Djokovič je pojedenácté v semifinále Australian Open. Dotáhne to opět až k triumfu?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič je pojedenácté v semifinále Australian Open. Dotáhne to opět až k triumfu?

Aktualizováno
Novak Djokovič proměnil proti Tayloru Fritzovi až 16. brejkbol
Novak Djokovič proměnil proti Tayloru Fritzovi až 16. brejkbolProfimedia
Srb Novak Djokovič (36) ve sluncem rozpáleném Melbourne zdolal 7:6, 4:6, 6:2, 6:3 Američana Taylora Fritze (26), vedení ve vzájemné bilanci zvýraznil na 9:0 a pojedenácté v kariéře postoupil do semifinále Australian Open. Z této fáze turnaje to 24násobný grandslamový šampion dotáhl nakonec vždy až k triumfu, letos si o finále zahraje s Jannikem Sinnerem (22). Italský mladík si poradil s Rusem Andrejem Rubljovem (26) a vyrovnal své maximum na majorech.

Djokovič – Fritz 7:6, 4:6, 6:2, 6:3

Novak Djokovič hrál loni finále na všech čtyřech grandslamech, tři z nich ovládl a na Australian Open je znovu největším favoritem. Pokud by tuto roli dokázal potvrdit a získal 25. grandslamový vavřín, osamostatnil by se v historických tabulkách na prvním místě, o které se momentálně dělí s Margaret Courtovou.

Letos v Melbourne začal i páté vystoupení ziskem úvodní sady, ale už potřetí ztratil set číslo dva. V rekordním 58. grandslamovém čtvtrfinále ho prohrál se světovou dvanáctkou Taylorem Fritzem, než využil až celkově 16. brejkbol a zlomil soupeřův odpor.

O deset let mladšího Američana nakonec zdolal po bezmála čtyřech hodinách hry 7:6, 4:6, 6:2, 6:3, když zaznamenal 52 vítězných úderů a jen polovinu nevynucených chyb. Vyhrál i devátý vzájemný zápas, přičemž v nich ztratil jen tři sety a všechny právě na Australian Open.

"V prvních dvou setech jsem docela trpěl, protože Taylor hrál výborně. Bylo to fyzicky a psychicky vyčerpávající," řekl Djokovič v pozápasovém rozhovoru na kurtu s Nickem Kyrgiosem.

Statistiky zápasu Novak Djokovič – Taylor Fritz
Statistiky zápasu Novak Djokovič – Taylor FritzLivesport

Djokovič, jenž jako první muž v Open éře odehrál minimálně 100 zápasů na všech čtyřech grandslamech, vylepšil svou bilanci na Australian Open na 94:8. Poslední porážku v Melbourne Parku utrpěl již v roce 2018 v osmifinále proti Hyeonovi Chungovi, od té doby vyhrál všech 33 utkání a vyrovnal rekordní sérii Moniky Selešové.

"Monika byla mým idolem, když jsem vyrůstal. Jedna z mých trenérek s ní pracovala a já měl to štěstí se s ní potkat. Narodila se v Jugoslávii, takže ovládá základy našeho jazyku a bylo to příjemné setkání," zavzpomínal Djokovič na tiskové konferenci.

Postupem do 48. grandslamového semifinále znovu posunul vlastní rekord, v Melbourne je mezi čtyřkou nejlepších pojedenácté z 19 startů. Po postupu ze čtvrtfinále na Australian Open ještě nikdy neprohrál a má skvostnou bilanci 20:0. 

Australian Open je z pohledu počtu triumfů jeho nejúspěšnějším grandslamem, letos útočí již na pátý titul v řadě. Ročník 2021 přitom ovládl s natrženým břišním svalem a loni ho nezastavilo zranění hamstringu. Ani letos nedorazil na úvodní major sezony v optimální kondici, trápilo ho nachlazení a problémy s pravým zápěstím.

Šestadvacetiletý Fritz před dvěma dny vyřadil loňského finalistu Stefanose Tsitsipase, na 12. pokus si připsal skalp člena TOP 10 na grandslamech a poprvé v si zahrál čtvrtfinále na Australian Open. Své grandslamové maximum z Wimbledonu 2022 (prohra s Rafaelem Nadalem) a US Open 2023 (s Djokovičem) ale překonat nedokázal.

Na kurtu strávil poprvé přes 15 hodin

Djokovič letos cestou do semifinále Australian Open strávil na kurtu poprvé víc jak 15 hodin. S pěti soupeři bojoval celkem 15 hodin a 9 minut, čímž o 17 minut překonal své maximum z roku 2021. 

Proti Fritzovi zaznamenal už 15. vítězství na grandslamech nad hráči TOP 20 po oslavě 36. narozenin a překonal dosud nejúspěšnějšího Rogera Federera. Zároveň podruhé v kariéře nastřílel v pěti zápasech po sobě minimálně 10 es. Poprvé se mu to povedlo rovněž na Australian Open, před třemi lety to dokázal mezi duely druhého kola a semifinále. 

Sinner – Rubljov 6:4, 7:6, 6:3

O 37. grandslamové finále si Djokovič zahraje s Jannikem Sinnerem, s nímž vede ve vzájemné bilanci 4:2 a vyhrál oba souboje na grandslamech (Wimbledon 2022 a 2023). Třikrát se spolu střetli v závěru loňské sezony - Srb vyhrál ve finále Turnaje mistrů, Ital na stejné akci slavil výhru ve skupině a především v semifinále Davis Cupu, ve kterém utekl ze tří mečbolů v řadě a nakonec dovedl svou zemi k triumfu.

"Tohle je jeden z největších turnajů a je štěstí, že mohu hrát s Novakem. Takový je los a jediné, co mám pod kontrolou je, že v zápase musím předvést maximum," uvědomuje si Sinner.

Dvaadvacetiletý Ital v nočním duelu i přes drobné potíže s břišním svalem zdolal letos osm zápasů neporaženého Rusa Andreje Rubljova, který jako první muž na majorech prohrál také své 10. čtvrtfinále.

Sinner zvítězil i díky odvrácení všech osmi brejkbolů 6:4, 7:6, 6:3, když tie-break druhé sady otočil z 1:5 na 7:5, a postupem do semifinále vyrovnal grandslamové maximum z loňského Wimbledonu. Tehdy prohrál se svým příštím sokem Djokovičem.

Statistiky zápasu Jannik Sinner – Andrej Rubljov
Statistiky zápasu Jannik Sinner – Andrej RubljovLivesport

"Mám tady za sebou těžké zápasy, ten dnešní byl dalším z nich. Vyhrál jsem tři sety, ale klidně jsem mohl dva z nich prohrát. Snažil jsem se ho trochu rozpohybovat a naštěstí se to překulilo na mou stranu," komentoval Sinner, který jako jediný pokračuje bez ztráty setu. "Díky všem, že tu s námi zůstali takhle dlouho," povídal v půl druhé ráno. 

"Ve druhém setu mě trochu tahal sval v břiše, ale ve třetím jsem už nic necítil, tak snad to bude dobré. Hrát s Novakem je čest, bude to hodně těžké, ale šance tam určitě je," dodal Sinner, kterého teď čekají dva dny odpočinku.

Výsledky Australian Open ve dvouhře mužů