První den na Roland Garros: Ósakaová, Gasquet i souboj grandslamových vítězů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

První den na Roland Garros: Ósakaová, Gasquet i souboj grandslamových vítězů

Stan Wawrinka a Andy Murray na Roland Garros v roce 2017.
Stan Wawrinka a Andy Murray na Roland Garros v roce 2017.Profimedia
Druhý grandslamový turnaj sezony začíná. V Paříži je na nedělní den naplánováno celkem 40 zápasů a Livesport Zprávy vybírají tři, které byste si neměli nechat ujít. Hned na úvod se představí japonská sportovní celebrita Naomi Ósakaová (26), francouzské publikum požene možná v jednom z posledních utkání na domácím grandslamu veterána Richarda Gasqueta (37) a nakonec dojde na souboj ikon doby nedávné. Duel Stan Wawrinka vs. Andy Murray je i střetem dvou grandslamových šampionů.

Lucia Bronzettiová – Naomi Ósakaová

12:00, kurt Philippe Chatriera 1

Návrat Ósakaové do velkého světa tenisu vypadá sympaticky a zdá se, že vzala na milost i antuku, na které v minulosti tolik nehrála. Před Paříží se představila na třech podnicích a v Římě dokonce získala skalpy Marty Kosťukové i Darji Kasatkinové a postoupila až do osmifinále.

Na French Open ji ale nečeká nic jednoduchého, Italka Bronzettiová, která vyznává tenis plný dlouhých výměn, zatím všechny své velké úspěchy zaznamenala právě na antuce a v posledních měsících se díky stabilním výkonům usadila mezi 50 nejlepšími hráčkami světa. Pro Italku připravil los i tentokrát těžké první kolo, v posledních dvou letech ztroskotala na Jeleně Ostapenkové a Ons Jabeurové.

Richard Gasquet – Borna Čorič

16:00, kurt Suzanne Lenglenové

Gasquet v poslední době několikrát promluvil o konci kariéry, ale žádné přesné datum nestanovil. Na French Open každopádně bude mít obrovskou podporu, vzhledem k jeho stále slábnoucímu rankingu (124. ATP) i faktu, že letos hraje díky divoké kartě, to může být i jeho poslední domácí grandslam. Nutno ale připomenout, že v Paříži navzdory dvaceti vystoupením došel nejdále do čtvrtfinále v roce 2016.

Čorič už sice také nepatří mezi elitu, ale i tak má možná lepší formu i fyzickou kondici a půjde do zápasu jako favorit. Na antuce spolu ještě nikdy nehráli a naposledy se potkali v roce 2018 v Dubaji. Ze dvou vzájemných utkání vyhrál každý z rivalů jeden. Vítěz zřejmě ve druhém kole potká Jannika Sinnera.

Stan Wawrinka – Andy Murray

20:15, kurt Philippe Chatriera

Vrcholem prvního dne bude zcela jistě souboj dvou veteránů a grandslamových vítězů. I když oba v posledních letech trápí zdraví a mají daleko k nejlepší výkonnosti, tenisový fajnšmekr si ze sentimentu tenhle šlágr nemůže nechat ujít.

Wawrinka v Paříži v roce 2015 triumfoval, naopak po Murrayho byla Paříž nejméně oblíbeným turnajem a po operaci kyčle se jí spíše vyhýbal, naposledy se na Roland Garros představil v roce 2020. Koneckonců právě tehdy se také potkal v prvním kole s Wawrinkou a oblečený v teplákách v chladném zářijovém počasí uhrál jen šest gamů. Švýcar ale tehdy patřil do elitní dvacítky rankingu.

Poslední čtyři vzájemné duely.
Poslední čtyři vzájemné duely.Enetpulse

Půjde o 24. vzájemné utkání a lepší bilanci má Murray (13:10). Na antuce má ale větší šance Wawrinka, který prohrál jen jeden ze šesti zápasů – ten jediný právě v Paříži v roce 2016, když Švýcar obhajoval titul. Epickou pětisetovou bitvu sehráli tito dva bojovníci na French Open v roce 2017.