Tři Češky jsou ve čtvrtfinále! V Cincinnati dál válí Vondroušová, Muchová i Bouzková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Tři Češky jsou ve čtvrtfinále! V Cincinnati dál válí Vondroušová, Muchová i Bouzková

Aktualizováno
Markéta Vondroušová neztratila set ani v osmifinále.
Markéta Vondroušová neztratila set ani v osmifinále.Profimedia
Tři ze čtyř českých tenistek v Cincinnati vybojovaly postup do čtvrtfinále turnaje WTA 1000. Markéta Vondroušová (24) porazila 7:5, 6:3 domácí Sloane Stephensovou, ani se třetí soupeřkou v Ohiu neztratila set a zahraje si se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou. To Karolína Muchová (26) musela opět do tří setů, i světovou osmičku Marii Sakkariovou z Řecka ale přetlačila. O největší překvapení se postarala Marie Bouzková (25) , jež dorazila domácí světovou trojku Jessicu Pegulaovou kanárem a zajistila Česku místo v semifinále. Neuspěla jen nejmladší Linda Nosková (18), která skončila s kanárem od Američanky Coco Gauffové.

Vondroušová – Stephensová 7:5, 6:3

Markéta Vondroušová po nečekaném wimbledonském triumfu krátce odpočívala a po přesunu na US Open Series už vyhrála pět ze šesti duelů. Po osmifinále v Montrealu je na dalším podniku WTA 1000 v Cincinnati dokonce už ve čtvrtfinále. Zatímco v minulosti v Ohiu neuhrála ani set, letos ho ještě neztratila. 

Po krajance Kateřině Siniakové a Anastasii Potapovové zvládla i první vzájemný souboj s domácí semifinalistkou z roku 2017 a vítězkou následného US Open Sloane Stephensovou. O šest let starší Američanku porazila v souboji grandslamových šampionek 7:5, 6:3.

Sestřih zápasu Vondroušová – Stephensová
Livesport

Když Vondroušová podávala na zisk první sady, o servis poprvé přišla. Okamžitě však zareagovala druhým brejkem a zatímco v úvodních jedenácti rychlých gamech se ani jednou nešlo přes shodu, za stavu 6:5 česká tenistka bojovala o udržení podání a ukončení setu dlouhé minuty. Při prvním a druhém setbolu totiž udělala své dvě jediné dvojchyby v zápase a dostala se pod tlak. Po odvrácení tří brejkbolů proměnila až pátý setbol, když aktivněji hrající soupeřka trefila síť.  

Druhou sadu už měl čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova pod kontrolou a nepředvedla žádné klopýtnutí. Při svém podání vyhrála 16 z 20 fiftýnů a zápas ukončila při servisu Američanky, která při druhém mečbolu spáchala jednu z mnoha nevynucených chyb.

"Začátek zápasu byl bláznivý, strašně foukalo, obě jsme se s tím praly. Ale myslím, že jsme odvedly dobrou práci na servisu, bylo těžké ho returnovat. Já se toho prostě snažila vrátit do kurtu co nejvíc a běhala jsem za každým míčem," řekla Vondroušová v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"Je skvělé, že jsem ve čtvrtfinále. Nevěděla jsem, jak budu po Wimbledonu hrát. Cítím, že mám na zádech terč, takže jsem moc ráda, že jsem tak daleko," pochvalovala si světová desítka.

Ve čtvrtfinále bude Vondroušová středem pozornosti v souboji vítězek posledních dvou grandslamů proti světové jedničce Ize Šwiatekové (h2h 0:1). Polská šampionka Roland Garros v osmifinále porazila po obratu 3:6, 6:1, 6:1 Číňanku Qinwen Zheng, kterou porazila i počtvrté, ale už potřetí až ve třech setech.

Sestřih zápasu Šwiateková – Qinwen Zheng
Livesport

Muchová – Sakkariová 6:3, 2:6, 6:3

 

Zatímco Vondroušová postupuje bez ztráty setu, Karolína Muchová zvládla třetí třísetový souboj během tří dnů navzdory přetrvávajícím bolestem břišního svalu. Po bitvách s Brazilkou Beatriz Haddadovou Maiaovou a Chorvatkou Petrou Martičovou našla recept i na světovou osmičku Mariu Sakkariovou.

Česká tenistka po třech brejcích získala první set, ale ve druhém si čím dál častěji promasírovávala břišní sval, s nímž má dlouhodobé potíže, a během výměny stran ho dokonce ledovala. Tempu soupeřky přestávala stačit, nevytvořila si jediný brejkbol, neustále měla potíže s podáním a znovu musela do třetího setu. 

Na ten ale opět dokázala zmobilizovat síly, zkoncentrovat se na důležité momenty a zápas dovedla do vítězného konce. V rozhodujícím dějství nečelila brejkbolu, sama svou jedinou šanci na brejk ve čtvrté hře využila a o rok starší Řekyni přemohla 6:3, 2:6, 6:3. Po třech výhrách na antuce odešla jako vítězka z již čtvrtého vzájemného duelu po sobě.

Sestřih zápasu Muchová – Sakkariová
Livesport

Šestadvacetiletá rodačka z Olomouce za poslední dva měsíce odehrála 11 zápasů a 9 z nich šlo do tří setů. Od konce dubna absolvovala 22 utkání a vždy uhrála alespoň set. 

Bouzková – Pegulaová 6:4, 6:0

Ve čtvrtfinále se finalistka letošního French Open Muchová utká s krajankou Marií Bouzkovou (h2h 1:1), která po setech 6:4, 6:0 zaskočila domácí světovou trojku a čerstvou šampionku z Montrealu Jessicu Pegulaovou.

Bouzková hrála od začátku trpělivě, těžila z množství chyb favoritky a bleskově si vypracovala vedení 4:0. Pak sice přišla o servis a dovolila Američance snížit na rozdíl jediného gamu, náskok už ale nepustila. 

Ve druhé sadě začaly zápas kouskovat dešťové přeháňky a když česká hráčka vedla 3:0 s dvěma brejky v zádech, zahnal déšť obě tenistky na více než hodinu do šaten. Bouzková se ovšem pauzou vykolejit nenechala, po návratu na kurt získala všechny tři gamy, po pár minutách duel uzavřela a favoritku dorazila kanárem.  

Pětadvacetiletá Češka potvrdila, že na o čtyři roky starší Američanku umí. Na tvrdém povrchu s ní vyhrála třetí ze čtyř vzájemných soubojů a vzájemnou bilanci vylepšila na 4:2. 

Celkově si Bouzková připsala jubilejní 10. skalp hráčky TOP 10, s nimiž letos vyhrála už čtyři zápasy po sobě. Členku elitní trojky světového žebříčku porazila podruhé v kariéře a poprvé po využití mečbolu. 

Bývalá vítězka dívčího US Open tak v přípravě na poslední grandslam sezony vyhrála už 5 ze 6 zápasů a do New Yorku si zajistila pozici nasazené hráčky.

Nosková – Gauffová 4:6, 0:6

Z kvarteta českých tenistek ve čtvrtek neuspěla pouze Linda Nosková. Osmnáctiletá Češka ve svém prvním osmifinále na turnajích WTA 1000 nepřekvapila proti domácí světové sedmičce Coco Gauffové, s níž prohrála všech osm gamů při svém servisu a o rok starší Američance podlehla 4:6, 0:6.

Vítězka dívčího Roland Garros 2021 si v Ohiu vyšlápla na světovou dvanáctku Ljudmilu Samsonovovou i devítku Petru Kvitovou, třetí favoritku už ale zaskočit nedokázala. Přesto si zajistila posun na nové žebříčkové maximum (42. místo). Před US Open si zahraje ještě příští týden podnik WTA 250 v Clevelandu.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Cincinnati