Sabalenková je v Melbourne blízko obhajobě titulu, v semifinále vyhrála odvetu s Gauffovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Sabalenková je v Melbourne blízko obhajobě titulu, v semifinále vyhrála odvetu s Gauffovou
Aktualizováno
Aryna Sabalenková cestou do finále neztratila ani set.
Aryna Sabalenková cestou do finále neztratila ani set.Profimedia
Aryna Sabalenková (25) na Australian Open porazila 7:6, 6:4 americkou teenagerku Coco Gauffovou (19), oplatila jí porážku z finále loňského US Open a už jen jedna výhra ji dělí od obhájení dosud jediného grandslamového titulu. V boji o něj bude Běloruska, jež v šesti zápasech neztratila ani set, favoritkou proti Qinwen Zheng (21). Číňanka zastavila Ukrajinku Dajanu Jastremskou (23) a podruhé vylepšila své grandslamové maximum.

Gauffová – Sabalenková 6:7, 4:6

Aryna Sabalenková na začátku loňské sezony vyhrála třináct zápasů v řadě a na Australian Open slavila zisk prvního grandslamového titulu. Letošní rok sice zahájila finálovou porážkou v Brisbane, ale v Melbourne dál sebevědomě zvládá svou premiérovou pozici v roli obhájkyně grandslamového triumfu.

Pětadvacetiletá Běloruska strávila v šesti duelech na kurtu dohromady jen 6 hodin a 55 minut, neztratila během nich jediný set a prohrála jen 26 gamů. 

Poté, co vyřadila Brendu Fruhvirtovou či před dvěma dny vyřadila Barboru Krejčíkovou a vylepšila svou fantastickou bilanci ve čtvrtfinále grandslamů na 8:0 na zápasy 14:0 na sety, zvládla i dosud nejtěžší test proti světové čtyřce Coco Gauffové. O šest let mladší Američanku zdolala 7:6, 6:4 a vzájemnou bilanci upravila na 3:4.

Statistika zápasu Coco Gauffová – Aryna Sabalenková
Statistika zápasu Coco Gauffová – Aryna SabalenkováLivesport

Sabalenková měla do utkání lepší vstup a po zisku sedmi míčků v řadě vedla 2:0. Brejk ale nepotvrdila a zanedlouho neudržela ani vedení 5:2, byť měla i jeden setbol.  Gauffová po zisku čtyř gamů v řadě servírovala na vítězství v prvním setu, ani Američanka ale v důležité chvíli nedopodávala a rozhodla zkrácená hra. V ní Sabalenková triumfovala 7:2.

V úvodu druhého dějství bývalá světová jednička Sabalenková nevyužila dva brejkboly a obě tenistky následně zahrály čtyři čisté hry. Rozhodnutí přišlo v deváté hře, v níž Sabalenková na returnu znovu soupeřku zatlačila. První brejkbol ještě Gauffová odvrátila, vzápětí ale čelila dalšímu a ten už Sabalenková zužitkovala. Běloruska uzavřela duel druhým využitým mečbolem.

"Myslím, že jsem se dnes dokázala soustředit sama na sebe. Věděla jsem, že se Cori bude dobře pohybovat a všechno mi vrátí. Musela jsem být připravená zahrát všechny údery. Dnes jsem byla připravená na cokoliv a to byl hlavní klíč," řekla na kurtu Sabalenková.

Devatenáctiletá Gauffová nevyužila možnost vystřídat Sabalenkovou na postu světové dvojky a dostat se potřetí do finále majoru, v nichž prohrála na Roland Garros 2022 a zvítězila na US Open 2023. Na Australian Open si i tak vylepšila maximum, dosud zde byla nejlépe dvakrát v osmifinále.

Sabalenková v Melbourne neprohrála již 13 zápasů v řadě a jako první po jedenácti letech může na Australian Open obhájit titul ve dvouhře žen. Naposledy se to povedlo její krajance Viktorii Azarenkové, která vyhrála v letech 2012 a 2013.

I když Sabalenková startuje již na 24. majoru, odehrála na nich 87 zápasů s bilancí 65:22, osmkrát byla v semifinále a potřetí postoupila do finále, čelila na nich teprve sedmkrát hráčce TOP 10. Čtyřikrát dokázala zvítězit a až dnes na Australian Open proti světové čtyřce Coco Gauffové pětadvacetiletá Běloruska získala grandslamový skalp členky TOP 4.

Rodačka z Minsku hrála semifinále na šestém grandslamu po sobě, celkově poosmé v kariéře a potřetí v něm zvítězila. Před rokem v Melbourne následné finále proměnila v titul, v New Yorku pak neudržela vedení proti Gauffové.

Ve finálových duelech má Sabalenková bilanci 13:12, za poslední rok ale vyhrála jen jeden z pěti finálových zápasů (v květnu v Madridu). Obhájit triumf z předchozího ročníku dokázala na hlavním okruhu jen v čínském Wuhanu (2018 a 2019).

Jastremská – Qinwen Zheng 4:6, 4:6

O druhý grandslamový titul si Sabalenková zahraje v sobotu v druhém vzájemném duelu se světovou patnáctkou Qinwen Zheng. Jednadvacetiletá Číňanka ve svém prvním semifinále na turnajích velké čtyřky porazila 6:4, 6:4 ukrajinskou kvalifikantku Dajanu Jastremskou, která v Melbourne překonala vlastní grandslamové maximum dokonce hned dvakrát. 

Qinwen Zheng začala duel semifinálových debutantek v Rod Laver Areně nervózně a prohrála první dva gamy. Rychle se však dokázala do zápasu dostat byla mírně lepší hráčkou. Jastremskou, která v prvním kole zastavila Markétu Vondroušovou a ve středečním čtvrtfinále Lindu Noskovou, navíc začaly limitovat problémy s břišním svalem a po sedmém gamu absolvovala medical timeout. 

Statistiky zápasu Dajana Jastremská – Qinwen Zheng
Statistiky zápasu Dajana Jastremská – Qinwen ZhengLivesport

Číňanka následně brejk po boji potvrdila a sadu dotáhla do vítězného konce. Ve druhém setu sice nepotvrdila brejk na 2:1, ale od stavu 2:3 získala jedenáct fiftýnů v řadě a definitivně zlomila odpor unavenější soupeřky.

"Ona začala opravdu dobře a pro mě bylo těžké udržet se ve hře. Měla jsem tam pak takový zvláštní pocit, že jsem poprvé ve finále grandslamu. Vždycky to byl můj sen," přiznala Qinwen Zheng nervozitu v rozhovoru s Laurou Robsonovou pro Eurosport.

Qinwen Zheng, která už před zápasem měla jistý posun do TOP 10, v Melbourne ani v jednom ze šesti kol nečelila soupeřce z elitní padesátky. Nenasazené soupeřce cestou do finále Australian Open dosud nečelila pouze Španělka Arantxa Sánchezová Vicariová v roce 1995.

Qinwen Zheng se může stát druhou čínskou vítězkou grandslamu po Na Li, která ovládla Roland Garros 2011 a Australian Open 2014. Ve svém celkově pátém finále vítězka dvou turnajů (Palermo 2023, Zhengzhou 2023) vyzve v sobotu obhájkyni titulu Sabalenkovou, s níž loni na US Open prohrála své první grandslamové čtvrtfinále.

"Sabalenková je úžasná hráčka. Loni tu vyhrála a ve finále bude předvádět svůj nejlepší tenis. Ale pro mě to bude jiné než minule, posledně to pro mě bylo nové. Teď už mám nějaké zkušenosti, na centrálním kurtu jsem nějaké zápasy odehrála. Snad to ve finále bude vidět a dokážu odehrát dobrý zápas," řekla Qinwen Zheng.

Výsledky Australian Open ve dvouhře žen