Syn diplomata budoucí hvězdou Bayernu? Livakovič v Kataru září a vyrovnává rekordy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Syn diplomata budoucí hvězdou Bayernu? Livakovič v Kataru září a vyrovnává rekordy

Syn diplomata budoucí hvězdou Bayernu? Livakovič v Kataru září a vyrovnává rekordy
Syn diplomata budoucí hvězdou Bayernu? Livakovič v Kataru září a vyrovnává rekordyProfimedia
Obdivován spoluhráči, proklínán soupeři. Dominik Livakovič (27) patří od začátku mistrovství světa k největším hvězdám turnaje. Chorvatská jednička má před sebou zajímavé vyhlídky, z Dinama Záhřeb by její další kroky mohly směřovat na prestižní evropskou adresu.

Livakovič a Yassine Bounou. Dvě jména, která v Kataru zaujala. První jmenovaný patří k největším objevům letošního šampionátu.

Obdiv si vysloužil zejména ve vyřazovací fázi, když skvělými výkony doslova deptal fotbalisty Japonska i Brazílie – během 120 minut proti Kanárkům dokonce přepsal historické tabulky. Stal se totiž prvním brankářem od roku 2014, který v jednom utkání mistrovství světa zaznamenal 11 úspěšných zákroků. Před osmi lety se to podařilo Američanovi Timu Howardovi.

To však nebyl jeho jediný zápis do historie. Další přidal v penaltovém rozstřelu, když zlikvidoval čtyři pokutové kopy. Připojil se tak do elitní společnosti po bok krajana Danijela Subašiče, Argentince Sergia Goycochea a Němce Haralda Schumachera.

Sestřih zápasu Chorvatsko – Brazílie
Livesport CZ

Livakovič zkrátka celému fotbalovému světu dokazuje, že dosahuje top úrovně. Zatímco nad osudem chorvatské reprezentace na MS visí otazník, on si může být jistý, že o jeho služby bude po novém roce zájem.

Podle německého tisku se jako vážný zájemce jeví Bayern Mnichov, který se připravuje na éru po Manuelu Neuerovi. Šestatřicetiletá opora Bavořanů si navíc po neúspěšném šampionátu v Kataru zlomila nohu, což otevřelo dveře nové akvizici.

Pozdní rozkvět

Pro širší obecenstvo je Livakovič (zatím) poměrně neznámou osobou, ve své zemi je však opravdovou hvězdou. A to i díky své rodině. Otec reprezentačního brankáře je bývalým státním tajemníkem ministerstva moře, zatímco jeho prastrýc Josip Skoblar, bývalý jugoslávský útočník z 60. let, se stal v dresu Olympiqueu Marseille třikrát nejlepším střelcem francouzské ligy.

Livakovič ve 12 letech přestoupil do NK Záhřeb, kde začal budovat fotbalovou kariéru. Profesionálem se stal v roce 2012, postupem času se vypracoval až do Dinama Záhřeb, kam se přesunul o čtyři roky později.

Ve stejném roce, kdy se připojil k aktuálně nejslavnějšímu chorvatskému celku, odcestoval na Euro do Francie. To však strávil na lavičce, stejně jako o dva roky později světový šampionát v Rusku, kde exceloval Subašič. Na posledním mistrovství Evropy už byl chorvatskou jedničkou, příliš však po boku krajanů neprorazil – v osmifinále inkasoval pět gólů od Španělska.

Pětinásobný mistr chorvatské ligy odcestoval do Kataru s nadějí, že dojem z vrcholné akce změní. To dokázal. Byl neúnavný, jistý na čáře i ve vzduchu – a svět si ho konečně všiml.

V současné době zažívá raketový vzestup, což zaregistroval i jeden z jeho vzorů Iker Casillas. Právě v Livakoviče a kapitána Luku Modriče vkládá naděje celý národ.

Budoucnost mezi velikány?

Přestože je mu 27 let a svět se o něm dozvěděl až na aktuálním šampionátu, Livakovič má před sebou zajímavou budoucnost. Stade Rennes i Montpellier se jej pokoušeli ulovit už v roce 2019, Chorvat však zůstal doma v Záhřebu a jeho další destinací má být Německo.

"Liva" se ocitl v hledáčku Bayernu Mnichov, kde by měl nahradit Manuela Neuera. Ten má sice s bavorským klubem smlouvu až do roku 2024, aktuálně je však se zlomenou nohou do konce sezony mimo hru.

V Bundeslize a v jednom z nejslavnějších dresů na světě by Livakovič udělal další velký krok. Musel by však navázat na výkony z Kataru. To by takový problém být neměl, na velké zápasy je zvyklý. S Dinamem pravidelně hraje Ligu mistrů, kde načerpal cenné zkušenosti.

V jakém dresu nakonec budeme Livakoviče v roce 2023 vídat, je zatím ve hvězdách. Pro něj samotného je teď důležitější přítomnost. Už v úterý večer se totiž postaví v semifinále mistrovství světa Argentincům v čele s Lionelem Messim.