Šampionem po pěti letech. Chačanov dobyl Zhuhai, svůj teprve druhý turnaj po pauze

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šampionem po pěti letech. Chačanov dobyl Zhuhai, svůj teprve druhý turnaj po pauze

Chačanov slaví triumf po pěti letech.
Chačanov slaví triumf po pěti letech.AFP
Karen Chačanov (27) odehrál v čínském Zhuhai svůj teprve druhý turnaj po téměř tříměsíční pauze a ukončil skoro pětileté čekání na další triumf. Vítěz prestižního Masters v Paříži z roku 2018 ztratil na turnaji v roli nasazené jedničky jen jeden set a ve finále přehrál 7:6, 6:1 japonského tenistu Jošihita Nišioku (27). I svůj pátý titul na této úrovni vybojoval na tvrdých površích.

Chačanov – Nišioka 7:6, 6:1

Karen Chačanov postoupil loni do semifinále US Open a od té doby předvádí svůj nejlepší tenis od životní sezony 2018, během níž posbíral tři trofeje z podniků ATP. Další semifinálové účasti přidal na letošních Australian Open a na Masters v Miami a po čtvrtfinále French Open, v němž sebral set pozdějšímu šampionovi Novakovi Djokovičovi, jeho návrat do top formy přibrzdilo zranění.

Před cestou do Zhuhai se zúčastnil pouze jednoho turnaje a v prvním kole US Open prohrál jasně s outsiderem Michaelem Mmohem. V čínské metropoli se však předvedl v mnohem lepším rozpoložení. Ve čtyřech zápasech ztratil jediný set a postupně přehrál Alexe Bolta, Mackenzieho McDonalda, Sebastiana Kordu a obzvláště na asijském kontinentu nebezpečného Jošihita Nišioku.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

V úvodním dějství neudržel náskok brejku a pak musel dvakrát podávat na setrvání v prvním setu. Ten nakonec po 70 minutách urval v tie-breaku, čímž odpor Japonce definitivně zlomil. Ve druhé sadě už mu povolil jen jeden game. Roli nasazené jedničky na nejvyšším okruhu plnil teprve podruhé v kariéře, na začátku sezony 2019 v Sofii prohrál hned s Matteem Berrettinim.

Moskevský rodák vyhrál svá úvodní čtyři finále na hlavní tour. Po senzačním triumfu na Masters v Paříži 2018, ve kterém přemohl Djokoviče, se však začal trápit a od té doby před vystoupením v Zhuhai neuspěl v souboji o titul na předloňské olympiádě v Tokiu ani loni v Adelaide. Celkově získal pátou trofej a druhou v Číně (Chengdu 2016, premiérový triumf), všechny posbíral na betonech.

"Doufal jsem, že tady odehraju hodně zápasů, abych se do toho znovu dostal. Byl jsem tři měsíce mimo tour a hodně mi tenis chyběl, takže jsem toužil po úspěchu. Vyhrát titul po tolika letech, obzvláště v Číně, je opravdu výjimečné. Tenhle triumf je pro mou rodinu," uvedl Chačanov během ceremoniálu. "Kdybych věděl, že máš zítra narozeniny, hrál bych jinak. Jsi jeden z nejzdvořilejších hráčů na tour," řekl směrem k finálovému protivníkovi.

Ohlas Karena Chačanova během ceremoniálu.
Livesport

Nišioka, jenž čekal na vítěznou sérii na okruhu ATP od ledna, odehrál své páté finále na této úrovni a o třetí vavřín usiloval marně. Oba předchozí vybojoval právě v této části sezony a v Asii, před pěti lety kraloval v čínském Shenzhenu a loni v jihokorejském Soulu. V žebříčku si bývalý 24. hráč pořadí polepší o osm míst na 38. pozici.

Oba finalisty čeká přesun do zhruba dva tisíce kilometrů vzdáleného Pekingu. Na silně obsazeném podniku ATP 500 začne hlavní soutěž ve čtvrtek, Chačanov se v prvním kole utká s Lorenzem Musettim a Nišioka s domácím Junchengem Shangem.

Sestřih zápasu Karen Chačanov – Jošihito Nišioka.
Livesport