ŠESTKA: Špaček proti lídrovi, Lehečka pátrající po formě a gólové El Clásico

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

ŠESTKA: Špaček proti lídrovi, Lehečka pátrající po formě a gólové El Clásico

Jiří Lehečka vyhrál na nedávném Davis Cupu všechny tři své zápasy, jinak mu to však příliš nejde.
Jiří Lehečka vyhrál na nedávném Davis Cupu všechny tři své zápasy, jinak mu to však příliš nejde. Profimedia
Že se každý den nehraje finále mistrovství světa, neznamená, že by byla nouze o přitažlivé zápasy. To potvrdí každý správný sportovní fanoušek. Spíš má mnohdy opačný problém – aby mu žádný takový neutekl. Od této sezony v tom bude pomáhat nová rubrika Livesport Zpráv. Na každý den od úterý do neděle vždy vybere jeden zajímavý duel, jenž by neměl z jakéhokoliv důvodu utéct pozornosti. Dohromady jich je šest – jako stěn na hrací kostce.

Úterý 24. října

Fribourg – Ambri-Piotta (19:45)

Ve vedení švýcarské hokejové ligy pohodlně sedí Fribourg a nic na tom nezměnila ani nedělní porážka v Luganu. Pro lídra to byla druhá prohra v sezoně v základní hrací době – a obě mu způsobil stejný soupeř. Mezitím ve 12 zápasech v řadě bodoval a na vítěznou vlnu by se tým, v němž působí 21letý český útočník Dominik Binias (v minulých dvou utkáních spadl ze třetí řady do pozice 13. forvarda), měl vrátit v duelu s Ambri-Piottou.

Ta svými výsledky patří do vyrovnaného středu tabulky, na 10. místě má o zápas méně než její konkurenti. Jednou z hlavních zbraní týmu je reprezentační centr Michael Špaček, jenž je s 15 body osmým nejproduktivnějším hráčem ligy, nicméně v tomto klání příliš gólů čekat nelze. V zápasech Fribourgu jich padlo méně než pět 10krát ze 16 (třikrát to bylo dokonce 1:1), tutéž hranici nepřekonaly oba soupeři v šesti z minulých osmi vzájemných duelů…

Středa 25. října

Lehečka – Chačanov (10:00, Eurosport 2)

Na českou tenisovou jedničkou Jiřího Lehečku padl útlum. Od srpnové účasti ve finále v americkém Winston Salemu nedokázal na turnajích ATP vyhrát dvakrát za sebou. V říjnu dokonce neuspěl ani jednou, když vypadl postupně ve 2. kole v Astaně a v úvodním vystoupení v Šanghaji a ve Stockholmu. Černý měsíc mírně rozjasnil v pondělí ve Vídni, když ve dvou setech zdolal Američana Wolfa.

V utkání se mohl opřít především o výtečný servis, úspěšnost toho prvního těsně překročila 70 % a vyhrál po něm 72 % výměn. Po tom druhém to bylo ještě lepší (80 %). Jeho soupeř pro další rundu, světová šestnáctka Karen Chačanov z Ruska, se také v posledních týdnech potýká s výkyvem formy. Do Vídně přijel s bilancí tří proher v posledních čtyřech utkáních a na úvod turnaje proti krajanovi Safiullinovi nebyl lepší. S Lehečkou si zahrají tři sety. 

Čtvrtek 26. října

Raków Čenstochová – Sporting Lisabon (18:45)

Fanoušci Čenstochové jsou zatím v sezoně zklamaní. Úřadující polský šampion je v lize až na čtvrtém místě a poté, co ztroskotal těsně před branami Ligy mistrů na FC Kodaň, v "náhradní" Evropské lize klopýtá. Prohrál v ní oba zápasy a je nejen bez bodu, ale i bez vstřeleného gólu. V Bergamu a doma proti Sturmu Graz se navíc za 180 minut zmohl na pouhé tři přesné střely na branku.

Soupeři se prosazují především přes levou stranu Rakówu, kde nastupují srbští krajané Milan Rundič a Srdjan Plavšič, kteří ještě nedávno běhali v české lize. Což je voda na mlýn Sportingu, jenž má vedle silného středu útoku (švédský reprezentant Viktor Gyokeres) agilnější pravý kraj (Diomandé, Goncalves, Edwards). Zelenobílí v Polsku zvítězí, což se jim ostatně v této sezoně povedlo čtyřikrát z pěti venkovních vystoupení.

Pátek 27. října

Crystal Palace – Tottenham (21:00, Canal+ Sport)

Tottenham v tomto ročníku chybí po dlouhých 13 letech v evropských pohárech, a tak se může v klidu soustředit na ligu. Daří se mu to skvěle – po pondělní výhře 2:0 v dohrávce nad Fulhamem se vyšvihl do čela Premier League. A svou pozici bude chtít potvrdit na hřišti Crystal Palace. Soupeř z opačného konce Londýna sice z posledních čtyř ligových duelů prohrál jediný, sráží jej však bídná produktivita.

Horší útok v soutěži – sedm branek v devíti zápasech – má jen předposlední Bournemouth, tým vstřelil za uplynulých 390 minut hry pouze jeden gól (Spurs za stejný úsek devět). Ostatně jeho kouč Roy Hodgson praktikuje po celou svou kariéru nepříliš zábavný (nýbrž účelný) fotbal a nedá se čekat, že by se v 76 letech změnil… Tottenham minule v Selhurst Parku triumfoval 4:0 a uspěje i tentokrát.

Sobota 28. října

Barcelona – Real Madrid (15:30, NOVA Sport 3)

V sobotu dopoledne se zraky všech fotbalových fanoušků stočí na barcelonský Estádio Olímpico, kde během rekonstrukce Camp Nou hraje své domácí zápasy Barca. Hostit totiž nebude nikoho menšího než Real Madrid. Ten vede ligu, před svým rivalem však má náskok pouhého bodu. Z katalánské metropole nicméně odjel za posledních pět let s prázdnou pouze jedinkrát, a to tam svěřenci Carla Ancelottiho nastoupili celkem k šesti zápasům.

Naposledy zneuctili svatostánek svého úhlavního soka debaklem 4:0 v semifinále národního poháru, stejný výsledek se nyní bude opakovat jen stěží. Barcelona je totiž v této sezoně doma extra pevná, všech šest vystoupení napříč soutěžemi tam zvládla vítězně a v pěti z nich udržela nulu. Další tentokrát nepřidá, v Bellinghamovi a spol. ji čeká nejsilnější soupeř, jakého dosud v ročníku přivítala. Prosadí se oba týmy, diváci uvidí alespoň tři branky.

Neděle 29. října

Inter Milán – AS Řím (17:15, NOVA Sport 4)

Před lídrem italské Serie A leží zdánlivě snadný úkol – porazit na vlastním stadionu sedmý AS Řím, na nějž má aktuálně v tabulce osmibodový náskok. Jenže tak jednoduché to nebude. Zatímco Inter v poslední době na San Siru v lize tápe, žlutočervení chytili vítr. Všechny čtyři své říjnové starty proměnili ve vítězství a zpevňuje se zejména klíčová osa týmu Paredes-Lukaku. První nahrává, druhý střílí.

Inter své fanoušky namlsal v polovině září pětigólovou show proti městskému rivalovi AC, jenže od té doby doma rozdává body. Sassuolu nechal všechny a Boloni po další ztrátě náskoku (v tomto případě dvougólového) a remíze 2:2 málem také. Vypadá to, jako kdyby se tým nechal vedením ukolébat, což se mu koneckonců stalo i před rokem v minulém domácím vzájemném utkání s AS, kdy soupeř otočil na 2:1. Římané neprohrají ani nyní.