Thompson se na třetí pokus dočkal. V Los Cabos přemohl i Ruuda a má první titul z turnajů ATP

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Thompson se na třetí pokus dočkal. V Los Cabos přemohl i Ruuda a má první titul z turnajů ATP

Thompson na třetí pokus vyhrál finále na okruhu ATP.
Thompson na třetí pokus vyhrál finále na okruhu ATP.AFP
Jordan Thompson (29) potřeboval tři pokusy na to, aby poprvé zvládl finále na turnajích ATP. Australan se svého premiérového triumfu na nejvyšším okruhu dočkal na podniku ATP 250 v mexickém Los Cabos, kde v souboji o titul přehrál 6:3, 7:6 trojnásobného grandslamového finalistu Caspera Ruuda (25) útočícího na 11. kariérní trofej. Rodák ze Sydney v pondělí vylepší své žebříčkové maximum a bude kousek od debutu v TOP 30.

Thompson – Ruud 6:3, 7:6

Jordan Thompson prohrával ve čtvrtfinále s Alexem Michelsenem už 0:6, 1:4 a 15:40. V tu chvíli určitě nepomýšlel na to, že by mohl v Los Cabos vybojovat svůj první titul na hlavní tour. Souboj s mladým talentovaným Američanem ovšem i díky třem odvráceným mečbolům otočil, v semifinále si v tie-breaku rozhodující sady vyšlápl na nasazenou jedničku Alexandera Zvereva a ve finále přehrál dalšího bývalého druhého hráče světa a grandslamového finalistu Caspera Ruuda.

Ruud byl lepším hráčem jen na začátku utkání. Thompson ovšem přežil v úvodním dějství všech šest brejkbolových hrozeb, v šestém gamu sebral favoritovi servis čistou hrou a po bezmála hodině hry se ujal vedení. Nejlepší Nor v historii se v úvodu druhé sady nadechoval k obratu, jenže brejk na 2:0 nepotvrdil a o několik minut později opět prohrával o brejk. Za stavu 5:4 mohl Thompson zápas dopodávat, ale pustil Ruuda k sérii tří brejkbolů a na ten poslední už zareagovat nedokázal. Set nakonec vydřel až v tie-breaku poměrem 7:4.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Thompson zvládl finále na turnajích ATP na třetí pokus. Oba předchozí útoky na premiérový titul podnikl na trávě v Hertogenboschi, kde loni prohrál s Tallonem Griekspoorem a před pěti lety s Adrianem Mannarinem. Do Los Cabos dorazil s mizernou bilancí 8:32 proti hráčům TOP 20, kterou dvěma skalpy vylepšil.

Rodák ze Sydney bude v pondělí na novém žebříčkovém maximu. Po triumfu bude mít blízko k debutu v nejlepší třicítce pořadí a posune se na 32. místo. V Los Cabos se stal třetím australským finalistou, Thanasi Kokkinakis (2017) ani Alex de Minaur (2023) ve finále neuspěli.

Jeho protivník Ruud se prezentoval až do finálového utkání výbornou formou, v úvodních dvou zápasech deklasoval Marcose Girona a Nuna Borgese a set nepovolil ani obhájci titulu Stefanosovi Tsitsipasovi v semifinále.

V Los Cabos mohl získat svou 11. kariérní trofej a zajistit si návrat do TOP 10 hodnocení. Všech 10 předchozích titulů posbíral na nejmenších akcích ATP 250 a jen jeden zapsal mimo antukové dvorce, přesto byl ve finále US Open 2022 jedinou výhru od postu světové jedničky. Finálovou bilanci si zhoršil na 10:9.

Oba finalisté v Mexiku zůstávají a čeká je přesun na pětistovku do Acapulka. Ruud má v prvním kole Christophera Eubankse, Thompson se úvodního soupeře dozví po skončení kvalifikačních bojů.

Ještě před odletem do Acapulka se Thompson a Ruud v ten samý den utkali v semifinále čtyřhry. Opět se radoval Thompson a s krajanem Maxem Purcellem pak deblovou soutěž ovládl, ve finále porazili 7:5, 7:6 Gonzala Escobara a Alexandra Nědovjesova. Thompson tak jako první od Nicka Kyrgiose ve Washingtonu 2022 vyhrál na jednom turnaji ATP dvouhru i čtyřhru. Navzdory zmíněnému odstartoval program posledního hracího dne až ve 20:00 tamního času.

Výsledky turnaje ATP 250 v Los Cabos