Nadal zahájil poslední start v Madridu suverénně, americkému teenagerovi povolil jeden game

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nadal zahájil poslední start v Madridu suverénně, americkému teenagerovi povolil jeden game
Nadal suverénně odstartoval svou poslední účast v Madridu.
Nadal suverénně odstartoval svou poslední účast v Madridu.AFP
Rafael Nadal (37) nejlepším možným způsobem odstartoval své poslední vystoupení na domácím podniku série Masters v Madridu. Pětinásobný šampion, který nejspíše absolvuje svou poslední sezonu v kariéře, deklasoval 6:1, 6:0 nezkušeného teenagera Darwina Blanche (16). Ve druhém kole se antukový král pokusí oplatit porážku Alexovi de Minaurovi, s nímž ve stejné fázi prohrál před týdnem v Barceloně.

Blanch – Nadal 1:6, 0:6

Rafael Nadal na středeční tiskové konferenci oznámil, že letošní vystoupení na Masters v Madridu bude jeho posledním v tomto dějišti. V hlavním a největším městě Španělska se dle očekávání zdrží minimálně ještě na jeden zápas, svůj poslední start v Caja Mágica zahájil suverénní výhrou nad nezkušeným 16letým teenagerem Darwinem Blanchem figurujícím na 1028. místě žebříčku.

Tento souboj přepsal historii podniků Masters. Aktéry totiž dělí 21 let a 117 dní, což je největší věkový rozdíl v některém z odehraných duelů na prestižních tisícovkách. Když se Blanch narodil, Nadal měl za sebou už pět účastí na této akci.

Právě i zkušenosti Nadalovi pomohly k jednoznačnému vítězství. V úvodní sadě mu stačilo trefit dva vítězné údery oproti čtyřem nevynuceným chybám, Američan se totiž sám vyházel a spáchal celkem 15 minel. Jasný a podobný průběh měl i druhý set, ani v něm favorit nečelil brejkbolu a tentokrát game neztratil.

Sestřih zápasu

Nadal ztratil v úvodním zápase v Madridu jen jeden game.
Livesport

"Dnes jsem hrál se soupeřem, který má před sebou skvělou budoucnost. Snažil jsem se celou dobu hrát solidně bez většího rizika. Tahle taktika fungovala dobře a jsem rád, že jdu do dalšího kola. Zítra mě čeká trénink a pozítří další zápas. Díky tomu se cítím skvěle, chci si tu užít každý moment," řekl Nadal po hladkém postupu.

Nadal musel loňskou sezonu uzavřít už během obhajoby titulu na Australian Open, kde si přivodil zranění kyčle, které ho ze hry vyřadilo téměř na rok. V aktuálním roce hraje svůj teprve třetí turnaj, ve čtvrtfinále v lednu v Brisbane nevyužil mečboly proti Jordanovi Thompsonovi a před týdnem prohrál druhé kolo v Barceloně s Alexem de Minaurem.

Právě nejlepší Australan v žebříčku bude jeho protivníkem ve stejné fázi také v Madridu. Sedmatřicetiletý španělský veterán ve zhruba týden starém duelu potvrdil slabší formu i kondici a De Minaurovi podlehl ve dvou těsných setech, hlavně kvůli obrovskému rozdílu v počtu vítězných úderů a nevynucených chyb ze své rakety.

Rozhovor s Nadalem po utkání

Interview s Nadalem po postupu do druhého kola.
Livesport

Bývalý lídr žebříčku startuje v Madridu podvacáté v kariéře. Dříve než ve třetím kole vypadl pouze při debutu v roce 2003 a ještě o rok později. V domácí metropoli by ideálně potřeboval nabrat zápasovou praxi a zlepšit svou formu i kondici.

Na zmíněné tiskovce totiž avizoval, že pokud se bude za pár týdnů cítit stejně jako nyní, tak vynechá milované French Open. V areálu Rolanda Garrose, kde v červenci začne olympijský turnaj, získal 14 ze svých 22 grandslamových trofejí.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu