Alcaraz obhájil titul v Indian Wells, ve finále opět vyzrál na Medveděva

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz obhájil titul v Indian Wells, ve finále opět vyzrál na Medveděva

Carlos Alcaraz poprvé obhájil titul mimo domácí antuku
Carlos Alcaraz poprvé obhájil titul mimo domácí antukuProfimedia
Carlos Alcaraz (20) ve finále tisícovky v Indian Wells porazil znovu po roce Daniila Medveděva (28). Španěl tak poprvé obhájil trofej na tvrdém povrchu. V souboji o titul přetlačil Rusa 7:6, 6:1 a získal svůj pátý turnaj z podniků Masters 1000.

Medveděv – Alcaraz 6:7, 1:6

Alcaraz dorazil do Indian Wells dva týdny po zranění kotníku v Riu de Janeiru. Po úvodní ztrátě setu s Italem Matteem Arnaldim se rozjel a potvrzuje, že se mu v Kalifornii daří. Zdejší bilanci upravil na 16:1. V repríze loňského finále opět neztratil set s Medveděvem, se kterým prohrál zatím pouze na grandslamech a vzájemnou bilanci zvýšil na 4:2. Stejně jako minulý rok se historicky nejmladší světové jedničce povedlo v Kalifornii porazit Sinnera a hned poté i ruského tenistu.

Medveděv získal hned první game na příjmu a po využití druhého brejkbolu vedl 2:0. V následující dlouhé hře odvrátil tři šance mladého Španěla a zvýšil svůj náskok. Alcaraz se dopustil více nevynucených chyb a vypadal méně klidný než obvykle. Snažil se Rusa tlačit hned z returnu, což se mu v pátém gamu vyplatilo, po vítězném prohozu získal poprvé Medveděvův servis a následně ziskem třetí hry v řadě srovnal. Po zbytek setu si oba hráči drželi svá podání a dějství musela rozhodnout zkrácená hra. V té se ujal vedení 5:2 Alcaraz, na příjmu využil hned první setbol po chybě Medveděva z forhendu a po 70 minutách utkání získal tie-break poměrem 7:5.

Vyhraný set dodal mladému Španělovi více jistoty a ve druhém dějství sebral soupeři podání hned v úvodu a i díky skvělým vítězným úderům se dostal do vedení. Alcaraz přestal dělat nevynucené chyby a držel si svůj náskok tří her. Za stavu 4:1 opět zaútočil na podání Medveděva a v následující hře utkání dopodával.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

"Znovu vyhrát tenhle turnaj pro mě znamená opravdu hodně. Měl jsem ze začatku starosti o svůj kotník a necítil jsem se dobře. Ale od prvního kola jsem se zlepšoval a cítil jsem se lépe. Vyhrát turnaj Masters mi dodává další motivaci pro následující turnaj v Miami," zmínil Alcaraz ihned po konci zápasu.

Jako obhájce titulu startoval Alcaraz poosmé a potřetí v kariéře se mu povedlo zopakovat triumf z předchozí sezony. Poprvé to dokázal mimo domácí antuku. Na triumf dvojnásobný grandslamový šampion čekal osm měsíců od loňského Wimbledonu. Letos vypadl ve čtvrtfinále Australian Open, v semifinále v Buenos Aires a v Riu de Janeiru kvůli zranění už po dvou gamech vzdal. Posledním hráčem, kterému se povedlo v Indian Wells obhájit titul, byl Roger Federer v roce 2018.

Teprve ve 20 letech si Alcaraz zahrál své už šesté finále na podnicích Masters, v této fázi prestižních tisícovek má parádní úspěšnost 5:1. Jediný nezdar zapsal ve svém předchozím finále napříč všemi úrovněmi loni v srpnu v Cincinnati, přestože mohl Novaka Djokoviče porazit ve dvou setech a měl k dispozici i mečbol. Celkově má ve finále bilanci 13:4.

"Chtěl bych pogratulovat Carlosovi, na tomhle kurtu se ti daří a ty i tvůj tým odvádíte dobrou práci, pokračujte v tom i nadále. Snad mě tu jednou necháš vyhrát," řekl s úsměvem po obdržení trofeje pro poraženého finalistu Medveděv.

"Děkuji i svému týmu za zábavné dva týdny, děláme dobrou práci. Díky všem, kdo mě podporují, to vy jste důvod proč hraju," dodal.

Bývalý lídr žebříčku a aktuálně čtvrtý hráč pořadí Medveděv ale stále patří k nejlepším na tvrdých površích, zejména na těch na severoamerickém kontinentu. Ve finále prestižních tisícovek disponuje úspěšností 6:4.

Výsledky turnaje Masters 1000 v Indian Wells