Příliš chyb, málo winnerů. Nadal se s milovanou Barcelonou loučí po porážce s De Minaurem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Příliš chyb, málo winnerů. Nadal se s milovanou Barcelonou loučí po porážce s De Minaurem
Aktualizováno
Rafael Nadal 13. trofej z Barcelony nepřidá
Rafael Nadal 13. trofej z Barcelony nepřidáProfimedia
Španělský tenista Rafael Nadal (37) odehrál svůj pravděpodobně poslední zápas na domácím antukovém turnaji ATP 500 v Barceloně. Dvanáctinásobný šampion se v metropoli Katalánska objevil v soutěžním módu teprve podruhé od loňského ledna a s oblíbenou akcí se loučí s bilancí jedné výhry a jedné porážky. Ve druhém kole po špatném výkonu podlehl 5:7, 1:6 světové jedenáctce Alexi de Minaurovi z Austrálie (25), když spáchal 42 nevynucených chyb a zahrál jen 11 vítězných úderů.

De Minaur – Nadal 7:5, 6:1

Rafael Nadal po loňské operaci kyčle a téměř roční pauze naznačil, že letošní sezona bude pravděpodobně jeho poslední. Vinou dalších zdravotních potíží ale odehrál zatím jen dva turnaje a navíc bez výrazného úspěchu. Po čtvrtfinálové porážce v Brisbane se neprosadil ani tento týden před domácími fanoušky v Barceloně, kde se představil po další delší odmlce zaviněné problémy s kyčlí a břišními svaly.

A opět skončil na raketě Australana. Po lednové porážce s Jordanem Thompsonem nestačil na Alexe de Minaura. Zatímco v úterý mu průměrný výkon stačil na Itala Flavia Cobolliho, proti světové jedenáctce byl bezzubý a prohrál 5:7, 1:6.

Sestřih zápasu

Rafael Nadal nestačil na Alexe de Minaura
Livesport

Nadal sice v prvním setu otočil z 1:3 na 4:3 a měl brejkbol, ale nevyužil ho a víc šancí už nedostal. Od stavu 5:4 prohrál 11 fiftýnů v řadě, ztratil 9 z 10 posledních gamů a po necelých dvou hodinách trápení pro něj turnaj skončil. 

Sedmatřicetiletý Španěl zaznamenal o deset vítězných úderů méně (11:21) a dopustil se výrazně více nevynucených chyb (42:26). S o 12 let mladším Australanem prohrál podruhé po sobě a ve vzájemné bilanci vede už jen 3:2.

Statistiky zápasu Alex de Minaur – Rafael Nadal
Statistiky zápasu Alex de Minaur – Rafael NadalLivesport

"Alex je skvělý hráč, od začátku sezony určitě svou úroveň hry pozvedl. A dneska byl v lepší formě než já," řekl Nadal. Byl rád, že v Barceloně vůbec mohl hrát. "Bylo to bolestivé a před týdnem jsem myslel, že o turnaj přijdu. Doufám a věřím, že za pár týdnů budu konkurenceschopný," dodal s nadějí směrem k French Open, které čtrnáctkrát ovládl.

Na milované antuce Nadal absolvoval první turnaj od triumfu na French Open 2022. V Barceloně hrál poprvé od roku 2021, kdy slavil rekordní 12. triumf ze svých celkově 92 titulů. Letos mohl jako nejstarší v historii turnaje postoupit do 3. kola, skvostnou barcelonskou bilanci (nyní 67:5) ale nevylepšil.

"Když jsem viděl los, tak jsem moc nadšený nebyl. Ale nakonec jsem top přijal jako obrovskou příležitost, která se jednou za život objeví. A teď jsem moc šťastný, že jsem dokázal vyhrát," komentoval De Minaur, který jako první porazil Nadala na antuce.

"Jedinou věcí, ve které jsem mohl mít proti Rafovi na antuce navrch, byla v této fázi jeho kariéry fyzička. Snažil jsem se výměny prodlužovat a využít své rychlosti. A asi mohu být rád, že jsem s Rafou nehrál na antuce před pár lety. To by byl výsledek asi hodně odlišný," dodal pětadvacetiletý De Minaur.

Ofner – Tsitsipas 4:6, 5:7

Světová sedmička Stefanos Tsitsipas tři dny po triumfu na Masters 1000 v Monte Carlu úspěšně vstoupil i do turnaje ATP 500 v Barceloně. Finalista z let 2018, 2021 a 2023 na úvod porazil 6:4, 7:5 Rakušana Sebastiana Ofnera, když druhou sadu otočil ze stavu 3:5 a 0:30, a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 3:0.

O místo ve čtvrtfinále si sedm zápasů neporažený Řek zahraje se Španělem Robertem Carbállesem (H2H 2:0).

Sestřih zápasu

Stefanos Tsitsipas vyhrál 7. zápas v řadě
Livesport

Výsledky turnaje ATP 500 v Barceloně