Ostapenková pokračuje ve skvělém vstupu do sezony, Potapovová titul v Linci neobhájí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ostapenková pokračuje ve skvělém vstupu do sezony, Potapovová titul v Linci neobhájí
Jelena Ostapenková letos odehrála už 23 zápasů s bilancí 20:3
Jelena Ostapenková letos odehrála už 23 zápasů s bilancí 20:3Profimedia
Jeden titul ve dvouhře, jeden ve čtyřhře. Deblové finále na Australian Open a za leden zápasová bilance 18:3. Jelena Ostapenková (26) zaznamenala skvělý vstup do sezony na obou frontách a formu nyní prodává i po návratu z Austrálie. V hale v Linci po jedné vydřené a jedné hladké výhře postoupila do semifinále, v němž vyzve bývalou šampionku, nicméně oblíbenou soupeřku Anastasii Pavljučenkovovou (32). Ve čtvrtfinále naopak skončila loňská vítězka Anastasia Potapovová.

Ostapenková – Burrageová 6:1, 6:2

Světová dvanáctka Jelena Ostapenková v úvodu sezony ovládla pětistovku v Adelaide, získala 7. titul a po šesti letech se vrátila do TOP 10. K tomu zapsala deblový titul v Brisbane a ve čtyřhře si zahrála i finále na Australian Open. 

Jen čtyři dny po deblové porážce ve sluncem rozpáleném Melbourne už vstoupila do halového turnaje v rakouském Linci, kam se vrátila poprvé od neúspěchu ve finále v roce 2019. A svou formu i dobré psychické rozpoložení prodává i v Evropě.

Ve čtvrtek, respektive v pátek pár minut po půlnoci, navzdory minimálnímu času na odpočinek a aklimatizaci udolala po obratu a odvrácení mečbolu Dánku Claru Tausonovou a ještě více posílila své sebevědomí. O pouhých 18 hodin později už slavila mnohem jednoznačnější vítězství, Britku Jodie Burrageovou smetla 6:1, 6:2.

Šestadvacetiletá Lotyška letos odehrála celkově již 23 zápasů během 31 dní. Ve dvouhře má bilanci 11:2, když prohrála pouze s neoblíbenou soupeřkou Viktorií Azarenkovou, ve čtyřhře má úspěšnost 9:1. 

Mertensová – Pavljučenkovová 3:6, 2:6

O celkově 16. finále si vítězka Roland Garros 2017 zahraje s Anastasií Pavljučenkovovou, s níž vede ve vzájemné bilanci 5:1. Jedinou porážku utrpěla před pěti lety v hale v Petrohradu, od té doby třikrát vyhrála. Naposledy v červnu na trávě v Eastbourne.

Pavljučenkovová, jež před devíti lety v Linci získala jednu z 12 trofejí na okruhu WTA, v semifinále přehrála 6:3, 6:2 čerstvou vítězku čtyřhry na Australian Open Elise Mertensovou z Belgie a vzájemnou bilanci upravila na 3:1. Vůbec poprvé spolu nesvedly třísetový duel.

"Náš poslední zápas trval tři hodiny a já byla mentálně připravená na další podobnou bitvu. Se svým výkonem jsem dnes spokojená, hrála jsem dobře od začátku do konce. Byla jsem připravená na každou výměnu," komentovala Pavljučenkovová, jež nastřílela 32 winnerů. Do semifinále postoupila teprve podruhé od operace levého kolena v roce 2022, která ji na osm měsíců vyřadila ze hry.

V sobotu bude usilovat o první finále od French Open 2021, kdy ji o životní triumf připravila Barbora Krejčíková. Na 13. titul čeká už od května 2018. "Teď jsem docela blízko, ale zároveň hrozně daleko. Už dlouho jsem turnaj nevyhrála, takže by to bylo celkem hezké tady ukončit. Je příjemné být v semifinále, ale pořád jsou tady skvělé soupeřky a musím jít od zápasu k zápasu," dodala 32letá Ruska.

Potapovová titul neobhájí

Čtvrtfinálové derby nasazených Rusek vyhrála Jekatěrina Alexandrovová. Finalistka z roku 2018 porazila loňskou šampionku Anastasii Potapovovou 6:2, 7:6 a už počtvrté v Horních Rakousech postoupila do semifinále.

V sobotu v něm vyzve Donnu Vekičovou (h2h 1:2). Sedmadvacetiletá Chorvatka porazila 6:0, 7:6 Francouzku Claru Burelovou a bude útočit na své 13. finále na okruhu WTA.

Výsledky turnaje WTA 500 v Linci