Očekávaný šlágr je tady. Alcaraz se bude snažit ukončit Sinnerovu letošní neporazitelnost

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Očekávaný šlágr je tady. Alcaraz se bude snažit ukončit Sinnerovu letošní neporazitelnost

Obhájce titulu Alcaraz a letos neporažený Sinner nabídnou divákům očekávaný semifinálový šlágr.
Obhájce titulu Alcaraz a letos neporažený Sinner nabídnou divákům očekávaný semifinálový šlágr.AFP
V rámci sobotního programu letošního ročníku BNP Paribas Open se rozhodne o finalistech mužské dvouhry. Carlos Alcaraz (20) bude pokračovat v obhajobě loňského triumfu očekávaným šlágrem s Jannikem Sinnerem (22), který v letošní sezoně vyhrál všech 16 zápasů. Druhého finalistu určí duel mezi domácí nadějí Tommym Paulem (26) a favorizovaným loňským finalistou Daniilem Medveděvem (28).

Přehled toho nejzajímavějšího, sobota 16. 3.

Semifinále mužů

Sinner (3-It.) - Alcaraz (2-Šp.) | Stadium 1 (21:30 SEČ)

Paul (17-USA) - Medveděv (4-) | Stadium 1 (23:00 SEČ)

Sinner – Alcaraz | 21:30

Souboje mezi Jannikem Sinnerem a Carlosem Alcarazem patří aktuálně mezi nejoblíbenější rivality na mužském tenisovém okruhu, a to už od doby, kdy se Sinner pohyboval okolo 10. místa a ještě nepatřil k hlavním adeptům na grandslamové trofeje. Ještě více je tak očekávanější jejich střetnutí v semifinále na Masters v Indian Wells, jelikož Ital v posledních šesti měsících na tour dominuje.

Na rozdíl od předchozích duelů se bude muset s tlakem vyrovnat hlavně Sinner, protože ho čeká zápas s jedním z největších rivalů, v němž se pokusí uhájit svou letošní neporazitelnost. V případě první porážky v probíhající sezoně by mohl mít Alcaraz v následujících soubojích psychickou výhodu. Ani Španěl nicméně nebude hrát úplně uvolněně, protože v kalifornské poušti obhajuje loňský triumf.

Jannik Sinner prošel do semifinále v Indian Wells bez ztráty jediného setu a pouze v jednom z nich prohrál více než čtyři gamy. Dvaadvacetiletý Ital dominoval proti Thanasimu Kokkinakisovi, Janovi-Lennardovi Struffovi i Jiřímu Lehečkovi a v osmifinále potřeboval tie-break proti Benovi Sheltonovi, ačkoli za stavu 5:4 podával na zisk úvodního dějství.

V posledních měsících je nejlepším hráčem na tour, a to od chvíle, kdy v posledních dvou kolech na pětistovce v Pekingu přemohl právě Alcaraze a Daniila Medveděva. Po skalpech těchto dvou dalších členů TOP 4 žebříčku zaznamenal pouhé dvě porážky a trofej pro šampiona si odvezl také z Vídně, Davis Cupu, Australian Open a Rotterdamu.

Pro nejlepšího Itala v žebříčku je nyní velmi důležité, aby si udržel nynější formu, která by mu měla pomoct v následujícím průběhu sezony posbírat další velké tituly. Na Masters dosud triumfoval jen jednou (loni v srpnu v Torontu), přestože se v úvodní půlce loňského roku pravidelně objevoval v závěrečných kolech. Konkrétně v Indian Wells se do semifinále podíval také loni a prohrál ve dvou těsných setech právě s Alcarazem.

Vizitka Jannika Sinnera.
Vizitka Jannika Sinnera.Livesport

Sinner – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Rotterdam, Australian Open (triumf)

Největší úspěchy na venkovních betonech: Australian Open (triumf)

Bilance: 16:0

Bilance z posledních 10 zápasů: 10:0

Bilance na venkovních betonech: 11:0

Bilance proti hráčům TOP 10: 3:0 (kariérní 25:27)

Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 3:2)

Bilance v semifinále: 2:0 (kariérní 16:8)

Grandslamy: Australian Open (triumf)

Sinner – BNP Paribas Open

Kariérní bilance: 11:2

Nejlepší výsledek: semifinále (2023-24)

Loňský výsledek: semifinále

Bilance v semifinále: 0:1

Generálka: Rotterdam (triumf)

Cesta turnajem: volný los, Kokkinakis (6:3, 6:0), (25) Struff (6:3, 6:4), (16) Shelton (7:6, 6:1), (32) Lehečka (6:3, 6:3)

Carlos Alcaraz neměl povedený vstup do sezony, ovšem v Indian Wells po ztrátě úvodního setu naprosto dominuje. Po nečekaně brzkém vyřazení na Australian Open i při obhajobě titulu v Buenos Aires deklasoval na kalifornském Masters Mattea Arnaldiho, Félixe Augera-Aliassimeho, Fábiána Marozsána i Alexandera Zvereva (6:3, 6:1), kterému oplatil čtyřsetovou porážku ze čtvrtfinále v Melbourne.

Dvacetiletý Španěl slavil loni ve Wimbledonu svůj druhý grandslamový triumf, avšak od té doby má potíže s překročením semifinálové fáze. Poslední finále si zahrál loni v srpnu na Masters v Cincinnati a od té doby prohrál všechny čtyři semifinálové duely. Naposledy neuspěl před měsícem na antuce v Buenos Aires, dokonce s Nicolásem Jarrym neuhrál set.

Od chvíle, kdy se vyšplhal do TOP 5 žebříčku, sehrál 10 soubojů s hráči nejlepší pětky pořadí. Čtyři z nich nezvládl, ovšem ve třech případech musel skousnout porážku s Novakem Djokovičem. Jedinou výjimkou je nezdar v semifinále loňského US Open proti Daniilovi Medveděvovi.

Vizitka Carlose Alcaraze.
Vizitka Carlose Alcaraze.Livesport

Alcaraz – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Buenos Aires (semifinále)

Největší úspěchy na venkovních betonech: Indian Wells (semifinále)

Bilance: 10:3

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3

Bilance na venkovních betonech: 8:1

Bilance proti hráčům TOP 10: 1:1 (kariérní 24:16)

Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 5:2)

Bilance v semifinále: 0:1 (kariérní 16:11)

Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

Alcaraz – BNP Paribas Open

Kariérní bilance: 14:2

Nejlepší výsledek: triumf (2023)

Loňský výsledek: triumf

Bilance v semifinále: 1:1

Generálka: Buenos Aires (semifinále), Rio de Janeiro (1. kolo)

Cesta turnajem: volný los, Arnaldi (6:7, 6:0, 6:1), (31) Auger-Aliassime (6:2, 6:3), Marozsán (6:3, 6:3), (6) Zverev (6:3, 6:1)

Vzájemná bilance: 4:4

V tomto semifinálovém střetnutí dvou aktuálně největších mladých talentů je v sázce hodně. Nepůjde totiž pouze o účast ve finále, ale také o přímý souboj o druhé místo ve světovém hodnocení a vedení ve vzájemné bilanci.

Vzhledem k současné formě si Sinner na betonech zaslouží pozici favorita proti komukoli na tour. Bude zajímavé sledovat, jak se vypořádá s tlakem letošní neporazitelnosti a rolí favorita. Někteří mohou tento zápas považovat za předčasné finále a Ital měl v obou letošních soubojích o titul potíže, s Daniilem Medveděvem prohrával 0:2 na sety a proti Alexovi de Minaurovi měl problém hájit vedení. Navíc prohrál oba předchozí duely s Alcarazem, v nichž byl favoritem (challenger v Alicante 2019 a Masters v Paříži 2021).

Paul – Medveděv | 23:00

Tommy Paul využil na probíhajícím Masters v Indian Wells příznivého losu. V úvodních třech zápasech si poradil ve dvou setech s Alexem Michelsenem, Ugem Humbertem a lucky loserem Lucou Nardim a ve čtvrtfinále zdolal 6:2, 1:6, 6:3 bývalou světovou dvojku Caspera Ruuda.

Už čtvrtým rokem po sobě má BNP Paribas Open jednoho domácího semifinalistu. Do finále se v tomto období podíval pouze Taylor Fritz, který předloni v tomto dějišti porazil v semifinále Andreje Rubljova a ve finále Rafaela Nadala a slavil svůj dosud nejcennější triumf.

Šestadvacetiletý Američan letos v domácích podmínkách exceluje a může si i na třetím domácím podniku zahrát finále. V souboji o titul v hale v Dallasu přehrál Marcose Girona a o týden později na venkovních betonech v Delray Beach podlehl ve finále Fritzovi.

Na kontě má šest skalpů TOP 5 (bilance 6:9) a pět z nich posbíral na severoamerických betonech. Jediné předchozí semifinále na akcích Masters absolvoval loni v srpnu v kanadském Torontu a prohrál ve dvou setech s pozdějším šampionem a tehdejší světovou osmičkou Jannikem Sinnerem.

Vizitka Tommyho Paula.
Vizitka Tommyho Paula.Livesport

Paul – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Dallas (triumf); Delray Beach (finále)

Největší úspěchy na venkovních betonech: Delray Beach (finále)

Bilance: 14:4

Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2

Bilance na venkovních betonech: 10:4

Bilance proti hráčům TOP 10: 1:1 (kariérní 9:20)

Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 0:1)

Bilance v semifinále: 2:0 (kariérní 5:5)

Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Paul – BNP Paribas Open

Kariérní bilance: 11:3

Nejlepší výsledek: semifinále (2024)

Loňský výsledek: osmifinále

Bilance v semifinále: 0:0

Generálka: Delray Beach (finále), Acapulco (1. kolo)

Cesta turnajem: volný los, Michelsen (6:2, 6:2), (14) Humbert (6:4, 6:4), Nardi (6:4, 6:3), (9) Ruud (6:2, 1:6, 6:3)

Daniil Medveděv se nechal před startem turnaje slyšet, že se hodlá na kurtech chovat vyspěleji. V kalifornské poušti se však už dvakrát uchýlil ke kontroverznímu chování. V úvodním duelu s Robertem Carballésem si kvůli blikajícím světlům vyžádal přerušení, kterým soupeře rozhodil. Ve čtvrtfinále s Holgerem Runem se dožadoval omluvy protivníka, jelikož mladý Dán ve výměně u sítě zahrál míč přímo do těla 28letého Rusa a Medveděv si nevšiml, že se mu Rune ihned omluvil.

Na druhou stranu má za sebou dva velmi dobré výkony. V osmifinále přehrál dvakrát 6:4 rozjetého Grigora Dimitrova, který loni znovu nastartoval svou kariéru a v lednu triumfoval v Brisbane, a ve čtvrtfinále přetlačil 7:5, 6:4 kolegu z TOP 10 pořadí Runeho. Nyní ho dělí jediná výhra od úspěšné obhajoby loňské finálové účasti.

Zopakování loňského finále by se dalo hodnotit jako úspěch, protože do Indian Wells nedorazil v nejlepším rozpoložení. Bývalý lídr žebříčku se ovšem zřejmě s ničím jiným než titulem nespokojí. Navíc může jako teprve druhý aktivní hráč (Novak Djokovič) dosáhnout na alespoň jeden triumf na všech šesti hardových podnicích série Masters. Rodák z Moskvy se loni sám označil za specialistu na tvrdé povrchy a takový milník by určitě rád pokořil.

V semifinále turnajů Masters má vynikající bilanci 9:3. Navíc měl ještě před několika dny na kontě sérii 16 vítězství v semifinálových duelech na nejvyšší tour proti hráčům figurujícím mimo TOP 10 žebříčku, přišel o ni při obhajobě titulu v Dubaji po dvousetové porážce s pozdějším šampionem Ugem Humbertem.

Vizitka Daniila Medveděva.
Vizitka Daniila Medveděva.Livesport

Medveděv – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Australian Open (finále)

Největší úspěchy na venkovních betonech: Australian Open (finále)

Bilance: 13:2

Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2

Bilance na venkovních betonech: 13:2

Bilance proti hráčům TOP 20: 4:2 (kariérní 94:61)

Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 9:3)

Bilance v semifinále: 1:1 (kariérní 37:15)

Grandslamy: Australian Open (finále)

Medveděv – BNP Paribas Open

Kariérní bilance: 15:6

Nejlepší výsledek: finále (2023)

Loňský výsledek: finále

Bilance v semifinále: 1:0

Generálka: Dubaj (semifinále)

Cesta turnajem: volný los, Carballés (6:2, 6:3), (29) Korda (6:4, 5:7, 6:3), (13) Dimitrov (6:4, 6:4), (7) Rune (7:5, 6:4)

Vzájemná bilance

Medveděv vede 2:0. Rus letos sice nehraje v nejlepší formě a psychicky na tom asi stále není kvůli prohranému finále na Australian Open z 2:0 na sety nejlépe, nicméně na rozdíl od Paula má se závěrečnými koly na těch největších turnajích bohaté zkušenosti a v posledních letech patří k nejlepším na severoamerických betonech. Není tak překvapením, že je celkem jasným favoritem na postup.

Sobotní program

STADIUM 1 (od 19:00 SEČ)

1. Hunterová/Siniaková (3-Austr./ČR) - S. Hsieh/Mertensová (1-Tchaj-wan/Belg.)

2. Sinner (3-It.) - Alcaraz (2-Šp.) / nejdříve ve 21:30 SEČ

3. Paul (17-USA) - Medveděv (4-)

Kompletní program | Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Indian Wells