Strachová obdivuje Shiffrinovou, Vlhovou vidí jako velkou profesionálku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Strachová obdivuje Shiffrinovou, Vlhovou vidí jako velkou profesionálku

Strachová obdivuje Shiffrinovou, Vlhovou vidí jako velkou profesionálku
Strachová obdivuje Shiffrinovou, Vlhovou vidí jako velkou profesionálkuProfimedia
Bývalá skvělá lyžařka Šárka Strachová (37) se po konci sportovní kariéry věnuje pomoci lidem, na lyžování si však čas stále najde. Živě sledovala také Světový pohár v alpském lyžování ve Špindlerově Mlýně. Ze zúčastněných ocenila nejen fenomenální Mikaelu Shiffrinovou (27), která vyhrála sobotní slalom a k dostižení rekordu Švéda Ingemara Stenmarka (66) jí chybí jen jediné vítězství, ale také Slovenku Petru Vlhovou (27). Ta podle ní patří mezi nejlepší lyžařky světa díky profesionálnímu přístupu a tvrdé práci.

Známá sportovkyně se v současnosti soustředí na život po skončení aktivní kariéry. "Na lyžích jsem poměrně často, ale s dcerou, které bude brzy pět let, teprve začínáme. Více se zaměřuji na svou kliniku, kde se věnujeme terapii, pohybu a funkční medicíně. Pomáháme obyčejným lidem od bolesti, ať už tělesné, nebo duševní. A dělám komentáře pro Českou televizi, ale většinou ze svého studia v Praze," řekla TASR.

Tento víkend však zavítala do Špindlerova Mlýna, kde si nenechala ujít vystoupení elitních slalomářek, mezi nimiž nechyběla ani Slovenka Vlhová. "Vždy jsem ji vnímala jako velkou profesionálku. Vzpomínám si, že do série Světového poháru vlétla jako blesk z čistého nebe. Vždycky byla velkou "drtičkou" a dbala na každý detail. Není divu, čeho dosáhla a proč patří mezi nejlepší lyžařky světa," sdělila na její adresu Strachová.

Mikaela je výjimečná, neustále vítězí

Vyjádřila také velký respekt k vedoucí závodnici SP Shiffrinové, která může v českém středisku dostihnout absolutního rekordmana v počtu triumfů (86) Švéda Stenmarka.

"Muže a ženy samozřejmě nelze v žádném sportu srovnávat. Mezi muži má v současné době na mnoho triumfů našlápnuto pravděpodobně jen Marco Odermatt, ale Mikaela je výjimečná. To je něco neuvěřitelného, a hlavně se musíte podívat na její čísla. Ještě neuvěřitelnější, než počet vítězství je pro mě fakt, že z celkového počtu startů byla na stupních vítězů snad v každém druhém závodě."

Strachová dodala, že Američanka ještě neřekla poslední slovo: "Její výkony jsou neuvěřitelně stabilní. Lindsey Vonnová potřebovala na svých 82 triumfů dvakrát tolik startů. Myslím, že Mikaela má před sebou ještě mnoho sezón a nemá v plánu skončit. A proto se máme stále na co těšit."

Strachovou na Shiffrinové fascinuje také její všestrannost: "Nevím, kolik sportovců dokázalo vyhrát ve všech disciplínách. Vzpomínám si na Janicu Kosteličovou nebo Anju Pärssonovou, které byly neuvěřitelně všestranné a dokázaly stát na stupních vítězů v každé disciplíně. Tím je Mikaela ještě výjimečnější."

Načasovat si formu na mistrovství světa je obtížné

V minulé sezoně Vlhová dominovala ve slalomu, nyní tato disciplína patří její soupeřce. Podle bývalé české lyžařky je pro diváky zajímavější, když se mění pořadí. Je to také motivace pro dívky. Lyžování je především o jemné motorice, vyladění formy, materiálu a psychické odolnosti. A ne vždy je možné se tomu vyrovnat a vyhrát každý závod. Děvčata ukazují, že každá z nich na to má, a pak je to o detailech a o tom, kdo se dokáže vyrovnat s tlakem."

Vlhová během sezony několikrát zdůraznila, že se špička vyrovnala. Strachová však pro TASR uvedla, že tomu tak je již několik let. "Neřekla bych, že je vyváženější. Vždy se našlo asi pět lyžařů, kteří dokázali zvítězit. Ano, byla období, kdy Shiffrinová dominovala a vyhrávala každý závod o vteřinu nebo více, ale za ní to bylo od druhého do pátého místa velmi vyrovnané. Dívky na prvních sedmi místech jsou na tom stejně a vyhrát může kterákoliv z nich. Poté už je odskok menší a tito závodníci nejsou technicky tak dobří. Za mých časů to bylo vyrovnanější, tam to bylo tak patnáct až dvacet lyžařů."

Sedmadvacetiletá Slovenka si za svůj prioritní cíl v letošní sezoně zvolila úspěch na mistrovství světa, které začíná příští týden ve francouzských střediscích Courchevel a Meribel. Podle Strachové je však obtížné načasovat její formu na konkrétní událost.

"Sportovec to zvládne, ale v lyžování je to složité. Sezóna je dlouhá, nemůžete například vynechat spoustu závodů Světového poháru, abyste se připravili na mistrovství světa. V jiných sportech to jde. Ale vyladit formu směrem k mistrovství světa v lyžování je obtížné. A to nejen kvůli náročnému programu a častému cestování."