Macháč skolil Murrayho a je poprvé v osmifinále Masters, Lehečka v Miami dohrál hned na úvod

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč skolil Murrayho a je poprvé v osmifinále Masters, Lehečka v Miami dohrál hned na úvod

Aktualizováno
Macháč si zajistil první osmifinálovou účast na Masters.
Macháč si zajistil první osmifinálovou účast na Masters.Profimedia
Tomáš Macháč (23) zdolal v Miami po obratu a více než tříhodinovém boji 5:7, 7:5, 7:6 dvojnásobného šampiona a bývalou světovou jedničku Andyho Murrayho (36) a postupem do osmifinále znovu vylepšil své maximum na podnicích Masters. Hned po úvodním zápase naopak skončil Jiří Lehečka (22), nejlepší Čech v žebříčku ATP nestačil dvakrát 4:6 na Alexeje Popyrina (24) a teprve podruhé v sezoně nezvládl vstup do turnaje.

Macháč – Murray 5:7, 7:5, 7:6

Tomáš Macháč absolvuje svou teprve třetí hlavní soutěž na podnicích Masters a díky dvousetovým výhrám nad domácím teenagerem Darwinem Blanchem a světovou šestkou Andrejem Rubljovem se na prestižních tisícovkách poprvé dostal do třetího kola. V něm skolil po více než třech hodinách boje dvojnásobného šampiona Andyho Murrayho a navázal na svůj premiérový skalp TOP 10. Bývalou světovou jedničku porazil také před pár týdny ve dvou setech v hale v Marseille.

Sestřih zápasu Macháč – Murray
Livesport

V úvodu zápasu se trápil na servisu, ale prvních osm brejkbolů dokázal odvrátit. Na devátou hrozbu však odpověď nenašel a za celý set se nedostal k ani jedné příležitosti sebrat britskému veteránovi servis. Ve druhém dějství naopak nabídl Murraymu jen jednu šanci, kterou zlikvidoval. K prvním dvěma setbolům se propracoval v 10. gamu, avšak využil až ten třetí o dvě hry později.

Utkání, které na několik desítek minut přerušila dešťová přeháňka, šlo po více než dvou hodinách do rozhodujícího dějství. V něm Macháč vedl už 3:0 a 30:0, ale ještě se zapotil. A to pořádně. V sedmém gamu likvidoval dva brejkboly v řadě a další tři hrozby musel řešit za stavu 5:3. Se dvěma si poradil, ovšem na tu poslední vyrobil dvojchybu a zkušenému protivníkovi brejk daroval.

Murray si následně po proměnění gamebolu na 5:5 při špatném došlápnutí poranil levý kotník a musel si na kurt zavolat fyzioterapeuta. Macháčovi zřejmě kratší pauza pomohla a čistou hrou upravil skóre na 6:5. Na returnu se propracoval k mečbolu, ovšem zahrál při něm až příliš pasivně, nechal Murrayho tlačit a neubránil se. Parádní bitva nakonec vyvrcholila tie-breakem, ve zkrácené hře český tenista předvedl famózní otočku ze 3:5 na 6:5 a tentokrát mečbol po nádherném voleji využil.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

"Je vždy velkým potěšením zahrát si s tak velkou legendou. Na jednu stranu jsem rád, že jsem s i s ním mohl zahrát tak dlouhý zápas, ale na druhou na kurtu nechcete strávit tolik času," komentoval Macháč maratonský souboj. "Ale bylo tam všechno. Sáhnul jsem si na dno, abych dokázal vyhrát. Byl to nejtěžší zápas mé kariéry," přiznal rodák z Berouna, jenž odvrátil 13 z 15 brejkbolů.

Macháč bude v úterý usilovat o své čtvrté čtvrtfinále na nejvyšším okruhu, první na akcích větších než ATP 250. Ve svém debutu v hlavní soutěži na Miami Open, kde skončil v obou předchozích ročnících už v kvalifikaci, bude pokračovat hratelným osmifinále s Matteem Arnaldim. S nebezpečným italským mladíkem se utkal zatím jen loni v Dubaji a povolil mu jeden game. Vítěz by si o semifinále mohl zahrát s Jannikem Sinnerem.

Třiadvacetiletý Arnaldi v Miami neztratil ještě ani set, po Arthuru Filsovi a Alexanderu Bublikovi si poradil i s přemožitelem Stefanose Tsitsipase Kanaďanem Denisem Shapovalovem.

Murray dosáhl v Miami na svou první vítěznou sérii od srpnového osmifinále na Masters v Torontu. Čtyřnásobný finalista a dvojnásobný šampion floridského podniku čeká na čtvrtfinálovou účast na nejvyšší úrovni od loňského února, na Masters už téměř osm let.

Lehečka – Popyrin 4:6, 4:6

Jiří Lehečka dorazil do Miami po čtvrtfinálových účastech v Dubaji a Indian Wells, přičemž v kalifornské poušti přehrál ve dvou setech Andreje Rubljova i Stefanose Tsitsipase a poprvé v kariéře se probojoval mezi osmičku nejlepších na podnicích série Masters. Na další letošní úspěch však v Miami nenaváže.

Nejlepší Čech v žebříčku dohrál na Floridě hned po úvodním zápase. Proti Alexejovi Popyrinovi až do stavu 4:4 dominoval na servisu, ale pak nepochopitelně vycházel devátý game. Vysvětlení přišlo záhy. Lehečka si na kurt zavolal fyzioterapeuta a nechal si ošetřovat záda. Poté měl dvě šance na srovnání skóre, ovšem soupeř obě aktivní hrou zlikvidoval.

Sestřih zápasu Lehečka – Popyrin.
Livesport

Na začátku druhé sady se šampionovi letošního turnaje ATP 250 v Adelaide povedlo odvrátit brejkbol a v šesté hře poprvé Australanovi sebral servis. Brejk však nedokázal potvrdit a ve zbytku utkání už nezískal ani jeden game.

Lehečka kvůli dešti zahájil svůj druhý kariérní start na Miami Open o den později, při loňském debutu skončil ve třetím kole na raketě Karena Chačanova. V aktuální sezoně nezvládl vstup do turnaje teprve podruhé, v Rotterdamu podlehl po nevyužitých mečbolech Hubertovi Hurkaczovi.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Popyrin letos hraje teprve čtvrtý turnaj a v Miami potvrzuje solidní formu. Na Australian Open trápil Novaka Djokoviče, v Dauhá vzdoroval pozdějšímu šampionovi Chačanovovi a v Miami nepovolil set ani Facundovi Díazovi Acostovi.

Postupem do třetího kola vyrovnal své maximum v tomto dějišti. O své celkově páté osmifinále na turnajích Masters se utká s Fábiánem Marozsánem.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Miami