Sílu z nebe posílá sestra, vzorem je i Berdych. Může být Etcheverry nástupcem Del Potra?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sílu z nebe posílá sestra, vzorem je i Berdych. Může být Etcheverry nástupcem Del Potra?

Tomás Martín Etcheverry připomíná vzezřením i stylem hry Juana Martína del Potra.
Tomás Martín Etcheverry připomíná vzezřením i stylem hry Juana Martína del Potra.Profimedia
Bývaly časy, kdy si argentinští fanoušci dělali z French Open legraci, že se na Roland Garros hraje jejich domácí mistrovství. V roce 2004 měli dokonce hned tři ze čtyř semifinalistů u svého jména typickou bleděmodro-bílou vlajku. Dnes jihoamerická země drží palce Tomásovi Martínovi Etcheverrymu (23), který jim tolik připomíná Juana Martína del Potra (34).

Letos hrálo hlavní soutěž French Open 10 argentinských tenistů, do druhého kola jich prošlo sedm, do třetího čtyři a ve čtvrtfinále zůstal poslední. Etcheverry je jediným nenasazeným hráčem poslední osmičky letošního French Open. Ale pozor, zatím neprohrál ani jeden set a svým stylem velmi připomíná hru svého idolu. Tím není nikdo jiný než Del Potro.

Téměř dva metry výšky (196 cm), rašící vousy, vysoká čelenka, vášeň pro fotbalový tým Boca Juniors a také specifický forhend: Rodák z La Platy má s argentinskou tenisovou modlou mnoho společného.

Změnit gesta i myšlenky

Trenér Walter Grinovero ale mluví ještě o jednom bývalém tenistovi, který je pro rozvoj hry jeho svěřence inspirací. "Tomáš Berdych a Juan Martín del Potro. Tihle dva mi dali spoustu informací o tom, jak by měl Tommy hrát," překvapil pro argentinský deník La Nación kouč, se kterým Etcheverry spolupracuje od loňského podzimu.

"Potřeboval se naučit přechod do ofenzivy, bylo potřeba změnit některé vlastnosti, gesta i myšlenky. Máme před sebou dlouhou cestu, ale jdeme správným směrem," dodal muž, který v minulosti formoval i hru Franciska Cerúndola.

Etcheverry zatím sice na okruhu ATP nevyhrál ani jeden turnaj a až letos v lednu v Austrálii prošel poprvé přes první kolo grandslamu, v Paříži se ale stal jednou z nejzářivějších hvězd. Vždyť už stihl vyřadit tři nasazené. Formu demonstroval v osmifinále proti Jošihitovi Nišiokovi, když po vyrovnané první sadě vystřílel Japonce z kurtu takovým způsobem, že mu povolil už jen jednu hru (7:6, 6:1, 6:0).

Opírá se o servis

Etcheverry se opírá o servis, který mu i na antukovém kurtu funguje fantasticky. Když v utkání proti Nišiokovi v první sadě odvracel setbol, bylo to právě podání, které ho nasměrovalo za postupem. 

O vypjatém okamžiku, který byl zřejmě klíčovou chvílí zápasu, vyprávěl se slzami v očích: „Když jsem si bral míčky, pomyslel jsem si: Magui, prosím, pomoz mi! A ona mi pomohla. Trefil jsem eso..."

Mluvil o své sestře, která loni zemřela ve věku 32 let. Podlehla rakovině prsu. "Víte, když budu upřímný, v poslední době jsem ji hodně žádal o její sílu a vím, že mi ji vždycky posílá," řekl.

V Paříži má po celou dobu rodinnou podporu, na French Open za ním vyrazili děda Eduardo a babička Ana, jen jejich pes Rola musel zůstat doma. Ano, jeho jméno je inspirováno názvem slavného turnaje, kde Etcheverry poprvé ukázal světu svou sílu. Na čtvrtfinále už míří i táta s mámou, kteří ho k tenisu přivedli.

„Je ve mně teď hodně emocí a myslím, že jsem opravdu, opravdu šťastný. Jsou to nejlepší okamžiky mého života," řekl po postupu do čtvrtfinále Etcheverry, který může už ve středu udělat další krok ke slávě, čeká ho souboj s Alexandrem Zverevem