Muchová a Vondroušová zvládly start v Montrealu ve dvou setech. Bouzková je už v osmifinále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Muchová a Vondroušová zvládly start v Montrealu ve dvou setech. Bouzková je už v osmifinále

Aktualizováno
Karolína Muchová po dvou měsících vyhrála ve dvou setech.
Karolína Muchová po dvou měsících vyhrála ve dvou setech.AFP
V úterý na turnaji WTA 1000 v Montrealu uspěli hned tři ze čtyř českých tenistek. Finalistka French Open Karolína Muchová (26) porazila 7:6, 6:2 Anastasií Potapovovou (22) a po dvou měsících vyhrála zápas bez ztráty setu. V prvním singlovém zápase od triumfu ve Wimbledonu zvítězila Markéta Vondroušová (24), jež potvrdila roli favoritky proti Majar Šarífové (27) a může se chystat na souboj s Caroline Wozniackou (32). Už do osmifinále postoupila Marie Bouzková (25), která vyhrála i čtvrtý vzájemný zápas se světovou šestkou Caroline Garciaovou (29). Naopak Kateřina Siniaková (27) nenašla recept na Ljudmilu Samsonovovou (24).

Muchová – Potapovová 7:6, 6:2

Karolína Muchová po těsné porážce ve finále Roland Garros prožila dva nepovedené turnaje. Ve Wimbledonu vypadla v prvním kole a ve Varšavě skončila ve druhém kole po nevyužití čtyř mečbolů.

Do US Open Series ale vstoupila úspěšně a po dvou měsících a sérii pěti tříseťáků vyhrála zápas bez ztráty setu. V Montrealu porazila 7:6, 6:2 Anastasii Potapovovou a na druhý pokus zaznamenala premiérovou výhru na kanadském Rogers Cupu.

V prvním setu světová sedmnáctka Muchová neudržela vedení 5:2 a po nevyužití dvou setbolů musela o zisk sady zabojovat v tie-breaku. V něm využila až celkově pátý setbol a odpor soupeřky zlomila. 

Mečbol Karolíny Muchové proti Anastasii Potapovové
Livesport

Ve druhém kole se šestadvacetiletá rodačka z Olomouce střetne se Soranou Cirsteaovou (h2h 2:1). Letos se s Rumunkou utká již potřetí, v Dubaji ji porazila a v Miami prohrála.

Vondroušová – Šarífová 6:4, 6:2

Markéta Vondroušová si po nečekaném wimbledonském triumfu dopřála krátký odpočinek, vstup do US Open Series ale zvládla. Po pondělní výhře ve čtyřhře po boku Muchové v úterý uspěla i ve dvouhře, ve které potvrdila roli favoritky proti Majar Šarífové.

Ztráta zápasového rytmu se ale na hře čtyřiadvacetileté rodačky ze Sokolova projevila. V úvodu ztratila první dva gamy a první set získala po obratu z 0:2. Ve druhé sadě naopak neudržela vedení 2:0, ale v závěru se přeci jen začala dostávat do tempa a souboj ukončila ziskem čtyř gamů v řadě.

Světová desítka Vondroušová zahrála jen 12 winnerů a udělala 27 nevynucených chyb. K vítězství jí tak výrazně pomohla soupeřka, česká tenistka získala 40 ze 63 fiftýnů po chybě Egypťanky. 

"Bylo to pro mě celkem těžké. Delší dobu jsem nehrála a poprvé jsem nastoupila jako grandslamová šampionka, takže jsem byla i trochu nervózní. Snažila jsem se hlavně neustále soustředit na svou hru a odehrát každý míček. Jsem rádam že jsem se postupně zlepšovala a postoupila dál," řekla Vondroušová v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Ve druhém kole Vondroušová vyzve v prvním vzájemném duelu šampionku z roku 2010 Caroline Wozniackou

Wozniacká – Birrellová 6:2, 6:2

Bývalá světová jednička Wozniacká v Montrealu zaznamenala vítězný comeback po více než tříleté pauze, během které se stala dvojnásobnou maminkou. Dvaatřicetiletá Dánka v prvním zápasu od triumfu na Australian Open 2020  přehrála snadno 6:2, 6:2 Australanku Kimberly Birrellovou.

Sestřih utkání Wozniacká – Birrellová
Livesport

"Je to skvělý pocit. Víte, tohle byl můj první zápas po třech letech a trochu to drhlo. Ale tohle je úžasné místo pro návrat a můj první zápas. Montreal miluju, mám na něj krásné vzpomínky. Fanoušci jsou tu vždy skvělí, moc děkuju za podporu," usmívala se Wozniacká. 

Rozhovor s Caroline Wozniackou
Livesport

Samsonovová – Siniaková 4:6, 6:2, 6:3

Kateřina Siniaková na konci června ovládla turnaj WTA 250 na trávě v německém Bad Homburgu, na pěti ze sedmi posledních akcí ale nezvládla hned své úvodní vystoupení.

Na kanadském Rogers Cupu v Montrealu předloňská osmifinalistka nedokázala obhájit ani druhé kolo z loňského Toronta. S Ljudmilou Samsonovovou, kterou před pár týdny porazila cestou za svým čtvrtým singlovým triumfem, prohrála 6:4, 2:6, 2:6.

Siniaková přitom získala první set, jehož vývoj otočila z 1:3 ziskem čtyř gamů v řadě, a v úvodu druhé sady vedla 40:0 při servisu světové osmnáctky. Žádný z nakonec čtyř brejkbolů ale nevyužila, od stavu 2:2 vypadla z rytmu a rozhodnout musel třetí set. Česká tenistka si v něm vypracovala výhodu brejku, ale podruhé v zápase prohrála čtyři gamy v řadě a favoritku vyřadit nedokázala.

Mečbol zápasu Siniaková – Samsonovová
Livesport

Sedmadvacetiletá rodačka z Hradce Králové si v Montrealu zahraje ještě čtyřhru. Nejlepší deblistka světa se poprvé představí společně s Brazilkou Luisou Stefaniovou, jež za poslední rok vyhrála šest turnajů se šesti různými partnerkami.

Kateřina Siniaková
Kateřina SiniakováProfimedia

Bouzková – Garciaová 6:4, 4:6, 6:2 

Marie Bouzková minulý týden na domácím Livesport Prague Open nezvládla pozici nasazené jedničky, vypadla už v prvním kole a neobhájila svůj jediný titul na okruhu WTA.

Neúspěch vzala jako příležitost včas odletět za Atlantik a lépe se připravit na US Open Series. A vstupuje do něj povedeně, v Montrealu jako první z Češek vyhrála už dva zápasy. Po americké kvalifikantce Kayle Dayové si poradila i se světovou šestkou Caroline Garciaovou.

Pětadvacetiletá Česka si s o čtyři roky starší Francouzkou poradila ve všech třech duelech na trávě včetně letošního souboje ve Wimbledonu a nyní na ni našla recept i na tvrdém povrchu a vzájemnou bilanci upravila na 4:0.

Poslední souboj byl jako na horské dráze. Bouzková od stavu 2:4 získala sedm z osmi gamů a rázem vedla 6:4 a 3:1. Garciaová se sice nevzdala a vynutila si třetí set, v něm ale česká tenistka získala prvních pět gamů a náskok už nepustila.

Dva momenty ze zápasu Bouzková – Garciaová
Livesport

Usměvavá Češka zvítězila po dvou a čtvrt hodinách hry 6:4, 4:6, 6:2, když podle statistik udělala pouze 6 nevynucených chyb, zatímco soupeřka 49. Celkově si připsala 9. skalp hráčky TOP 10, letos s nimi vyhrála už potřetí v řadě.

"Opět to byl neuvěřitelný boj, ta energie tady je úžasná. Od prvního do posledního míčku jsem se snažila udržet v zápase, protože Caroline je skvělá tenistka a hraje strašně rychle. Já musela dobíhat každý míč a snažila se zůstat v klidu," komentovala Bouzková.

Rozhovor s Marií Bouzkovou
Livesport

Bouzková si připisuje premiérové výhry v Montrealu, nicméně ne první na kanadském Rogers Cupu. Před čtyřmi lety v Torontu, které se s Montrealem střídá o pořadatelství, předvedla parádní jízdu z kvalifikace až do svého prvního semifinále. Cestou vyřadila i tři grandslamové šampionky a prohrála až se Serenou Williamsovou.

Bývalá vítězka dívčího US Open Bouzková, jež tento týden startuje i ve čtyřhře s Lin Zhu, v osmifinále čeká na vítězku duelu mezi Darjou Kasatkinovou a Annou Blinkovovou.

Collinsová – Svitolinová 6:2, 6:2

Danielle Collinsová vyhrála i druhý vzájemný zápas s Elinou Svitolinovou hladce ve dvou setech. Přestože má aktuálně výrazně slabší formu než Ukrajinka, na úvod podniku WTA 1000 v Montrealu americká tenistka zvítězila nad vítězkou Rogers Cupu z roku 2017 (Toronto) jednoznačně 6:2, 6:2. 

Sestřih zápasu Collinsová – Svitolinová
Livesport

"Odehrála jsem tu dva těžké třísetové zápasy v kvalifikaci, které mě dostatečně připravily. Strávila jsem tady na kurtu spoustu času a teď se cítím opravdu v rytmu," pochvalovala si Collinsová, jež vyhrála tři zápasy po sobě teprve podruhé v sezoně. Ve druhém kole se finalistka loňského Australian Open utká s Řekyní Mariou Sakkariovou (h2h 0:2).

Camila Giorgiová vykročila za obhajobou triumfu z předloňského ročníku už v kvalifikaci a nyní na cestě za zopakováním svého životního úspěchu pokračuje i v hlavní soutěži. Do té jednatřicetiletá Italka vstoupila výhrou 6:3, 6:2 nad domácí vítězkou US Open 2019 Biancou Andreescuovou.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Montrealu