, bylo mi 21 let a první měsíce byly těžké. Ale vždy jsem myslel na Zlatý míč. Když jsem dosáhl 30 let, měl jsem tuhle ambici v hlavě stále víc. Znamenalo to, že musím pracovat ještě tvrději a být lídrem v týmu. Mám štěstí, že hraju za Real Madrid, největší klub na světě," řekl Benzema po vyhlášení pro klubovou televizi.

"Je za tím spousta tvrdé práce a mnoho těžkých chvil, například když jsem nemohl být součástí národního týmu. Ale nevzdával jsem se, dál jsem pracoval na tréninku a říkal jsem si, že mám štěstí, že můžu hrát fotbal," vzpomíná Benzema. 

S "Bílým baletem" prožil výjimečnou sezonu 2021/22. Realu pomohl ke španělskému titulu a vítězství v Lize mistrů coby nejlepší střelec obou soutěží. Celkem v uplynulém ročníku zaznamenal za madridský velkoklub ve 46 soutěžních zápasech 44 branek a 15 asistencí.

"Neexistuje žádná věková hranice, každým dnem přibývá hráčů, kterým se kolem třiceti let chtějí stále zlepšovat. Trénuji více než ostatní, což mi umožnilo splnit si svůj sen, zůstat tady a stále se zlepšovat," řekl.

"Real je nejlepší klub na světě, ale abyste vyhrál tuhle trofej, musíte předvést výkony na hřišti," poznamenal Benzema a poděkoval prezidentovi Realu Florentinu Pérezovi. "Věřil mi i v těžkých časech. Přišel ke mně domů podepsat smlouvu. Vždy mi říkal, že jednou Zlatý míč vyhraju. Je součástí mé rodiny," doplnil kanonýr, jenž působí v Realu už od léta 2009.

Hodně pro něj znamenalo, že mu trofej předal jeho bývalý trenér v Realu a někdejší hvězdný záložník Zidane, který byl od roku 1998 posledním francouzským držitelem Zlatého míče.

"Za to, že jsem fotbalista, vděčím svým dvěma idolům. (Brazilci) Ronaldovi a Zidanovi. Oba trofej také vyhráli a to je speciální. To, že mi to předal Zidane, je pro mě ještě speciálnější," podotkl Benzema.

Nakonec využil příležitosti a pochválil také Ronalda Nazaria. "To, co dokázal, je nemožné zopakovat, je to jediný útočník, kterého není možné dosáhnout. Kdyby byl v mém týmu, vždycky by mě odsunul do role náhradníka. Je fenoménem pro všechny útočníky," chválil Brazilce Benzema.

Byl také nadšený, že v sále sledovala vyhlášení jeho matka. "Mnohokrát jsem jí říkal, že Zlatý míč jednou získám. Proto jsem tak šťastný, že si to tady mohu užít i s ní. Ani neumím vyjádřit, jakou lásku k ní cítím. Ten míč je pro ni," řekl Benzema.

Nad obhajobou zatím nepřemýšlí. "Teď je čas si to užít a udržet si úroveň svých výkonů. Nepřemýšlím o tom, jestli tady budu i příští rok. Vím, že když zase se spoluhráči něco vyhrajeme, může se stát cokoliv. Ale teď si jen užívám to, co mám," dodal Benzema.

Během kariéry už neplánuje hrát za jiný klub než za Real. V Madridu mu na konci sezony vyprší stávající smlouva a podle médií brzy prodlouží kontrakt do léta 2024. "Do fotbalového důchodu odejdu v Realu. Jiná možnost pro mě neexistuje," uvedl Benzema.