Kalininovou 16 prohraných míčků v řadě nesrazilo. V Římě si zahraje o první titul

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kalininovou 16 prohraných míčků v řadě nesrazilo. V Římě si zahraje o první titul

Aktualizováno
Anhelina Kalininová v Římě vyhrála třetí třísetový zápas po sobě.
Anhelina Kalininová v Římě vyhrála třetí třísetový zápas po sobě.Profimedia
Anhelina Kalininová (26) na antukovém turnaji WTA 1000 v Římě zvládla i své teprve druhé a dosud největší semifinále. Světovou dvanáctku Veroniku Kuděrmetovovou (26) zdolala po téměř tříhodinovém boji, byť v průběhu utkání prohrála šestnáct fiftýnů v řadě, a postoupila do souboje o premiérový titul. V sobotním finále se Ukrajinka utká s Kazaškou Jelenou Rybakinovou (23), která může poprvé vyhrát dva turnaje během jedné sezony.

Kalininová – Kuděrmetovová 2:1

Anhelina Kalininová zakončila loňskou sezonu svým nejcennějším triumfem na halovém podniku WTA 125k ve francouzském Limoges, letos ale ani jednou nevyhrála víc jak dva zápasy po sobě a do Říma dorazila se šňůrou čtyř porážek a bez jediné výhry na antuce.

Přesto nyní v italské metropoli hraje životní turnaj. Vyhrála už pět zápasů, poslední tři po třísetových bitvách. Dva dny poté, co v nejdelším duelu sezony na okruhu WTA udolala po 3 hodinách a 41 minutách Beatriz Haddadovou Maiaovou, zdolala po 2 hodinách a 51 minutách boje i Veroniku Kuděrmetovovou.

26letá Ukrajinka přitom mohla zvítězit mnohem rychleji, neboť vedla 7:5 a 5:3. Jenže udělat poslední krok bývá nejtěžší a zcela vypadla z rytmu. Prohrála 16 fiftýnů v řadě a před třetím setem byla psychická výhoda na straně soupeřky.

Kalininová se ovšem během několikaminutové pauzy dokázala uklidnit a v rozhodujícím dějství si vypracovala vedení 4:0. Náskok už nepustila, světovou dvanáctku porazila 7:5, 5:7, 6:2, vyhrála i druhé letošní střetnutí a připsala si celkově osmý a už čtvrtý letošní skalp členky TOP 20.

"Vyhrála jsem první set, ale pak jsem trochu ztratila koncentraci. Byla jsem hodně nervózní, protože jsem podávala na vítězství. Tohle bylo mé první semifinále na WTA 1000, snažila jsem se emoce vypnout, ale v takto těžkém zápasu je to náročné," komentovala Kalininová, která se ve světovém žebříčku posune poprvé do Top 25.

"Třetí set jsem mentálně zvládla mnohem lépe. Byla jsem silnější a soustředěnější. Jsem šťastná a pyšná, jak jsem se po tom druhém setu zvedla," dodala Ukrajinka, jež po zápase s ohledem na ruskou invazi na Ukrajině nepodala ruské sokyni ruku.

"Vážně doufám, že jsem touhle výhrou dala Ukrajině alespoň malý důvod k radosti a pár pozitivních emocí," dodala Kalininová po svém teprve druhém kariérním semifinále a prvním na podniku WTA 1000. Postupem do finále vyrovnala své maximum z předloňské Budapešti, kde na trofej z akce WTA 250 nedosáhla.

Do finále turnaje WTA 1000 (od roku 2009) postoupila jako teprve druhá Ukrajinka v historii. Před ní se to povedlo pouze Elině Svitolinové, která právě v Římě dvakrát triumfovala (2017 a 2018). Do finále prestižního podniku v hlavním městě Itálie se 47. hráčka světa dostala jako nejníže postavená tenistka v žebříčku od roku 1985.

Rybakinová – Ostapenková 2:0

Také ve svém druhém finále bude Kalininová čelit kazašské soupeřce. Zatímco před dvěma lety v Maďarsku podlehla Julii Putincevové, v Římě si o premiérový titul zahraje v sobotu večer se světovou šestkou Jelenou Rybakinovou, kterou zdolala loni na antuce v Charlestonu. Hráčku TOP 10 dokázala porazit dosud jen dvakrát.

Vítězka loňského Wimbledonu a finalistka letošního Australian Open Rybakinová ve večerním semifinále přehrála 6:2, 6:4 Lotyšku Jelenu Ostapenkovou a do finále postoupila již počtvrté v sezoně, z toho potřetí na akci WTA 1000. 

Druhé semifinále bylo za stavu 6:2, 2:4 a 40:15 z pohledu Rybakinové a při podání Ostapenkové přerušeno kvůli dešti. Zhruba po hodině se tenistky na kurt vrátily a Kazaška ziskem čtyř gamů v řadě duel ukončila.

23letá Rybakinová se v pondělí posune poprvé na 5. místo světového žebříčku. Ve finálových duelech má bilanci 4:9, z toho 1:2 v této sezoně. Pokud naváže na březnový triumf z Indian Wells, poprvé v kariéře vyhraje dva turnaje během jedné sezony a bude světovou čtyřkou.

Kompletní výsledky na turnaji WTA 1000 v Římě