První kanár Brendy Fruhvirtové, v Římě porazila Townsendovou. Siniaková pokračuje na vlně

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

První kanár Brendy Fruhvirtové, v Římě porazila Townsendovou. Siniaková pokračuje na vlně

Aktualizováno
Brenda Fruhvirtová dokonala obrat kanárem
Brenda Fruhvirtová dokonala obrat kanáremProfimedia
Brenda Fruhvirtová (17) pokračuje v úspěšné premiéře na antukovém turnaji WTA 1000 v Římě. Po dvou výhrách v kvalifikaci zvládla také vstup do hlavní soutěže, když i díky odvrácení 13 z 15 brejkbolů porazila 3:6, 6:2, 6:0 Američanku Taylor Townsendovou a zaznamenala premiérového kanára na hlavním okruhu. Vítězný vstup slaví také Kateřina Siniaková (27), kterou v závěru duelu s domácí Nuriou Brancacciovou nezastavil ani déšť. Naopak Linda Fruhvirtová (19) podlehla ve třech setech o 17 let starší Němce Tatianě Mariaové.

Townsendová – B. Fruhvirtová 6:3, 2:6, 0:6

Brenda Fruhvirtová letos startuje na pátém turnaji WTA. Při premiéře na antukové tisícovce v Římě i potřetí úspěšně prošla kvalifikací a již počtvrté zvládla vstup do hlavní soutěže.

V Itálii po cenných dvousetových výhrách nad Němkou Jule Niemeierovou a Francouzkou Océane Dodinovou otočila i souboj s 59. hráčkou světa Taylor Townsendovou, která prohrála třetí zápas po sobě navzdory zisku první sady. Sedmnáctiletá Češka porazila o devět let starší Američanku 3:6, 6:2, 6:0.

Fruhvirtová si v prvním setu nevypracovala jedinou šanci na brejk. I když sama zlikvidovala devět brejkbolů, při desátém kapitulovala a úvodní dějství ztratila.

Poprvé od lednového Australian Open ale dokázala skóre 0:1 na sety otočit a navíc poprvé na hlavním okruhu soupeřce nadělila kanára. Ve druhé sadě na druhý pokus potvrdila brejk a rozehrála se ke svělému výkonu. Během dvou hodin odvrátila 13 z 15 brejkbolů.

Fruhvirtová si v Římě zajistila návrat do TOP 100, v níž bude po Miře Andrejevové druhou nejmladší hráčkou, a po dnešku by se měla objevit poprvé v TOP 90.

Ve druhém kole utká se zkušenou Rumunkou Soranou Cirsteaovou (H2H 0:0) a pokud zvítězí, může si zahrát o postup do osmifinále s krajankou Markétou Vondroušovou.

Siniaková – Brancacciová 6:4, 6:2

Kateřina Siniaková tři dny po triumfu na podniku nižší kategorie WTA 125k ve španělské Lleidě přidala šestou výhru v řadě v Římě , kde zvládla své zahajovací vystoupení i při své teprve třetí účasti. Letos odstartovala výhrou 6:4, 6:2 nad domácí outsiderkou Nuriou Brancacciovou, když ji před posledním gamem nerozhodila ani dvouhodinová pauza zaviněná deštěm.

Sedmadvacetiletá Češka startuje v roce 2024 na 11. turnaji WTA a bude se snažit teprve podruhé vyhrát dva zápasy po sobě a překonat tak své maximum v italské metropoli.

Její příští soupeřkou bude Belgičanka Elise Mertensová (H2H 0:4), s níž prohrála 8 z 9 setů. Naposledy neuspěla před třemi lety na antuce v Istanbulu.

Mariaová – L. Fruhvirtová 7:6, 3:6, 6:2

Linda Fruhvirtová se v Římě představila na poslední chvíli jako náhradnice v kvalifikaci den po startu v Bundeslize ve Stuttgartu a dokázala v ní porazit ve dvou setech Yuriko Miyazakiovou i Švýcarku Viktoriji Golubicovou. Čtvrtou výhru během čtyř dnů ale nevybojovala. 

Devatenáctiletá Češka skončila stejně jako loni při své premiéře ve Foro Italico v úvodním kole hlavní soutěže. Zatímco před rokem uhrála jediný game, letos padla až po třísetové bitvě s šestatřicetiletou Tatianou Mariaovou.

Statistiky zápasu Tatiana Mariaová – Linda Fruhvirtová
Statistiky zápasu Tatiana Mariaová – Linda FruhvirtováLivesport

Obě tenistky měly hlavně v prvních dvou setech problémy udržet vlastní servis, když 15 z 21 gamů vyhrála returnující hráčka. Fruhvirtová si sice po zisku čtyř her v řadě zajistila třetí sadu, ale v ní od stavu 2:2 neuhrála ani game a po dvou a půl hodinách prohrála 6:7, 6:3, 2:6.

Linda Fruhvirtová v Římě na dvě výhry z kvalifikace nenavázala
Linda Fruhvirtová v Římě na dvě výhry z kvalifikace nenavázalaProfimedia

150. hráčka světa Fruhvirtová, která už figurovala i v TOP 50, skončila v prvním kole na šestém ze sedmi letošních turnajů na hlavním okruhu WTA. Včetně kvalifikací a menších podniků WTA 125k má mizernou zápasovou bilanci 10:14. 

Krejčíková se odhlásila

Barbora Krejčíková opět bojuje s nemocí, která ji letos připravila už o několik turnajů. Naposledy se odhlásila z Říma, kde měla v pátek bojovat proti Elině Avanesjanové o první výhru od začátku února. V hlavní soutěži ji nahradila Rumunka Jaqueline Cristianová. 

Osmadvacetiletá Krejčíková za poslední tři měsíce odehrála jen dva turnaje a na obou skončila po úvodním duelu po třísetové porážce. Dařilo se jí alespoň ve čtyřhře, v neděli si s NěmkouLaurou Siegemundovou zahrála finále v Madridu.

Po odhlášení Krejčíkové zasahuje do akce v Římě celkem pět českých tenistek. Nasazené Markéta Vondroušová a Linda Nosková mají v prvním kole volný los. Semifinalistka z roku 2020 a letos nasazená šestka Vondroušová zahájí obhajobu osmifinále proti Rumunce Aně Bogdanové, Nosková začne proti domácí 179. hráčce světa Lucrezii Stefaniniové.

Nejvýše nasazenou je světová jednička a šampionka z let 2021 a 2022 Iga Šwiateková, titul obhajuje Kazaška Jelena Rybakinová.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Římě