Tečka Luďka Mádla: Co je horší? Plzeň bránu míjela, Sparta ji skoro neohrožovala

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Tečka Luďka Mádla: Co je horší? Plzeň bránu míjela, Sparta ji skoro neohrožovala
Luděk Mádl a jeho Tečka za prvním jarním kolem FORTUNA:LIGY.
Luděk Mádl a jeho Tečka za prvním jarním kolem FORTUNA:LIGY.Livesport
Není jaro jako jaro. Na to astronomické se do 20. března ještě pěkně načekáme. Ovšem takzvané "fotbalové jaro" odstartovalo letos v Česku dokonce už s posledním lednovým víkendem. I proto, aby se po zápasech příjemněji rozmrzalo, je na Livesport Zprávách k dispozici tahle novinka. Za každým ligovým dějstvím vždy v úterý udělám pořádnou Tečku. Právě dnes tedy poprvé, vítejte.

Žádnou poraženeckou tečku zatím Viktoria Plzeň za svými ambicemi spojenými s obhajobou mistrovského titulu rozhodně neudělala, tak zlé to s ní po nečekané vstupní ztrátě s Hradcem Králové (1:2) ještě nebude. Nicméně každá taková lapálie postižené vždy logicky zabolí.

Pro Plzeň jde v tomto ligovém ročníku teprve o druhou porážku vůbec. Tu první jí připravila začátkem listopadu pražská Sparta. Hrálo se tehdy pouhé čtyři dny po duelu s Barcelonou, kterým Viktoria završila své působení v základní skupině Ligy mistrů. Sportovně sice tentokrát spíše neslavné, zato jako vždy pohádkově výnosné. A v součtu s cestováním a dalším programem i poměrně vysilující, což Plzeň v závěru první části sezony před dlouhou "katarskou" pauzou celkem dohnalo. A to i v podobě překvapivé remízy s Pardubicemi.

Slávistická stíhačka toho tehdy využila k minimalizaci plzeňského náskoku v tabulce. A když teď Hradec nenechal v Plzni ani bod, sluní se už červenobílí na samotném vrcholku průběžné tabulky. Samo o sobě to ještě plných 13+5 kol před koncem soutěže v zásadě nic neznamená či znamenat nemusí. Snad jen skutečnost, že psychologicky je obvykle snazší hrát part lovce nežli štvance. Při zkušenostech plzeňského i slávistického kádru by ovšem mělo jít relativně o pouhý detail.

Tabulka FORTUNA:LIGY.
Tabulka FORTUNA:LIGY.Livesport

Jakkoli je však do odtroubení celé té štvanice ještě velmi, velmi daleko, bookmakeři už jsou si finálním rozdílením trofejí, soudě dle aktuálně vypsaných kurzů, relativně jistí. Mistrovské šance Slavie podle Tipsportu vyjadřuje kurz 1,35, pouhý bod ztrácející Plzeň ještě může leckoho oslovit kurzem 3,7, který se jeví jako celkem atraktivní.

Pozornější pohled na rozpis zbývajících zápasů základní části ale prozradí, proč by jaro, přesněji snad "zimojaro", mělo být pro Viktorii obtížnější než její dosavadní program. Teď totiž Západočechy čeká doslova turné po stadionech největších soupeřů a dalších velmi nebezpečných protivníků. Posuďte sami, Plzeň má ve výhledu výlety na Slovácko, Slavii i Spartu a také do Ostravy.

Hradec má v sezoně osm výher

Hradec Králové má dobře našlápnuto k tomu, aby se po roce opět objevil v průběhu nadstavby v elitní skupině, v níž dva hrají o titul, třetí o tom neúnavně fantazíruje a ti zbývající se jim to snaží nějak pokazit. A to je přesně role Hradce, který v květnu vysklil falešné zrcadlo, ve kterém už se slávisté pomalu viděli s trofejí. A aby Východočeši vyloučili náhodu, dali si hned v červenci se Slavií vítězné repete.

Mix příkladného nasazení, atletičnosti a úspěšně aplikovaného taktického systému s až překvapivě vysokou efektivitou povytáhl svěřence trenéra Miroslava Koubka z českého průměru. A právě teď zažil jednu ze svých hvězdnějších chvilek i v Plzni. Věřte nevěřte, díky ní si Hradec zapsal už osmé vítězství v probíhající ligové sezoně, přičemž kupříkladu Sparta je v tomto ohledu o jeden jediný tříbodový zápis lepší. Nutno dodat, že zatímco Letenští se tak trochu utápějí v remízách, už šesti, Hradec zůstává u pouhých dvou.

Tentokrát měl ovšem v Plzni, a to při vší úctě k jeho výkonu, dost možná i trochu víc štěstí než rozumu. Paradoxně v situaci, kdy dorazil s poměrně děravou sestavou, na začátku utkání nastoupil bez opor Vašulína, Kubaly a Rady. A také bez Kučery a hráčů půjčených právě z Plzně, jmenovitě Čiháka a Trusy.

Na druhou stranu dostala velký prostor silně motivovaná sparťanská enkláva v hradeckých službách (Gabriel, Ryneš, Pudhorocký). Ale tím vůbec nejdůležitějším faktorem, který rozhodl o výsledku utkání, byla momentální plzeňská indispozice v proměňování poměrně dobrých střeleckých příležitostí, a to dokonce ve vysokém množství.

Jak upozorňuje Jakub Dobiáš, zakladatel 11Hacks, tedy jakési první české "továrny" na fotbalová data, podle ukazatele jménem expected goals, tedy podle tzv. očekávaných gólů, vyjadřujících právě četnost a nadějnost střeleckých příležitostí, předvedli dokonce Plzeňští proti Hradci svůj druhý nejkreativnější a svým způsobem tedy po duelu s Teplicemi fotbalově druhý nejhodnotnější výkon v sezoně.

Jenže z vysoké hodnoty xG 3,34 vytěžili tentokrát Bílkovi svěřenci příliš málo. Naopak Hradec ze svého indexu xG 1,04 vykutal se štěstím góly dva. A právě v tom tkví tajemství nejpřekvapivějšího výsledku z prvního kola obnovených ligových představení.

Statistiky utkání Plzeň – Hradec Králové.
Statistiky utkání Plzeň – Hradec Králové.Livesport

Ještě pregnantněji řečeno: Plzeňské teď přibrzdila smolná chvíle, která trochu dovyvážila velkou míru podzimních polibků paní Štěstěny. Nepočítáme-li penalty, měla Viktoria na podzim podle matematických modelů skórovat ve 25 případech, reálně však zavěsila 31x. Aspekty jako štěstí či pech k fotbalu stejně jako k životu neodmyslitelně patří, ale v dlouhé časové řadě, ve které se odehraje 35 zápasů, lze počítat s tím, že mezi sebou přeci jen najdou balanc.

Remíza Sparty? Královský úspěch...

Zasypávat branku soupeře a její okolí střelami s nedostatečnou přesností či razancí může být sice částečně frustrující, právě to teď v Plzni poznali naplno. Ale pořád je to výrazně nadějnější průběh, než když se do nové části sezony vrhnete jako obvykle plni ambicí. A pak soupeřovu branku po dlouhé minuty prakticky neohrozíte. Právě to se na Hané stalo Spartě.

A výsledek 1:1 je pro ni ještě celkem královským úspěchem, uvážíme-li pouhých 8 střel, jež Sparta v utkání vyprodukovala. Ještě slabší byla v tomto ohledu v probíhající ligové sezoně toliko dvakrát. V depresivním derby se Slavií stříleli rudí dvakrát, v Jablonci si zapsali 7 pokusů.

Přechod ze zimní přípravy do ostrého zápasového programu Sparta nezvládá už tak trochu tradičně. První zápas "zimojara" nevyhrála počtvrté v řadě.

Čím to? V přípravách si sparťané, tak jako všichni ostatní, zahrají prostě fotbálek na dvě brány, cizelují kličky a přihrávky, střílí pěkné góly. Ale když pak jde v lize zase o gladiátorský boj, například ve snaze získat odražené míče, pak tenhle rytmus Sparta opakovaně nechytá. Anebo až v příliš pozdní fázi utkání, jako teď v Olomouci. Uvidíme, třeba se poučí příště.

Statistiky utkání Olomouc – Sparta.
Statistiky utkání Olomouc – Sparta.Livesport