Premiérový triumf v Laver Cupu obhájen. Tým světa ve Vancouveru přejel Evropany 13:2

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Premiérový triumf v Laver Cupu obhájen. Tým světa ve Vancouveru přejel Evropany 13:2

Tým světa v Laver Cupu smetl výběr Evropy 13:2 a obhájil loňský triumf.
Tým světa v Laver Cupu smetl výběr Evropy 13:2 a obhájil loňský triumf.Profimedia
Laver Cup poznal své šampiony už po devátém z dvanácti plánovaných soubojů. Loňský premiérový triumf obhájil Tým světa, který v domácím prostředí ve Vancouveru vyhrál osm z devíti duelů, výběr Evropy porazil 13:2 na body a rozhodl o nejrychlejším vítězství v šestileté historii týmové soutěže. Nedostižné vedení celku nehrajícího kapitána Johna McEnroea zajistili v úvodní nedělní čtyřhře Frances Tiafoe (25) s Benem Sheltonem (20), kteří zdolali 7:6, 7:6 Huberta Hurkacze (26) s Andrejem Rubljovem (25). Na triumfu se podíleli také Taylor Fritz, Francisco Cerúndolo, Tommy Paul a Félix Auger-Aliassime.

První čtyři ročníky Laver Cupu vyhrál Tým Evropy a za vítězstvím kráčel i loni v londýnské O2 Areně. Během závěrečného dnu ale i kvůli porážce Novaka Djokoviče s Félixem Augerem-Aliassimem neudržel vedení 8:4 a Frances Tiafoe po odvrácení čtyř mečbolů proti Stefanosi Tsitsipasovi rozhodl o premiérovém triumfu Týmu světa.

Letos do Vancouveru dorazil evropský výběr kapitána Bjorna Borga výrazně oslabený. V týmu poprvé nebyl ani jeden z členů Big 4 a přestože má Evropa devět hráčů v TOP 10, nastoupili i kvůli pozdním omluvenkám Stefanose Tsitsipase a Holgera Runeho pouze dva z nich.

Naopak Tým světa byl takřka v nejsilnější možné sestavě a své ambice a touhu po vítězství naznačil hned první hrací den. V pátek vyhrál všechny čtyři duely a založil pevné základy pro úspěch. V sobotu na ně navázal třemi výhrami za dva body a do závěrečného nedělního programu, kdy je každá výhra ohodnocena třemi body, nastupoval s luxusním vedením 10:2.

Shelton/Tiafoe – Hurkacz/Rubljov 7:6, 7:6

Domácímu výběru k vítězství stačilo vyhrát jeden ze čtyř zápasů a uspěl hned na první pokus. Američané Ben Shelton a Frances Tiafoe ve čtyřhře zdolali ve dvou tie-breacích Poláka Huberta Hurkacze s Andrejem Rubljovem a odšpuntovali oslavy. 

"Když za mnou před lety přišli a řekli mi, že budu bojovat proti Borgovi o pohár Roda Lavera, neuměl jsem si tyhle skvělé pocity představit. Doufám, že si to všichni užili. První čtyři roky nám Evropané nakopali, teď jsme jim to dvakrát vrátili," pochvaloval si nehrající kapitán Týmu světa John McEnroe. 

Shelton a Tiafoe v předchozích dvou dnech vyhráli i ve svých dvouhrách, v nichž bodovali také Argentinec Francisco Cerúndolo, Kanaďan Félix Auger-Aliassime a Američan Taylor Fritz. Zaváhal pouze Tommy Paul z USA proti Noru Casperu Ruudovi, který zaznamenal jediný čestný úspěch Evropanů. 

Vzhledem k brzkému konci se po slavnostním ceremoniálu odehrála ještě exhibiční čtyřhra. Náhradníci šampionů Christopher Eubanks s Milosem Raonicem v ní porazili 6:3, 3:6, 10:8 Arthura Filse s Alejandrem Davidovichem a udělali tečku za letošním ročníkem.

Ten příští bude v září 2024 hostit německý Berlín.

Výsledky Laver Cupu