Rune se v Miami zdržel jen hodinu, po výprasku od Marozsána jede domů po úvodním zápase

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rune se v Miami zdržel jen hodinu, po výprasku od Marozsána jede domů po úvodním zápase

Aktualizováno
Rune opouští Miami po výprasku v úvodním zápase.
Rune opouští Miami po výprasku v úvodním zápase.Profimedia
Holger Rune (20) nenajde cestu ven z krize ani na probíhajícím podniku v Miami. Dánský supertalent se dokonce s floridskou tisícovkou rozloučil hned po prvním zápase, a to po výprasku 1:6, 1:6 od 57. hráče světa Fábiána Marozsána (24), který si připsal i svůj třetí skalp TOP 10 na turnajích Masters. Už do osmifinále postoupil po obratu loňský finalista Jannik Sinner (22), třetí kolo absolvuje ještě obhájce titulu Daniil Medveděv (28).

Marozsán – Rune 6:1, 6:1

Holger Rune se ve druhé půlce loňské sezony i vinou zdravotních potíží ohromně trápil, ovšem konec sezony neměl špatný a do té letošní vstoupil finálovou účastí v Brisbane. Po krachu ve druhém kole Australian Open je ale zase v krizi. Navíc se mu rozpadl hvězdný tým, který opustili Severin Lüthi i legendární Boris Becker.

Dánský supertalent se vzápětí vrátil k Patrickovi Mouratoglouovi, ale ani zkušený francouzský expert a trenér mu zatím nedokázal pomoct k prvnímu triumfu od loňského dubna. Další rána pro sebevědomí 20letého mladíka přišla na Masters v Miami.

Do floridské tisícovky vstoupil kvůli špatnému počasí o den později a s turnajem se rozloučil za pouhou hodinu. Sedmý hráč světa byl proti fantasticky hrajícímu Fábiánovi Marozsánovi bez šance, maďarský outsider trefil 24 vítězných úderů a vyrobil pouhých sedm nevynucených chyb. Navíc byl stoprocentní na brejkbolech, všechny tři hrozby odvrátil a všech pět šancí proměnil.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Rune na konci sezony 2022 ovládl Masters v Paříži a do loňského tenisového roku logicky vstupoval s ambicí na grandslamový titul. Od začátku předchozí sezony ovšem dokázal kralovat pouze na malé akci v Mnichově, a to po odvrácených mečbolech proti Boticovi van de Zandschulpovi. Loni měl povedené antukové jaro a po skončení toho letošního mu hrozí vypadnutí z TOP 10 žebříčku.

Marozsán debutoval v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu teprve až loni v květnu na Masters v Římě a premiéra to byla pořádná. V italské metropoli šokoval vítězstvím nad Carlosem Alcarazem. Po výhře nad Runem upravil svou bilanci s hráči TOP 10 na 3:1, všechny tři skalpy zapsal na turnajích Masters.

Hlavní soutěž na prestižních tisícovkách hraje počtvrté v kariéře a i v Miami může postoupit mezi nejlepší šestnáctku. Ve velmi hratelném třetím kole změří síly s Alexejem Popyrinem, který vyřadil českou jedničku Jiřího Lehečku.

Griekspoor – Sinner 7:5, 5:7, 1:6

Jannik Sinner přišel v semifinále předchozího Masters v Indian Wells o letošní neporazitelnost a také sérii 19 výher. V Miami se ovšem velmi rychle vrátil na vítěznou vlnu, po zvládnutém derby s krajanem Andreou Vavassorim měl ovšem nečekané potíže s Tallonem Griekspoorem. S Nizozemcem vyhrál všechny tři předchozí souboje bez ztráty setu.

Na Floridě dominoval na vlastním servisu, nicméně jediné zaváhání na podání ho stálo úvodní dějství a první brejk slavil až v závěrečném gamu druhé sady, když proměnil svůj celkově šestý brejkbol. Do rozhodujícího setu vstoupil nejlepším možným způsobem, velmi rychle si vypracoval vedení 3:0 a nakonec soupeři povolil už jen jednu hru.

"První set byl hodně vyrovnaný. Jen jsem se snažil zůstat psychicky silný, což se mi myslím povedlo. Dnes jsem byl v těžké situaci. Po té dešťové pauze jsem se snažil vrátit agresivnější a jsem teď šťastný. Byl to pro mě těžký den, ale s výsledkem jsem spokojený," komentoval Sinner.

Šampion lednového Australian Open obhajuje v Miami loňskou finálovou účast a také útočí na svůj teprve druhý triumf na podnicích série Masters. Na prestižních tisícovkách dosud slavil pouze loni v srpnu v Torontu a od podzimu hraje v životní formě. V tomto dějišti byl při všech třech předchozích startech minimálně ve čtvrtfinále a už dvakrát hrál finále.

Dalším soupeřem jednoho z největších favoritů na triumf bude domácí divoká karta Martin Damm, který debutuje v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu, nebo Christopher O'Connell.

Norrie – Medveděv 5:7, 1:6

Daniil Medveděv po finálovém nezdaru v Indian Wells nechybí popáté v řadě v osmifinále Masters v Miami. Ve třetím kole ruský tenista přehrál 7:5, 6:1 Brita Camerona Norrieho, byť v prvním setu neudržel vedení 3:0 s dvěma brejky v zádech, a také třetí vzájemný zápas vyhrál 2:0 na sety.

"Docela dobře jsem podával. Cameron má velmi dobrý return, takže dvě ztráty servisu nejsou tak hrozné. Pozitivní je, že i když jsem v prvním setu ztratil to vedení, podařilo se mi vyhrát a vyhnout se tie-breaku. Celkově šest brejků ve dvou setech je velmi pozitivních," řekl čtvrtý hráč světa.

 

Osmadvacetiletý Medveděv má na kontě 20 titulů, ale ještě žádný nedokázal obhájit a navíc každou svou trofej získal na jiném turnaji i v jiném městě. Nyní má další šanci dosáhnout na nový milník ve své kariéře v Miami, kde má před sebou ještě čtyři soupeře. Tím příštím bude Němec Dominik Köpfera (H2H 2:0), kterého porazil dvakrát na US Open (2019 a 2021).

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Miami