Šwiateková jde dál po skreči Curenkové. Čeká ji repríza finále proti Gauffové

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Šwiateková jde dál po skreči Curenkové. Čeká ji repríza finále proti Gauffové
Iga Šwiateková postupuje turnajem.
Iga Šwiateková postupuje turnajem.
Profimedia
Iga Šwiateková (22) dál suverénně proplouvá letošním French Open. Ve čtvrtém kole proti Lesje Curenkové (34) nemusela dohrát ani jeden set, za stavu 5:1 jí Ukrajinka kvůli nevolnostem a potížím s dýcháním vzdala. Ve čtvrtfinále na polskou obhájkyni titulu čeká repríza loňského finále proti Coco Gauffové (19), s níž v šesti duelech neztratila ještě ani set.

Šwiateková – Curenková 5:1, skreč.

Iga Šwiateková před dvěma týdny v Římě vzdala kvůli drobnému zranění stehenního svalu semifinále v Římě, o start na oblíbeném Roland Garros ale nepřišla a zatím si vede podle očekávání skvěle.

V prvních třech duelech ztratila dohromady jen osm gamů a v dnešním osmifinále proti zdravotně indisponované Lesje Curenkové nemusela dohrát ani první set. 34letá Ukrajinka od úvodních výměn těžce dýchala a za stavu 1:4 si vyžádala lékařské vyšetření. Jeden game ještě zkusila, po něm už ale marný boj vzdala. 

22letá rodačka z Varšavy hraje na Roland Garros popáté a čtvrtý rok po sobě nechybí ve čtvrtfinále. V letech 2020 a 2022 v Paříži získala dva ze tří grandslamových titulů, se zápasovou bilancí 25:2 má druhou nejlepší procentuální úspěšnost (92,6 %) po Margaret Courtové (95,2). Dnes překonala Chris Evertovou (92,3 %).

Před dvěma lety se stala první polskou vítězkou grandslamu poté, co neztratila ani set a v sedmi zápasech prohrála pouhých 28 gamů. Letos má dobře nakročeno k překonání tehdejší suverénní jízdy. Jen dvě tenistky cestou do čtvrtfinále French Open ztratily méně gamů než Šwiateková (9) - Mary Piercová v roce 1994 (4) a Dinara Safinová v roce 2009 (5).

V Paříži Šwiateková bojuje i o udržení pozice světové jedničky. Bez ohledu na výsledky své pronásledovatelky Aryny Sabalenkové v čele žebříčku zůstane, pokud obhájí titul. 

Schmiedlová – Gauffová 5:7, 2:6

Ve čtvrtfinále se Šwiateková střetne s Coco Gauffovou, které v loňském finále povolila pouhé čtyři gamy a v šesti vzájemných duelech s ní neprohrála ani set.

"Od loňska jsem si s ní chtěla zahrát právě na tomhle turnaji. Věřila jsem, že k tomu dojde, protože jsem si myslela, že se mi bude dařit a jí taky. Pokud chcete být nejlepší, musíte porážet ty nejlepší," řekla Gauffová.

19letá Američanka dnes porazila 7:5, 6:2 Slovenku Karolínu Annu Schmiedlovou, jež hrála své první osmifinále na grandslamovém turnaji, a potřetí v kariéře postoupila na turnajích velké čtyřky mezi osmičku nejlepších.

 

"Hlavně na té jedné straně kurtu hodně foukalo a bylo tam těžké hrát. Na tomto kurtu jsem tu letos hrála poprvé, takže mě to celkem překvapilo, jak tu fouká a ovlivňuje to hru," komentovala podmínky na dvorci Philippea Chatriera Gauffová, jež je ve čtvrtfinále i při deblové obhajobě finále s krajankou Jessicou Pegulaovou.

Gauffová na Roland Garros vyhrála už 15 zápasů, jako teenagerka to dokázala naposledy před 25 lety Martina Hingisová. Zároveň jako nejmladší od dob Marie Šarapovové (Wimbledon 2004 až 2006) postoupila na jednom grandslamu třikrát po sobě do čtvrtfinále.

Peraová – Jabeurová 3:6, 1:6

Finalistka dvou loňských grandslamů Ons Jabeurová letos hraje kvůli častým zdravotním potížím svůj teprve osmý turnaj. Tunisanka ovšem na French Open ukazuje svou sílu na antukových dvorcích, ačkoli si o pár týdnů dříve přivodila zranění lýtka a skrečovala semifinále ve Stuttgartu a musela vynechat obhajobu v Madridu.

V areálu Rolanda Garrose ztratila zatím jen jeden set a po vítězství nad debutantkou v osmifinále grandslamů Bernardou Peraovou na třetí pokus překročila osmifinálovou fázi antukového podniku velké čtyřky. Světová sedmička sice čelila 12 brejkbolům a čtyřikrát přišla o servis, nicméně vyhrála všech osm gamů na returnu a Američanku přehrála za pouhých 64 minut.

Jabeurová se tak bez ohledu na pohlaví stala první zástupkyní afrického kontinentu, která v open éře zkompletovala čtvrtfinálové účasti na všech čtyřech grandslamových akcích.

"Paříž, to je prostě romantika. Ve dne i v noci. A vyhrát tady titul by bylo opravdu nezapomenutelný zážitek. Ale teď je lepší to brát zápas po zápase," uvedla finalistka loňského Wimbledonu a US Open. 

Sorribesová – Haddadová Maiaová 7:6, 3:6, 5:7

Ve středu bude usilovat o své třetí semifinále na majorech, obě předchozí přetavila v postup. Ve čtvrtfinále se utká s Beatriz Haddadovou Maiaovou, která na letošním French Open poprvé v kariéře přešla přes druhé kolo grandslamů. S ní vyhrála oba předchozí souboje, naposledy ji smetla v dubnu na antuce ve stuttgartské hale, dokonce nadělila kanára.

Brazilka odvracela ve třetím kole mečbol Jekatěriny Alexandrovové a další ohromně těžkou bitvu zvládla v téměř čtyřhodinovém utkání debutantek v osmifinále majorů se Sarou Sorribesovou.

Čtrnáctá hráčka světového pořadí nedokázala celkem třikrát dopodávat úvodní dějství, ztratila ho v tie-breaku poměrem 3:7 a ve druhé sadě prohrávala už o dva brejky 0:3 a Španělka měla čtyři gameboly. Nakonec klíčovou hru ale otočila, získala i následujících pět gamů a v rozhodujícím dějství si vypracovala náskok 5:3. Na returnu se dostala ke třem mečbolům, ani jednu šanci však nevyužila a soupeřka skóre srovnala. Při dalším pokusu dopodávat třetí nejdelší ženský zápas na French Open v otevřené éře už nezaváhala.

Haddadová Maiaová se v září 2020 vrátila po dopingovém trestu a v posledních 12 měsících prožívá nejlepší období své kariéry. V pondělí se stala teprve druhou brazilskou grandslamovou čtvrtfinalistkou v open éře, a to po majitelce sedmi trofejí z majorů Marii Buenové. Na čtvrtfinalistku podniků velké čtyřky čekala země fotbalu od roku 1968.