Nadal po operaci a roce bez tenisu? Přehrál bývalou světovou trojku Thiema ve dvou setech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nadal po operaci a roce bez tenisu? Přehrál bývalou světovou trojku Thiema ve dvou setech

Rafael Nadal slaví vítězný comeback po rok dlouhé pauze.
Rafael Nadal slaví vítězný comeback po rok dlouhé pauze.AFP
Rafael Nadal (37) zvládl sledovaný návrat a připsal si vítězný comeback po rok dlouhé pauze zaviněné zraněním a následnou operací kyčle. V Brisbane zkušený Španěl odstartoval výhrou nad Dominicem Thiemem (33), Rakušanovi v souboji grandslamových šampionů nenabídl jediný brejkbol a zvítězil 7:5, 6:1. Vítěznou tříhodinovou bitvou do hlavní soutěže vstoupil úspěšný český kvalifikant Tomáš Macháč (23).

Thiem – Nadal 5:7, 1:6

Rafael Nadal má za sebou svou nejdelší odmlku od tenisových zápasů. Od posledního vystoupení na loňském Australian Open uteklo takřka 12 měsíců. Tehdy v Melbourne si poranil kyčel a v červnu musel na operaci.

Ráno se budil s nesnesitelnými bolestmi a uvažoval o konci kariéry. Přesto v sobě i v 37 letech znovu našel odhodlání vrátit se k soutěžnímu tenisu, byť bez očekávání velkých úspěchů a s vidinou své zřejmě poslední sezony.

Návrat vítěze 22 grandslamů sledují fanoušci v australském Brisbane, kam se zkušený Španěl přihlásil do obou soutěží. Zatímco na Silvestra ve čtyřhře s krajanem Marcem Lópezem vypadli hned v prvním kole, ve dvouhře se vrátil vítězstvím.

Statistiky zápasu Dominic Thiem – Rafal Nadal
Statistiky zápasu Dominic Thiem – Rafal NadalLivesport

Nadal si navíc okamžitě připsal zvučný skalp, byť vyhaslé hvězdy. Poradil si se z kvalifikace rozehraným Dominicem Thiemem, kterého ve finále French Open 2018 a 2019 připravil o první grandslamové triumfy. 

V Brisbane si s bývalou světovou trojkou poradil bez ztráty podání. Vítězi US Open 2020 dokonce nenabídl jediný brejkbol, zvítězil 7:5, 6:1 a oplatil mu dvě porážky z posledních dvou střetnutí v roce 2020. Celkovou vzájemnou bilanci upravil na 10:6. 

"Po jednom z nejnáročnějších roků mé kariéry je tohle opravdu emotivní a důležitý den. Nastoupil jsem před skvělými fanoušky a hrál jsem na velmi slušné úrovni," řekl po zápase Nadal, jenž se po dlouhé pauze propadl až do sedmé stovky žebříčku.

"Jsem pyšný a nejen já, ale i můj tým a rodina, kteří za mnou každý den v uplynulém roce stáli. Vím, že Dominic má za sebou také řadu zdravotních potíží, takže doufám, že i jemu se bude v sezoně dařit," přidal Nadal.

O čtvrtfinále si španělský tenista zahraje s domácím vítězem loňské čtyřhry na Australian Open Jasonem Kublerem, kterému za stavu 6:3 a 6:7 vzdal Rus Aslan Karacev.

Macháč – Etcheverry 6:7, 7:5, 7:6

Tomáš Macháč si v závěru sezony 2023 zahrál tři challengerová finále, dvě z nich přetavil v titul, upozornil na sebe i na akcích ATP či v Davis Cupu a ve světovém žebříčku se poprvé prodral do TOP 100.

A formu si přes zimu zřejmě udržel. Třiadvacetiletý rodák z Berouna vstoupil do nové sezony úspěšně absolvovanou kvalifikací turnaje ATP 250 v australském Brisbane a dnes přidal i vítězný vstup do hlavní soutěže. Sedmého nasazeného Argentince Tomáse Martína Etcheverryho udolal po takřka tříhodinovém boji 6:7, 7:5, 7:6.

78. hráč světa Macháč odehrál zápas jako na houpačce. První set ztratil poté, co v tie-breaku promarnil vedení 5:1 a prohrál 5:7. Výpadkům se nevyhnul ani poté, přesto se mu podařilo skóre otočit a postoupit.

Ve druhém setu Macháč nad třicátým hráčem světa vedl už 4:1, ale dovolil soupeři vyrovnat a rozhodl až brejkem za stavu 6:5. Stejný náskok prohospodařil i ve třetím setu, kdy navíc při skóre 5:3 nevyužil dva mečboly. Rozhodnout tak musela zkrácená hra, v níž už měl jasně navrch Macháč.

Ve druhém kole vyzve domácího Rinkyho Hijikatu (h2h 0:0). Vítěz loňské čtyřhry mužů na Australian Open si na úvod poradil 7:6, 6:2 s krajanem Thanasim Kokkinakisem.

Výsledky turnaje ATP 250 v Brisbane