Djokovič poprvé neztratil set, jako první muž v open éře odehrál 100 zápasů na všech majorech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič poprvé neztratil set, jako první muž v open éře odehrál 100 zápasů na všech majorech

Djokovič jako první muž v open éře odehrál 100 zápasů na všech grandslamech.
Djokovič jako první muž v open éře odehrál 100 zápasů na všech grandslamech.AFP
Novak Djokovič (36) až ve třetím utkání na letošním Australian Open postoupil bez ztráty setu. S 10 triumfy nejúspěšnější hráč úvodního grandslamu sezony si ve svém jubilejním 100. zápase v tomto dějišti poradil 6:3, 6:3, 7:6 s Tomásem Martínem Etcheverrym (24), upravil svou bilanci v Melbourne Parku na 92:8 a pošestnácté prošel do druhého týdne. Jako první muž v open éře odehrál 100 duelů na všech čtyřech grandslamech. V osmifinále nastoupí proti Adrianovi Mannarinovi (35).

Djokovič – Etcheverry 6:3, 6:3, 7:6

Novak Djokovič hrál loni finále na všech čtyřech grandslamech, tři z nich ovládl a na Australian Open je nepřekvapivě největším favoritem. Pokud by tuto roli dokázal potvrdit a získal 25. grandslamový vavřín, osamostatnil by se v historických tabulkách na prvním místě, o které se momentálně dělí s Margaret Courtovou.

V Melbourne Parku triumfoval při posledních čtyřech startech a celkem už 10krát, v tomto ohledu se jedná o jeho jasně nejúspěšnější grandslamový podnik. Ani letos není na úvodním majoru sezony v optimální kondici, ročník 2021 ovládl s natrženým břišním svalem a ten poslední se zraněním hamstringu.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Tentokrát srbského rekordmana trápí nachlazení a možné problémy s pravým zápěstím, které začaly před pár týdny v týmovém United Cupu. Zatímco v úvodních dvou kolech potřeboval kvůli poklesům intenzity čtyři sety proti Dinovi Prižmičovi i Alexejovi Popyrinovi, tentokrát žádné zaváhání nepřipustil a po třísetovém vítězství nad Tomásem Martínem Etcheverrym pošetřil síly. Na kurtu strávil mnohem méně času než v předchozích dvou duelech a Argentince přehrál bez ztráty setu i potřetí.

Aktuální lídr žebříčku nenabídl soupeři ani jednu brejkbolovou šanci. V úvodních dvou dějstvích dominoval, ovšem v tom posledním se 32. hráč světa držel a vynutil si tie-break. Ve zkrácené hře se však potvrdilo, kdo je na kurtu lepším hráčem. Djokovič, který za celý zápas musel na vlastním servisu jen jednou přes shodu, ji získal suverénně 7:2.

Djokovič je prvním mužem, který v otevřené éře tenisu odehrál 100 zápasů na všech čtyřech grandslamových akcích. Do sbírky mu chybělo pouze oblíbené Australian Open. Svou bilanci v tomto dějišti vylepšil na 92:8 a pošestnácté postoupil do druhého týdne.

V osmifinále v Melbourne Parku naposledy neuspěl v roce 2018 proti Hyeonovi Chungovi. Tehdy se vracel po zranění lokte a jedná se o jeho poslední nezdar na tomto turnaji. Od té doby na Australian Open zvládl všech 31 utkání a o prodloužení této série bude usilovat proti Adrianovi Mannarinovi, s nímž to má 4:0.

Mannarino odehrál na letošním Australian Open už třetí pětisetovou bitvu. Pětatřicetiletý Francouz po bývalém šampionovi Stanovi Wawrinkovi a Jaumemu Munarovi udolal také loňského čtvrtfinalistu Bena Sheltona, favorizovaného Američana skolil po bezmála pěti hodinách boje 7:6, 1:6, 6:7, 6:3 a 6:4. V neděli bude útočit na první grandslamové čtvrtfinále.

Tři sety stačily i Tsitsipasovi a Sinnerovi

Stefanos Tsitsipas musel v úvodních dvou zápasech na letošním Australian Open stejně jako Djokovič do čtyř setů, ovšem v souboji o osmifinále za pouhé dvě hodiny deklasoval 6:3, 6:0, 6:4 Lucu Van Asscheho a čtvrtým rokem po sobě prošel do druhého týdne úvodního grandslamu roku. Loňský finalista bude v dalším kole čelit Taylorovi Fritzovi.

Fritz dosáhl předloni na Australian Open na své premiérové osmifinále na grandslamech a po dvou letech si znovu zahraje o své první čtvrtfinále v tomto dějišti. Nejlepší americký tenista v žebříčku ATP přehrál ve třetím kole 3:6, 6:4, 6:2, 6:2 Fábiána Marozsána. S Tsitsipasem ve vzájemné bilanci prohrává 1:3.

Jannik Sinner postoupil do osmifinále bez ztráty jediného setu. Jeden z největších favoritů na celkový triumf smetl 6:0, 6:1, 6:3 Sebastiána Báeze a třetím rokem po sobě si v Melbourne zahraje ve druhém týdnu. Jeho dalším protivníkem bude Karen Chačanov, loňský semifinalista vyřadil Tomáše Macháče.

Alex de Minaur se potřetí v řadě probojoval do osmifinále domácího majoru. Nejlepší Australan v žebříčku ATP si poradil 6:3, 6:3, 6:1 s Flaviem Cobollim a o své teprve druhé čtvrtfinále na grandslamech (US Open 2020) zabojuje proti Andrejovi Rubljovovi.

Rubljov ztratil v úvodním kole náskok dvou setů, ale od té doby je stoprocentní. Pátý hráč světa přehrál v souboji loňských čtvrtfinalistů 6:2, 7:6, 6:4 Sebastiana Kordu a zahraje si o své 10. grandslamové čtvrtfinále, přes které se ještě nikdy nedostal.

Výsledky mužské dvouhry na Australian Open