Nosková si v Římě poradila s domácí outsiderkou, Vondroušová vydřela postup přes Bogdanovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nosková si v Římě poradila s domácí outsiderkou, Vondroušová vydřela postup přes Bogdanovou

Aktualizováno
Linda Nosková si postupem do třetího kola vylepšila osobní maximum na římské tisícovce.
Linda Nosková si postupem do třetího kola vylepšila osobní maximum na římské tisícovce.Profimedia
Linda Nosková (19) v úvodním zápase na tisícovce v Římě přehrála 6:3, 7:6 domácí divokou kartu Lucreziu Stefaniniovou a postupem do třetího kola si vylepšila své maximum na akci ve Foro Italicu. Účast mezi nejlepší dvaatřicítkou vybojovala také Markéta Vondroušová (24), která přetlačila 6:2, 3:6, 6:4 Anu Bogdanovou a bude v dalším kole čelit Soraně Cirsteaové, přemožitelce Brendy Fruhvirtové (17).

Nosková – Stefaniniová 6:3, 7:6

Linda Nosková zakončila loňský debut na podniku WTA 1000 v Římě ve druhém kole a letos jí díky pozici mezi nasazenými stačila jedna výhra na vylepšení osobního maxima v tomto dějišti. Česká teenagerka si v úvodním zápase poradila s domácí divokou kartou Lucreziou Stefaniniovou a prošla do třetího kola.

Do utkání vstupovala jako jednoznačná favoritka. Brejk z úvodního gamu sice nepotvrdila, nicméně si vypracovala luxusní vedení 5:1 a za stavu 5:3 sebrala Italce už počtvrté v zápase servis.

Druhá sada byla ve znamení velkého trápení. Nosková musela třikrát dotahovat manko brejku, a dokonce ve 12. hře likvidovala setbol na returnu. Set dovedla do tie-breaku, v němž ztratila jen jeden bod.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Nosková měla famózní vstup do sezony. Po semifinálové účasti v Brisbane si na Australian Open i s pomocí skalpu světové jedničky Igy Šwiatekové zahrála své první grandslamové čtvrtfinále. V posledních měsících ale tak úspěšná není, na vítěznou sérii čeká od půlky února, kdy prošla do osmifinále v Dauhá.

Na posledních čtyřech turnajích nedokázala porazit více než jednu soupeřku. V rámci antukového jara vypadla ve druhém kole ve stuttgartské hale s Emmou Raducanuovou a na tisícovce v Madridu se loučila hned po duelu s Mirrou Andrejevovou.

O své třetí kariérní osmifinále na prestižních akcích WTA 1000 bude usilovat proti finalistce letošního Australian Open a nasazené sedmičce Qinwen Zheng.

Cirsteaová – B. Fruhvirtová 7:5, 6:0

Brenda Fruhvirtová v posledních dvou sezonách celkem 15krát triumfovala na okruhu ITF, ovšem v letošním roce se i díky premiérovému posunu do elitní stovky žebříčku pohybuje pouze na nejvyšší tour. V Aucklandu, na Australian Open a v Miami zapsala své první výhry v hlavních soutěžích na nejvyšší úrovni, jenže na vítěznou sérii nedosáhla ani v Římě.

V italské metropoli zvládla včetně kvalifikace tři duely, ale podobně jako na Floridě ji zradilo zdraví. Už do utkání prvního kola nastoupila se silně obvázaným levým stehnem, které ji v zápase se Soranou Cirsteaovou čím dál tím více limitovalo.

Od stavu 2:1 v úvodní sadě z pohledu Rumunky bylo k vidění šest ztracených servisů v řadě. Tuto sérii ukončila Fruhvirtová odvrácením dvou setbolů a srovnáním na 5:5. Ve zbytku zápasu však neuhrála ani jeden game. Zatímco v Miami se uchýlila ke skreči, v Římě překvapivě duel dohrála, ačkoli se musela nechat dvakrát ošetřovat. Nakonec si nechala nadělit potupného kanára, přestože v úvodních třech hrách druhého dějství soupeřku ještě pořádně potrápila.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Mladší z talentovaných sester nyní čeká zhruba dvoutýdenní pauza. Ve druhé polovině května by se měla představit v kvalifikaci grandslamového French Open. Do hlavní soutěže se ale může stále dostat přímo, jelikož figuruje velmi vysoko pod čarou.

Cirsteaová debutovala na Internazionali BNL d'Italia v roce 2012 a skončila v osmifinále. Od té doby v tomto dějišti účinkuje posedmé a poprvé se probojovala dál než do druhého kola. O vyrovnání svého zdejšího maxima bude usilovat proti Markétě Vondroušové.

Bogdanová – Vondroušová 2:6, 6:3, 4:6

Markéta Vondroušová pouze na dvou ze šesti letošních turnajů dokázala porazit více než jednu soupeřku. Po povedeném vystoupení ve Stuttgartu, kde si zahrála semifinále, vypadla už ve třetím kole v Madridu a chuť si bude chtít spravit v Římě. V italské metropoli přetavila tři z předchozích čtyř startů minimálně v postup do osmifinále.

Letos se ale mohla s Internazionali BNL d'Italia stejně jako před třemi lety rozloučit hned na úvod. Úřadující wimbledonská šampionka totiž v utkání s Anou Bogdanovou od stavu 6:2, 3:1 ztratila sedm gamů v řadě a v rozhodujícím dějství byla celkem pětkrát jediný míček od manka dvou brejků. Nakonec ale našla sílu na obrat a od nepříznivého skóre 1:3 získala pět ze šesti her.

Vondroušová upravila po vydřeném vítězství svou letošní nelichotivou bilanci na 10:6 a v sobotu zabojuje o svou teprve třetí vítěznou sérii v sezoně. Také ve druhém zápase na probíhající tisícovce bude čelit rumunské soupeřce, a sice Soraně Cirsteaové, přemožitelce Brendy Fruhvirtové.

S Cirsteaovou prohrává ve vzájemné bilanci 1:3 a nezvládla s ní ani jeden z posledních tří soubojů. V tom závěrečném před pár měsíci v Dubaji zahodila luxusní vedení 6:2, 5:1 a také šest mečbolů a předvedla asi svůj nejhorší kolaps v dosavadním průběhu kariéry.

Noskovou a Vondroušovou může doplnit mezi nejlepší dvaatřicítkou ještě Kateřina Siniaková. Bývalá deblová světová jednička nastoupí v pátek proti nasazené Elise Mertensové.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Římě