Jak Sabalenková dobyla Melbourne: Pláč soupeřky, vítězný sprint i krizová chvíle

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Jak Sabalenková dobyla Melbourne: Pláč soupeřky, vítězný sprint i krizová chvíle
Aryna Sabalenková s trofejí pro vítězku Australian Open.
Aryna Sabalenková s trofejí pro vítězku Australian Open.Profimedia
Na prvním grandslamu sezony nebylo letos v ženské soutěži přesvědčivější hráčky. Aryna Sabalenková (25) si Melbourne oblíbila už loni a stala se po 11 letech první hráčkou, která dokázala titul na Australian Open obhájit.

Ve světovém žebříčku jí patří sice "až" druhá příčka, v aktuálním rozpoložení ale působí rozhodně silněji než Iga Šwiateková. To, jak touží po dalším velkém triumfu a jak je mentálně nastavená, ukazovala už od prvního zápasu.

Když se jí v prvním kole snažila vzdorovat kvalifikantka Ella Siedelová, došlo na jednu pozoruhodnou chvilku. Německá hráčka se po jednom z nepovedených volejů rozplakala. Nepřišla však žádná lítost, Sabalenková naopak ještě přidala na intenzitě hry a nebohou soupeřku doslova zničila.

Otcova předtucha

Tak nějak podobně si počínala i dál. Nekompromisně. Po zápasech ale na tiskových konferencích mluvila uvolněně, sebevědomě a s úsměvem. Sabalenková už není žádné vyjukané mládě, stala se z ní sebevědomá žena.

"Byly chvíle, kdy jsem si opravdu myslela, že nikdy nevyhraju žádný grandslam. Bylo tam mnoho vzestupů a pádů, ale nechtěla jsem se vzdát. Na konci cesty pak vidíte, jestli jste k tomu byli předurčeni nebo ne. Jen jsem musela přestat myslet negativně, nic víc," vyprávěla po zisku svého druhého grandslamového titulu. Dočkala se přesně po roce.

Znovu zmínila i svého otce, který ji k tenisu přivedl: "Před čtyřmi lety jsem ho ztratila. Měli jsme ale jeden sen, že do 25 let vyhraju pár grandslamů. Když zemřel, začala jsem o tom příliš přemýšlet. Má rodina ve mně vyvolává velkou nostalgii. A až když jsem se uvolnila, začalo se mi dařit."

Letos v Melbourne to byla její spanilá jízda. A opravdu už má ve svých 25 letech velké tituly dva.

Klíčové momenty

Sabalenková – Brenda Fruhvirtová 6:3, 6:2

Ve druhém kole přišel souboj s českou šestnáctiletou nadějí. A také první ztracený servis, Fruhvirtová ho vzala Sabalenkové dokonce čistou hrou, což znamenalo re-break na 2:2 v první sadě. Sabalenková zlomila odpor teenagerky až v koncovce první sady, když odskočila na 5:3. Poté už byl zápas jasná záležitost.

Sabalenková – Gauffová 7:6, 6:4

Nejtěžší zkouška. Od stavu 5:2 v první sadě ztratila suverénka čtyři hry v řadě a Gauffová podávala na zisk setu. Krizovou chvíli ale Sabalenková odvrátila, vzala Američance servis a v tiebreaku už dominovala. I ve druhé sadě vycházející americká hvězda dlouho držela krok, zaváhala však v koncovce a běloruská tenistka nekompromisně trestala.

Sabalenková – Qinwen Zheng 6:3, 6:2

Udělat poslední krok, vlastně jen v tom byl problém. Sabalenková ho však zvládla jistě a za celý zápas pustila čínskou protihráčku jen čtyřikrát k brejkbolu. Ani jednu z příležitostí ale Qinwen Zheng ke zdramatizování zápasu využít nedokázala. Malým dramatem tak byla jen poslední hra zápasu, ve které potřebovala Sabalenková ke zkompletování své práce pět mečbolů.

Důležitá čísla

5

Sabalenková se stala pátou hráčkou ve 21. století, která grandslam v Melbourne vyhrála bez ztráty jediného setu. Před ní se podobný kousek povedl Lindsay Davenportové v roce 2000, Marii Šarapovové v roce 2008, Sereně Williamsové v roce 2017 a Ashleigh Bartyové v roce 2022. Australanka Bartyová ztratila na cestě za titulem jen 30 gamů, Sabalenková o jeden více.

12

Letošní Australian Open bylo 12. turnajovým vítězstvím Sabalenkové na tvrdém povrchu z celkových 14 titulů. Paradoxně naposledy na hardu triumfovala právě loni v Melbourne. Od té doby tři finále na oblíbeném povrchu prohrála - v Indian Wells, na US Open a letos v Brisbane. 

8:11

Jen osm hodin a 11 minut strávila vítězka prvního letošního grandslamu na kurtech. Byl to tedy spíš vítězný sprint než nějaká úporná dřina hodná čtrnáctidenní tenisové slavnosti. V porovnání s mužskou soutěží je její čas na cestě ta trofejí například kratší, než potřeboval Daniil Medveděv ve čtvrtfinále a semifinále k postupu přes Huberta Hurkacze a Alexandra Zvereva.

Tenis Sabalenkové určitě nepatří k nejkrásnějším na okruhu, ale bezesporu je jedním nejefektivnějších. Síle jejích úderů dokáže ženské pole jen těžko čelit, když je šampionka klidná a sebevědomá. Pokud tomu tak není, mají rivalky příležitost zejména díky nevynuceným chybám běloruské hráčky. To se však v Melbourne nestalo. Sabalenková totiž možná už dospěla do věku, kdy se o ní může říci, že je již zkušenou hráčkou. Věří své hře a ke kvalitě přidala také vítěznou mentalitu.

"Dlouho jsem toužila nebýt tou, která vyhraje grandslam a pak zmizí. Chtěla jsem ukázat, že jsem schopna být na špičce neustále. Opravdu věřím, že budu vyhrávat dál. Právě teď mám dva tituly na velkých turnajích, ale pro mě je to důležitá věc i v tom, že jsem si dokázala, že můžu triumfy opakovat," řekla po svém vítězství.

Sabalenková zatím dokázala vyhrát jen v Melbourne. Na US Open si zahrála finále, v Paříži a Wimbledonu je jejím maximem semifinále.