Francouzky na úvod BJK Cupu nečekaně prohrály s Itálií, Kanaďanky porazily domácí Španělky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Francouzky na úvod BJK Cupu nečekaně prohrály s Itálií, Kanaďanky porazily domácí Španělky

Aktualizováno
Caroline Garciaová nestačila na Jasmine Paoliniovou.
Caroline Garciaová nestačila na Jasmine Paoliniovou.Profimedia
Caroline Garciaová (30) letos nezískala ani jeden titul a chuť si možná nespraví ani na finálovém klání Poháru Billie Jean Kingové. Francie totiž nepotvrdila v úvodním zápase Skupiny D roli favorita proti Itálii a právě francouzská jednička byla u tohoto selhání. Po porážce Alizé Cornetové (33) s Martinou Trevisanovou (30) mohla srovnat skóre, jenže s Jasmine Paoliniovou (27) nakonec padla 6:7, 7:5, 4:6. Ve skupině C si první bod připsaly Kanaďanky, které díky debutantce Marině Stakusicové (18) a Leylah Fernandezové (21) skolily domácí Španělky.

Cornetová – Trevisanová 6:2, 2:6, 2:6

Souboj, v němž byla Francie jasným favoritem, rozehrála Alizé Cornetová. Zkušená Francouzka, která má letos negativní zápasovou bilanci, ale zlepšenou formu ve španělské Seville zatím nenašla a prohrála s antukovou specialistkou Martinou Trevisanovou. Jedná se o její už čtvrtou porážku v řadě.

Do utkání s bývalou semifinalistkou French Open vstoupila ztraceným servisem, nicméně ve zbytku úvodního dějství dominovala a povolila Italce už jen jeden game. V následujících dvou setech si ovšem pouze jednou uhájila vlastní servis a nakonec v nich dohromady uhrála pouhé čtyři gamy.

Trevisanová, jež loni v nejprestižnější ženské týmové soutěži schytala dva kanáry od Leylah Fernandezové, letos pomohla své zemi v reprezentaci už počtvrté. Na začátku sezony v United Cupu splnila roli favoritky proti Malene Helgové a v semifinále si senzačně vyšlápla na Marii Sakkariovou. Itálie nakonec padla až ve finále. V dubnové kvalifikaci BJK Cupu si poradila se Slovenkou Viktórií Hrunčákovou.

Garciaová – Paoliniová 6:7, 7:5, 4:6

Stav utkání mohla srovnat Caroline Garciaová. Favorizovaná světová dvacítka ale místo toho zapsala další velké letošní zklamání. V předchozí sezoně znovu nastartovala svou kariéru a posbírala včetně triumfu na Turnaji mistryň celkem čtyři trofeje. V té aktuální ovšem nedosáhla na žádný titul a chuť si možná nespraví ani v Seville.

Bývalá světová čtyřka potvrdila, že jí chybí sebevědomí a v koncovkách si moc nevěří. V tie-breaku nevyužila setbol na vlastním servisu, druhou sadu navzdory dvěma setbolům nedopodávala a v rozhodujícím dějství dvakrát ztratila náskok brejku. Jasmine Paoliniové podlehla po dvou hodinách a 37 minutách.

Trojnásobné šampionky Billie Jean King Cupu (1997, 2003 a 2019) si porážkou s vítězkami čtyř ročníků této soutěže pořádně zkomplikovaly postup ze Skupiny D. Svou špatnou pozici alespoň částečně vylepšily ve čtyřhře, ve které bodovaly Garciaová s Kristinou Mladenovicovou. Dvojnásobné vítězky Roland Garros zdolaly 5:7, 6:2, 10:4 Elisabettu Cocciarettovou s Martinou Trevisanovou.

Francouzky nyní musí doufat ve čtvrteční výhru Německa nad Itálií a samy pak v pátek potřebují porazit Němky ideálně 3:0 na zápasy. 

Domácí Španělky prohrály

Masárová – Stakusicová 3:6, 1:6

Porážkou do turnaje vstoupily domácí Španělky, které nestačily na výběr Kanady.

O první kanadský bod se v premiérovém zápasu v reprezentačním dresu postarala až 258. hráčka světa Marina Stakusicová, jež v předchozích dvou měsících vyhrála 17 z 18 zápasů na turnajích ITF a získala první tři tituly.

Formu osmnáctiletá Kanaďanka potvrdila i v Seville proti domácím publikem podporované Rebece Masárové. Stakusicová zvítězila jednoznačně 6:3, 6:1 a připsala si třetí skalp členky TOP 100 (první po využití mečbolu).

Sorribesová – Fernandezová 6:7, 6:7

Vítězný druhý bod pak vydřela Leylah Fernandezová. V souboji týmových jedniček proti Saře Sorribesové přežila celkem pět setbolů - tři v první sadě a dva v druhé - a po takřka tříhodinové dvousetové bitvě zvítězila 7:6, 7:6. Sama na ukončení obou dějství potřebovala vždy jen jednu příležitost.

Finalistka předloňského US Open Fernandezová vyhrála 9 z 10 posledních zápasů, v říjnu triumfovala v Hongkongu a zahrála si semifinále v Nanchangu. 

Kanadské tenistky nakonec zvítězily 3:0 na zápasy. Bod ze čtyřhry vydolovaly Eugenie Bouchardová s Gabrielou Dabrowskou, které zdolaly 6:3, 7:5 pár Masárová a Sorribesová.

Finálový turnaj Billie Jean King Cupu se rozehrál v úterý, Češky přehrály 3:0 obhájkyně titulu Švýcarky a Slovinsko zaskočilo poměrem 2:1 loňské finalistky z Austrálie. Ve čtvrtek budou na programu celkem čtyři duely, v 'české' skupině A se utkají Švýcarky s Američankami.

Výsledky Billie Jean King Cupu